Rabulea Sergiu Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Salutare.Problema este in felul urmator:Vreau sa fac un voltmetru cu un PIC16F877 pentru 2 surse reglabile de tensiune complet separate d.p.d.v. galvanic.Problema 1: M-ar interesa niste idei despre cum sa fac citirea tensiunilor fara a lega iesirile de GND ale celor 2 surse impreuna.Problema 2: Tinand cont ca aceste 2 surse pot fi legate in serie sau paralel cum as putea face ca la conectarea voltmetrului sa nu-mi influenteze iesirile surselor sau sa imi dea peste cap afisarea.Problema 3: dupa voltmetre vreau sa implementez si citirea curentului pe aceste 2 surse, iar aici intervin iarasi problemele 1 si 2.P.S. Microcontrolerul si tot ce tine de el va avea o sursa secundara complet separata de cele 2 surse reglabile.Multumesc anticipat. Link spre comentariu
francezu Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 O solutie eleganta ar fi cu amplificatoare izolate, de expemplu cele de aici. O alta solutie daca poti sacrifica una dintre conditii- izolarea galvanica completa a surselor, caz in care vei avea doar doua situatii- configuratie serie sau paralel, ar fi sa folosesti schema de mai jos. Este nevoie de o sursa diferentiala pentru operational. Nu am figurat in schema si divizoarele rezistive necesare pentru a aduce tensiunile in intervalul 0-5V. Se mai poate face o conditionare cu uC-ul a.i. daca cele doua surse nu au aproximativ aceeasi tensiune la iesire sa nu fie permisa cuplarea in paralel a acestora, caz in care comutarea intre cele doua moduri de lucru va fi facuta printr-un releu comandat de uC. Link spre comentariu
Rabulea Sergiu Postat Mai 9, 2010 Autor Partajează Postat Mai 9, 2010 O solutie eleganta ar fi cu amplificatoare izolate, de expemplu cele de aici.Mercie de info, dar vroiam sa fac ceva cu componente "domestice", ce le am prin jurul meu.Pentru solutia ce mi-ai dat-o ii ok dar, eu vreau sa fac o sursa modificabila "on the fly" adica daca imi trebuie o sursa simetrica le leg in serie, daca imi trebuie mai multa forta le leg in paralel, iar daca imi trbuie sa alimentez 2 montaje separate atunci sa le separ complet sau sa le leg cu masa comuna.M-am gandit sa folosesc optocuploare dar acestea au un transfer naspa din cate stiu eu (neliniar).Nu am figurat in schema si divizoarele rezistive necesare pentru a aduce tensiunile in intervalul 0-5V.De divizore ma ocup eu. Important este sa am informatia despre tensiune la pinii picului.Ca si referinta nu folosesc tensiunea de 5V, folosesc o referinta de 3V care este mult mai stabila decat un 7805.Inca astept idei.Cu respect, Sergiu Link spre comentariu
puiu Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 1. Incearca sa faci separarea galvanica cu integratul LOC111 facut de firma CLARE din America. 2. Un exemplu de utilizare a lui gasesti la pag. 22 din http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 00899a.pdf Link spre comentariu
Rabulea Sergiu Postat Mai 10, 2010 Autor Partajează Postat Mai 10, 2010 Mercie pt. idei.Ma mai gandeam sa folosesc convertoare A/D sparate. Am disponibile cateva MAX191.Vroiam sa folosesc 2 convertoare dintr-astea comandate serial pin optocupoloare, fiecare pe cate o sursa.Ce ziceti, ar putea functiona ideea? Link spre comentariu
puiu Postat Mai 10, 2010 Partajează Postat Mai 10, 2010 1. Totul este sa gasesti optocupluroare la viteza care iti trebuie la trasmisia seriala Link spre comentariu
puiu Postat Mai 11, 2010 Partajează Postat Mai 11, 2010 1. Este o varianta mai scumpa, dar avand in vedere ca ai convertorul analogic-digital, i-ti trebuie 4 optocuploare pentru fiecare canal si se gasesc HCPL 2630 care are 2 canale separate galvanic. Link spre comentariu
Rabulea Sergiu Postat Mai 11, 2010 Autor Partajează Postat Mai 11, 2010 Mercie pentru idei. M-am apucat de partea de soft, acuma bajbai nitel cu comunicatia SPI. Link spre comentariu
srdjan Postat Mai 11, 2010 Partajează Postat Mai 11, 2010 doar ca idee suplimentara sa completez celelalte: ai putea controla in tensiune un oscilator si de acolo sa deduci tensiunea la nivelul MCU (masori timpul unei perioade). frecventa respectiva o poti transfera optic. tot un ADC rezulta in fond dar ai si un mic avantaj... Link spre comentariu
Rabulea Sergiu Postat Mai 12, 2010 Autor Partajează Postat Mai 12, 2010 tot un ADC rezulta in fond dar ai si un mic avantaj...Imi poti spune te rog despre ce avantaj este vorba? Link spre comentariu
srdjan Postat Mai 12, 2010 Partajează Postat Mai 12, 2010 faptul ca nu ai conductori de legatura singura interconectare fiind optica Link spre comentariu
Rabulea Sergiu Postat Mai 12, 2010 Autor Partajează Postat Mai 12, 2010 Aha, am priceput, nu fusesem atent inainte. Dar si solutia mea prevedea tot interconectare optica, deci...Acuma nu siu exact daca , cu un oscilator comandat in tensiune pe plaja 0 - 24V as putea obtine o rezolutie cel putin la fel de buna ca si a MAXIM-urilor Link spre comentariu
puiu Postat Mai 13, 2010 Partajează Postat Mai 13, 2010 1. Si in plus trebuie sa sincronizezi faza, sau altfel spus tot mai trebuie sa izolezi galvanic comanda, deci mai trebuie optocuploare.2. Pe scurt pentru doua intrari analogice izolate galvanic, in afara de sursele stabilizate (3 surse stabilizate, cate una pe fiecare canal + una pentru PIC) iti mai trebuie sa ai si optocuploare ca sa izolezi semnalul. In cazul in care faci pe fiecare canal conversia A/D rezulta un PIC fara convertor A/D, deci mai simplu din acest punct de vedere, mai complicat in ceea ce priveste comunicatia. Link spre comentariu
Rabulea Sergiu Postat Mai 13, 2010 Autor Partajează Postat Mai 13, 2010 Pentru convertoarele pe care le am eu (la solutia aceasta m-am hotarat) imi trebuiesc 4 optocuploare pe fiecare sursa, si anume:1 pentru semnalul de clock1 pentru semnalul de date2 pentru pinii de Chip Select ( la fiecare sursa vin 2 ADC-uri , unu pe tensiune, unu pe curent)Toate ADC-urile sunt comandate prin SPI, pe care microcontrolerul meu ( 16f877) il are inclus in partea de hardware, deci comunicatia seriala nu pune mari batai de cap.Mai mari batai de cap imi pune afisarea pe display fiidca folosesc un display grafic 128x64 pixeli. Link spre comentariu
srdjan Postat Mai 13, 2010 Partajează Postat Mai 13, 2010 s-auzim ce display este sau ce driver are si vedem ce apare... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum