Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alarma pe baza de laser

Vizitator Johnnyk

Postări Recomandate

Vizitator Johnnyk

Salut!Tocmai am inceput si eu cu ale electronicii....am citit cate un pic si am incercat sa fac o alarma laser bazata p un fotorezistor . Problema este ca functioneaza tocmai pe dos si nu reusesc sa imi dau seama de ce...adica atunci cand intrerup raza laser se stinge ledul(care l am pus momentan pentru a verifica daca circuitul functioneaza), iar cand raza laser este pe fotorezistor este si ledul aprins.Schema este in mare luata d pe internet cu foarte mici modificari.daca ajuta la ceva ....ambele surse sunt de 3V , rezistorul este de 3k, fotorezistorul avea o valoare de 600(ohmi) cu raza laser si intre 1.5-12k (sau chiar se inchidea circuitul) knd era in lumina naturala,respectiv un pic de intuneric.La tranzistor am incercat sa cuplez C-ul si E-ul in ambele feluri dar acealsi rezultat( din ce am mai citit in acest circuit e cam indiferenta pozitia picioarelor C si E )Va rog daca poate sa ma ajute cineva...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

3

Zile populare

Top autori în acest subiect

schimba intre ele fotorezistenta si rezistenta de 3K.Cand mai avansezi si inveti, sa construiesti un circuit care este si imun la lumina ambianta.

Link spre comentariu
Vizitator Johnnyk

ms multo sa incercpai banuiesc ca merge cu o celula care recepteaza doar raza infra rosii..nu?sau mai am o mica "smecherie" un tub de 5-15 cm in jurul fotorezistentei :d dar nu e chir frumos din punct de vedere tehnic :P

Link spre comentariu

pai da, dar lumina de la soare contine si ea infrarosii.Secretul este ca in loc sa transmiti lumina continua, o pulsezi cu o anumita frecventa.Apoi la receptie "asculti" doar dupa frecventa aia.Cum lumina ambianta este continua(soare, bec incandescent) sau pulsatoare pe o alta frecventa(neoane etc) in mare parte din cazuti nu te influenteaza.Se mai adaugra si partea cu tubul, pentru ca o intensitate prea mare(de exemplu daca fotodioda iti sta in soare) va masca semnalul mai mic venit de la emitatorul tau.

Link spre comentariu
Vizitator Johnnyk

a mers.iti multumesc pentru ajutor!!As mai avea 2 rugaminti...1.nu integ exact cum functioneaza priam parte a circuitului....este corect daca spun ca ajunge in tranzistor pe rezistenta cea mai mica? adica asta e modul de funtionare sau gresesc?2.vreun proiect tot la un nivel de incepator imi poti propune?

Link spre comentariu

Iti lipseste ceva dupa schema, o conexiune intre mase sau intre baterii si emitorul si colectorul trnazistorului.

Deseneaz-o complet si corect.

P.S. iti recomand un fost de desenat circuite, de exemplu Eagle, varianta freeware

Este foarte folosit si vei gasi multe tutoriale cu el pe internet.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări