Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

volti in plus

Vizitator amatoru

Postări Recomandate

Vizitator amatoru

o mare problema ma loveste de mult timp:am o problema cu majoritatea trafurilor care le am sau poate cu multimetru!sa va dau un exemplu:un transformator AC/DC adaptor input:230V ~ 50 Hz output:9V --- 500 mAdupa cum puteti vedea la iesire zice ca are 9V dar cand il masor imi arata 11-12Vcum pot remedia problema?de la ce este?multimetru stricat?tensiune sau intensitate de intrare prea mare?stima!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Alimentatoarele alea sunt nestabilizate, multe sunt foarte proaste... nu vor scoate niciodata cat scrie pe ele. E posibil ca in sarcina mica sa scoata tensiune peste valoarea nominala iar la sarcina maxima sa fie destul de mult sub. Nu prea ai cum sa stabilizezi cu un stabilizator de genul 7809 incat sa ai la iesire cat scrie pe el. Asta pentru ca un stabilizator din ala are nevoie de 2-3 minim in plus la intrare fata de cat este la iesire. Ai putea sa obtii o sursa stabilizata pentru o tensiune semnificativ mai mica decat cea nominala, de exemplu ai putea obtine un 5V stabilizat din el.Chiar daca ai folosi un regulator LDO tot nu ai putea obtine 9V mereu la iesire pentru ca, dupa cum am spus, in sarcina tensiunea va scadea sub valoarea nominala.Ca sa rezolvi problema asta ai 2 variante: fie cumperi alimentator stabilizat, fie iei un alimentator cu o tensiune mai mare decat ce vrei (si capacitate in curent mai mare) si pui apoi stabilizator.

Link spre comentariu

Sînt făcute la plezneală, să iasă un ban chinezului sau turcului, cu puţină manoperă. Se mai ajută de faptul că dacă vrei să-l foloseşti în locul unei baterii de 9V la un aparat oarecare, şi bateria cînd e nouă depăşeşte 10V în gol.Ca să poţi stabiliza 9V cumpără unul ptr 12V/1A că sigur are vreo 15-16V în gol şi rămîne suficient în sarcină ptr 7809.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Aparatele cu functionare la baterii sunt gandite sa tolereze abateri semnificative de la valoarea "nominala"; acele alimentatoare au performanta suficienta pentru asemenea aplicatii, la un pret minim.(nu cred ca sunteti dispus sa platiti un pret de 10 ori mai mare pentru un alimentator stabilizat, doar asa, "de amorul artei"?)Pentru aplicatii care necesita tensiune stabilizata, exista atat "alimentatoare stabilizate" (pretul lor sare de la 10-15ron cat sunt alea simple - traf, punte, condensator - la 50-150ron, functie de performante, atat energetice cat si de stabilitate in timp, cu temperatura si continutul de zgomot si riplu. Incepand pe la 100ron va puteti achizitiona o "sursa stabilizata reglabila ", la care valoarea nu mai este fixa ci reglabila. Tot functie de performante, puteti "sari" de 1000ron pentru performante superioare, gen sursa multipla (dubla-tripla), domeniu marit de tensiune-curent, aparate de masura, etc., etc.Pentru a construi ceva in regim diy, in afara de materiale mai sunt necesare oarece cunostinte teoretice si practice, si e utila si o anumita experienta...Toate cele bune!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări