Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu LM338

rinaldoparaipan

Postări Recomandate

Cred ca nu m-am facut bine inteles... laptop-ul in cauza, eee pc 701, fac parte dintr-un proiect carpc..Deci va functiona numai alimentat la bateria masinii... ( se alimenteaza cu 9.5, 2.5 A v).Este drept ca acel zgomot de fond apare numai cand il alimentez prin alimentatorul original din 220 v. Inca nu am ajuns sa construiesc sursa de incarcare in masina.. Ma intrebam care din cele 2 surse.. vi se pare mai potrivita pentru a evita posibilitatea transmiterii/aparitiei de zgomot de fond provenind din sistemul masinii.. avand in vedere ca sistemul audio este destul de sensibil.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rinaldoparaipan

21

• bogdan_

7

• marik2500

4

• yo9hnf

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am gasit si eu o schema cu acest LM338 si m-am decis s-o fac pentru cazuri cand am nevoie de curenti mai mari de alimentare. Am citit topicul si am inteles ca sunt si ,,chinezării,, Doar norocul te mai face in ziua de azi sa cumperi piese de calitate. Intr-un alt topic am citit intr-o zi despre celebrele 2N3055 la care se poate taia capsula pentru a vedea marimea cip-ului. Si aici o gramada de ,,contrafacute,,!Mai jos un PDF cu schema, si realizarea cablajului prin >>TONER TRANSFER<<.

LM338_FINAL.PDF

post-41319-139829670158_thumb.jpg

Link spre comentariu

Schema clasica pentru acest tip de regulatoare, mai putin D2 care este inutila in lipsa condensatorului de la adj catre masa. Referitor la fake-uri, asa cum mai spunea cineva, nu trebuie sa genereze panica, apoi norocul ti-l mai faci si singur cumparand de unde sunt mai putine sanse sa fie asa ceva.

Link spre comentariu

Adica in paralel cu VR1 un condensator de 10uF/50v. Am vazut pe undeva si varianta asta de schema.De fapt ce rol are condensatorul si dioda. Ce se poate observa daca acestea lipsesc?

Link spre comentariu

Ma indoiesc ca poti "observa" lipsa acelui condensator de la adj la masa, el in principiu asigura o decuplare mai buna la pinul Adj astfel incat eventualul riplu nu este amplificat, iar dioda de la Adj spre iesire asigura faptul ca descarcarea acelui condensator nu are loc in pinul adj, fapt care ar distruge regulatorul. Deci le poti folosi fie impreuna fie deloc.

Link spre comentariu

Interesant acest IC ZXCT1009 insa inca nu este prea populara acest stil de schema. Merita totusi incercata macar pentru a trage niste concluzii. Eu am inceput sa fac montajul dupa schema clasica cu LM338.

post-41319-139829670339_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Dupa ,,punerea in opera,, a acestui circuit arata cam asa ca mai jos. Am folosit un traf de 2x6v/0,6A pentru ca am nevoie sa il folosesc la consumatori mici. Tensiunea maxima din reglaj este de doar 14Vcc. Am folosit in loc de LM338 doar LM317. Ca o observatie am constatat ca folosind un P liniar de 10K, tensiunea se regleaza pe prima jumatate a cursei de la 1,2V la 12V si in continuare pe restul doar de la 12V la 14V. Exceptand aceasta in rest pot spune ca este destul de fiabil.

post-41319-139829715056_thumb.jpg

post-41319-13982971508_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca pui acea rezistenta in paralel cu potentiometrul,R2 adica rezistorul dintre ADJ si masa devine logaritmic...oricum neliniar deci si tensiunea de iesire va fi neliniara in raport cu pozitia cursorului.Pune potentiometru de 2k2 sau 1k fara acea rezistenta in paralel si recalculeaza schema.Daca nu ai las-o asa pina faci rost ! Daca nu ma insel puterea disipata maxim fara ca sursa sa intre in limitare este de 25 W.Realizata corect este practic indestructibila (am o sursa cu LM317 T si nu prea ai ce sa-i faci ca s-o strici).felicitari ! Mai fa si altceva !

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Salut, vreau sa imi fac si eu o sursa de alimentare cu LM338 (0-30v si 5A). As putea sa pun chiar 2buc in paralel, sa suporte mai bine sarcina maxima.

Partea de reglare a tensiunii este clasica, dar cum ii adaug si un reglaj de curent?

Merci

Link spre comentariu

LM338 este asemanator cu LM317 la modul de functionare, difera curentul maxim suportat care aici e mai mare. Deci pentru ajustare curent poti adapta una din variantele mele publicate pe topicul cu scheme de alimentatoare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări