Vizitator mihai.cuculici Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Salut, Am o intrebare : se pot adapta finali complementari la amplificatorul de Rostov? Aici este schema Multumesc si sper sa nu fie stupida intrebarea. Link spre comentariu
ionut_te Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Nu e stupidă întrebarea şi se poate, dar nu vei avea de schimbat numai finalii, ci pentru ramura de minus şi tranzistorul din faţa sa cu care formează un dublet Darlington. Există şi varianta în care renunţi la finali şi la tranzistorii cu care împreună formează dubleţi Darlington şi foloseşti direct finali Darlington complementari. Mie îmi mai trebuie un pic de timp ca să îţi dau şi echivalenţele pentru ambele cazuri sau poate între timp este vreun coleg care a mai procedat aşa cu succes...Later...KT 815 din faţa finalilor sunt echivalenţi cu clasicii BD139, rezultă că în funcţie de varianta aleasă, aceştia vor fi înlocuiţi cu BD139 (pentru ramura +) şi BD140 (pentru ramura -), încercând, desigur, să-i împerechezi (şi finalii complementari), sau îi scoţi de tot şi foloseşti varianta II (cu finali Darlington).În funcţie de hotărârea ta sau poate de ceea ce ai pe acasă, săpăm mai departe... Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Teoretic se poate, practic ai prea multe de modificat!Etajul final e in configuratie "triplet" si pe ramura negativa vor aparea foarte multe modificari care se vor face cu mare greutate pe cablajul existent.Lasa amplificatorul de Rostov in pace, doar nu vrei sa-l transformi intr-un AV1000!Daca vrei putere si calitate, construieste-ti un amplificator, separat de magnetofon.Parerea mea! Link spre comentariu
ionut_te Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Chiar dacă va alege varianta de a construi de la 0 un amplificator, tot va avea destul de muncă dar cu satisfacţii mai mari...În orice caz, în oricare dintre variante nivelul de cunoştinţe tre' să fie peste 0 pentru a nu cheltui banii pe viitoare rebuturi... Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Nu cred ca vreodata vei putea face diferenta din punct de vedere auditiv , practic acea schema este un maxim de calitate , simplitate , nu poti cere nimic in plus , cu incinte performante poti sta linistit alaturi de mari nume in audio , toti au incercat , dar nu au reusit imbunatatiri sesizabile....restul sunt fite la moda ! Link spre comentariu
Vizitator mihai.cuculici Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Nu mai am decat etajul de putere din magnetofon, iar ideea modificarii mi-a venit in urma compararii cu alt amplificator pe care il detin ( Acoustic Research A-06 ), si am constatat ca ampliful rusesc are o muzicalitate deosebita, dar un control mai slab si mai putina profunzime. Am inlocuit o parte din tranzistoare inclusiv finalii cu omoloage veritabile japoneze mult mai rapide ( prefinalii originali spre exemplu au ft 3Mhz ) si sunetul s-a imbunatatit mult, dar simt ca se poate si mai bine. Sursa, in intrgul ei, este foarte bine realizata si supradimensionata fata de ce ar cere varianta de fabrica. Ma incanta la el lipsa totala a sunetului metalic. Vreau sa-l fac cu iesire complementara pentru ca am patru perechi de finali( 2SB688, 2SD718) proveniti din dezmembrarea unui amplif auto, precum si a prefinalelor aferente. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 nu poti cere nimic in plus...restul sunt fite la moda Amplificatorul din Rostov a fost proiectat pe vremea cind Guta nu purta nici sandale in picioare si pe-atunci oamenii aveau numai doua urechi si ascultau sisteme stereo, la doua boxe.De cind cu 2.1 , 5.1 , n.1 oamenilor li s-au inmultit urechile si asculta numa roto-sound si panoramic, ca la filmele indiene - atunci incepe sa fie necesara putere mai mare - deabea daca face fata un AV800 sau 1000. Cu complementari in final. Modificarea amplifului de Rostov e dificila si imperecherea tripletilor deosebit de pretentioasa - daca sint tranzistori japonezi, nu sint neaparat si imperecheati. Link spre comentariu
Vizitator mihai.cuculici Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Noroc ca si eu m-am nascut in vremea tuburilor, cand culmea prostului gust erau unii care acum reprzinta " esenta folclorului ". Tocmai nostaligia vremurilor de demult ma face sa-mi doresc perfectionarea unui lucru de care se leaga tineretea mea. De altfel incintele pe care ascult sunt Radiotehnika S-30, si nu stiu sa cante manele. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Cam asta ai avea de facut. Tot tripletul de la bara negativa de alimentare va fi cu tranzistori PNP, asa va fi perfect simetric cu finalul de la bara pozitiva. La superdioda va fi nevoie sa maresti tensiunea Uec a tranzistorului respectiv, sa aibe in jur de 3V. Link spre comentariu
Vizitator mihai.cuculici Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Multumesc pentru ajutor. Succes si dumneavoastra. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 10, 2010 Partajează Postat Mai 10, 2010 Merita sa faci un test comparativ , o auditie de proba cu un canal modificat in structura complementara NPN+PNP si un canal nemodificat cu structura cvasicomplementara NPN+NPN ( mai rezistenta ) si spune-ne si noua parerea ta , pe cat se poate obiectiva ! Eu consider ca nu se justifica structura complementara decat in cazul amplificatoarelor cu schema supersimetrica cu dublu diferential pe intrare sau eventual cu operational de calitate , gen LEACH , MOTOROLA , BRYSTON , DYNACORD , LYNX , QSC acolo intradevar ar putea fi o diferenta sesizabila ......nu uita ca dupa modificare trebuie reajustat curentul de repaos conform cerintelor noilor finali.....mult noroc si inspiratie ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 10, 2010 Partajează Postat Mai 10, 2010 structura cvasicomplementara NPN+NPN ( mai rezistenta ) Cu ce e mai rezistenta? Link spre comentariu
Vizitator mihai.cuculici Postat Mai 10, 2010 Partajează Postat Mai 10, 2010 Voi posta rezultatele si impresiile personale (cat se poate de obiective) imediat ce gasesc timpul necesar modificarii. Realitatea este ca implementarea pe acualul cablaj este destul de dificila mentinand si o oarecare robustete a montajului. Pentru urari multe multumiri, si aceleasi ganduri. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 11, 2010 Partajează Postat Mai 11, 2010 NPN au fost si sunt mai robuste , au un coeficient de temperatura negativ mai avantajos decat PNP , si ca urmare strapungerea secundara este mai putin periculoasa , acest motiv ducand in anii 70-90 la solutia tehnica consacrata ca " cvasicomplementara NPN " , deoarece nici in prezent PNP nu sunt perfect complementari cu NPN ( recomandati anume de catalogul producatorului ) iar procentul de defectare este in continuare mai mare la PNP.... NAD este unul din producatorii de renume Hi - End care foloseste de 40 de ani , total intamplator , o schema aproape identica cu cea prezentata de autorul subiectului , doar ca foloseste componente mai bune calitativ ( condesatoare electrolitice in special )Sper sa ne tineti la curent cu rezultatele modificarii ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum