Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu LM338

rinaldoparaipan

Postări Recomandate

Am realizat sursa cu LM 338 conform schemei din data sheet. [http]As vrea sa ii atasez si un montaj care sa indice intrarea in protectie la scurt.Are cineva vreo idee?Multumiri anticipate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rinaldoparaipan

21

• bogdan_

7

• marik2500

4

• yo9hnf

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca la aceasta va referiti, o dioda protejeaza contra tensiunii inverse care apare pe sarcini inductive, nu la curent, iar cealalta, descarca rapid condensatorul.[attachment=0]untitled.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

Da, asta este schema am inteles ce fac diodele.Se pare insa ca doar LM 317 are protectie la scc, nu si LM338(?).Schema este aceeasi, difera doar valoarea rezistentei de pe elementul regulator.Daca 338 nu are protectie scc(eu retinusem ca are), o sa refac sursa cu 317;cum ii adaptez atunci montajul de indicare intrare in protectie?

Link spre comentariu

Ambele au protectie, dar nu ai cum sa o indici decat daca ai putea accesa puncte din circuitul intern.

Regulatoarele astea au protectie la scurt, supra temperatura etc, dar nu sunt foarte controlabile si nici acesibile din exterior.

Daca vrei o sursa care sa indice protectia la scurt, construieste-o pe cea de pe electronics lab, ceea despre care se discuta asa de mult pe aici si pe care au construit-o multi:

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=14&t=22142

Link spre comentariu

Mersi de raspuns, m-ai linistit.In data sheetul lui LM317scrie explicit ca are protectie.Am vazut la National Semiconductors ca si 338 are"Output is short-circuit protected".Nu o sa fac sursa de care mi-ai zis, am un feeling ca o sa ma numar printre cei carora nu le functioneaza.Ar mai fi o varianta, sa ii atasez si partea de curent constant cu LM301, aia indica cind depasesti curentul presetat.Revin.

Link spre comentariu

da, aia e varianta cea mai simpla prin care poti obtine ceea ce vrei tu, mai ales plecand de la ceea ce ai deja. In felul asta obtii limitare la ce curent setezi.

Link spre comentariu

un indicator de "scurt" se paote face inseriind un LED cu o rezistenta, a carei valoare sa permita trecerea unui curent maxim prin LED de 20mA.. asta daca nu ai o plaja mare a tensiunii de iesire.. el se va stinge cand ai scurt :rade:

Link spre comentariu

Am finalizat sursa, merge bine, dar am o problema:cum trec de 3A consum, intra in protectie-tesiunea scade la zero.Care poate fi cauza?

Link spre comentariu

integratul are si protectie la supra-curent, dar care ar trebui sa cupleze la 5 A, dar posibil sa fie varfuri de curent care sa le "miroase" integratul

Link spre comentariu

O sa incerc cu o sarcina pur rezistiva.Primul test l-am facut cu un bec de spot de 12V, 35W, cred ca are rezistenta filamentului la rece suficient de mica ca sa suga mai mult de 5A.Problema este ca intra in protectie si cand tensiunea e reglata la 3-4V, deci curentul ,chiar si prin filamentul rece ar fi sub 5A.

Link spre comentariu

"Also included on the chip are thermal overload protection and safe area protection for the power transistor"Adica daca incerci sa disipi o putere prea mare pe regulator se inchide, inainte sa se incalzeasca. Din cauza asta face figuri chiar si la tensiune mica.

Problema este ca intra in protectie si cand tensiunea e reglata la 3-4V, deci curentul ,chiar si prin filamentul rece ar fi sub 5A.

Eu am masurat un bec cu halogen de 12V si 35W si are 0.2ohmi rezistenta filementului rece. Masoara sa vezi cum sta treaba si la tine. Eu din ce stiu rezistenta unui bec e de 10-20 de ori mai mica la rece decat la cald.
Link spre comentariu

Cu 3 rezistente de 15 ohmi/10W puse in paralel ->5 ohmi la 15 V->3A intra in protectie. :cry:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări