Vizitator sunflower Postat Mai 8, 2010 Partajează Postat Mai 8, 2010 Problema este un pic mai complicata: am montat o a doua baterie pe masina, si, desigur, un izolator (este vorba despre Redarc SBI12).Acest izolator ofera posibilitatea montarii in bord a unui switch cu actiune temporara (nu stiu daca m-am exprimat bine, este vorba despre "momentary push button") si a unui led care indica statusul solenoidului (ceva de genul: stins - daca bateriile sunt izolate; aprins - daca bateriile functioneaza simultan; palpaie in anumite feluri - daca exista vreo problema).Switch-ul acela insa nu vine in pachet cu solenoidul (si nici ledul), deci montarea lor e pe principiul "descurcati-va!".Ca sa nu ma apuc sa dau gauri in bord si sa pun cine stie ce intrerupatoare ciudate, am comandat un switch original, care avea desigur alta functionalitate dar care are exact ce-mi trebuie mie: un "momentary push button" si un led rosu.Ledul este alimentat la 12 V (am masurat), dar nu direct, ci prin doua rezistente tip SMD de 5,16 KOhmi legate in paralel, deci rezistenta totala este de 2,58 KOhmi, in timp ce Redarc ne da o valoare de 1 KOhm pentru rezistenta, dupa cum rezulta si din schema din imaginea atasata.Intrebarea mea este: pot folosi acest led cu rezistenta de 2,58 KOhmi, in circuitul respectiv, in ciuda faptului ca rezistenta recomandata este de 1 KOhm?Teoretic ar trebui sa pot, dar practic s-ar putea sa fie mai complicat, pentru ca montajul dat de Redarc pt. switch/led este cam ciudat... pe langa faptul ca de la solenoid pleaca un singur fir pentru led/switch (masa pentru led? Dumnezeu cu mila... trebuie s-o iau din alta parte), firul asta se intoarce la solenoid ca sa indice cand a fost actionat switch-ul... deci, facem economie de fire, punem o rezistenta si pe acelasi fir pleaca si tensiune penru led, si semnal pt. cuplare baterie auxiliara. De aceea ma gandesc ca rezistenta aia de 1 KOhm o fi fost gandita cumva.Plus ca in schema lor scrie clar: rezistenta se monteaza doar daca se instaleaza si switch-ul (adica per a contrario, poti sa montezi doar ledul, fara switch, si nu-ti mai trebuie rezistenta deloc, ceea ce nu-mi suna ca o idee prea buna).Pe de alta parte, tot acolo scrie ca rezistenta nu e necesara daca s-ar folosi un led de 12V, chiar daca se instaleaza switch-ul.Eu cred ca explicatiile lor sunt gresite, cred ca e asa: rezistenta trebuie in toate cazurile, indiferent daca se monteaza si switch-ul sau nu, adica indiferent daca firul deserveste doar ledul, sau atat ledul cat si switch-ul, pentru ca altfel s-ar arde ledul, cu o singura exceptie: cand ledul este chiar de 12V, caz in care nu mai trebuie rezistenta pentru ca este exact la tensiunea furnizata.De asemenea, cred ca indicatia lor cu privire la rezistenta de 1 KOhm este cam fortata, pentru ca rezistenta ar trebui calculata in functie de ledul pe care-l pui.Dar prefer sa intreb aici decat sa risc, pentru ca rezistenta aia s-ar putea sa aiba si alt rol avand in vedere ca firul e comun, si inainte sa ma apuc de montat, prefer sa aflu si parerea celor care se pricep mai bine decat mine.Multumesc. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 8, 2010 Partajează Postat Mai 8, 2010 pot folosi acest led cu rezistenta de 2,58 KOhmi, in circuitul respectiv, in ciuda faptului ca rezistenta recomandata este de 1 KOhm?Da. Daca se utilizeaza rezistenta de 1K, LEDul va fi parcurs de un curent cu intensitatea de aproximativ 10mA. Daca rezistenta are 2,5K curentul prin LED se va micsora la aproximativ 4mA si LEDul va lumina ceva mai slab. Nu este nici o problema! Link spre comentariu
Vizitator sunflower Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Pai atunci e foate bine, ca rezistenta (totala) de 2,58 Kohmi care insoteste ledul tip smd, a fost calculata de producatorul masinii astfel incat ledul sa ilumineze exact asa cum trebuie, adica in ton cu celelalte leduri ale masinii (dupa cum am spus, folosesc un switch original).Deci, sigur valoarea de 1 KOhm nu are legatura cu alti factori, de exemplu cu faptul ca acelasi cablu e folosit si pt. aprinderea ledului, si pt. comandarea solenoidului, nu? Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Rezistenta este in serie doar cu LEDul, deci nu va afecta cu nimic pe ceilalti consumatori. Link spre comentariu
Vizitator sunflower Postat Mai 10, 2010 Partajează Postat Mai 10, 2010 Multumesc mult, remus68! Daca tot am pomenit de treaba cu doua baterii si am postat o bucata din manualul de instalare a izolatorului, am decis sa deschid un nou thread cu o ultima problema, care poate fi urmarit aici. Practic, bateria nr. 2 este montata dar legaturile inca nu sunt facute :(. Dupa cum vedeti, prefer sa intreb de doua ori inainte sa fac treaba, ca sa nu inceapa sa iasa fum, sau mai rau... :smt103: Link spre comentariu
former_Alfred Postat Mai 13, 2010 Partajează Postat Mai 13, 2010 Pe de alta parte, tot acolo scrie ca rezistenta nu e necesara daca s-ar folosi un led de 12V, chiar daca se instaleaza switch-ul.Eu cred ca explicatiile lor sunt gresite, cred ca e asa: rezistenta trebuie in toate cazurile, indiferent daca se monteaza si switch-ul sau nu, adica indiferent daca firul deserveste doar ledul, sau atat ledul cat si switch-ul, pentru ca altfel s-ar arde ledul, cu o singura exceptie: cand ledul este chiar de 12V, caz in care nu mai trebuie rezistenta pentru ca este exact la tensiunea furnizata.Nu sunt greşite explicaţiile. Un aşa-zis "LED de 12V" conţine deja rezistenţa serie corespunzătoare, de aceea nu mai e necesară una externă. În realitate, LED-ul propriu-zis tot la 3,3 V se aprinde (cu mici diferenţe, în funcţie de culoare). Nu există LED care să poată fi alimentat la 12 V fără o rezistenţă serie care să-i limiteze curentul, s-ar arde în mai puţin de o secundă.Pentru a-i asigura viaţă lungă, unui LED trebuie să-i fie limitat curentul cam la 20 mA, deci la 12V are nevoie de o rezistenţă serie de minimum 470 sau 560 ohmi. Dacă luminează prea tare, se poate majora rezistenţa până la 2-3 k Link spre comentariu
srdjan Postat Mai 13, 2010 Partajează Postat Mai 13, 2010 ai indicatii grafice pentru traseul cu led-ul si firul de la pushbutton?nu cumva vine un fir cu + sau - prin led, prin rezistenta si prin switch? astfel poate si controla led-ul pe perioada cat switch-ul este apasat si poate si detecta perioada in care switch-ul este apasat. are sens si ce spui tu... dar dupa mine sunt sanse mai mari ca toate 3 sa fie serieLE: imi cer scuze, n-am remarcat poza. e exact cum am visat dar din text înţelesesem ca switch-ul si led-ul ar fi pe două trasee diferite Link spre comentariu
Vizitator sunflower Postat Mai 13, 2010 Partajează Postat Mai 13, 2010 srdjan, nu prea am inteles la ce indicatii grafice te referi. Nu te ajuta poza din primul post? Link spre comentariu
doru tv Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 valoarea ideala pt rezistenta e 1,7k la 12v Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum