Vizitator Postat Mai 5, 2010 Partajează Postat Mai 5, 2010 In situatia in care se va folosi un miez mic ca sectiune 5-8cm\patrati clasaA-SE dar cu numarul de spire din primar mare pt a asigura o inductanta cit de cit ridicata (necesara unui raspuns bun al transformatorului la frecvente joase) intrefierul este bine sa nu fie nici prea mare/gros(cuplaj prea slab) nici foarte mic/subtire(saturatie miez magnetic).practic trebuie sa aiva o dimensiune anume pt a realiza compromisul optim,dar datorita faptului ca pachetele de tole utilizate sint fara "nume"= nu stim prea bine ce calitati au ,se poate proceda in felul urmator :__dupa ce am asamblat transformatorul initial cu un intrefier de 0,1mm si l-am dispus in amplificator introducem pe intrare la amplificator o frecventa sinus de 30Hz si aducem amplificatorul in prag de limitare(vizualizat pe osciloscop) comutam apoi generatorul pe sqw(semnal dreptunghiular 30Hz)si vizualizam cu osciloscopul comportamentul palierului sqwdaca acest palir se curbeaza/indoaie ca in imagine(marcat cu rosu sau violet) pe perioada unei semiaternante atunci intrefierul este pre mic daca palieerul este inclinat dar rectiliniu(marcat in imagine cu verde) intrefierul este bun sau prea mare , se poate incerca micsorarea grosimi lui pina cind aceasta micsorare are tendinta sa curbeze putin palierul sqw(ca in situatia reala din oscilograma).__Imaginea reala furnizata in fotograma corespunde situatiei usoara saturatie(in semnal sqw) , practic mai necesita o majorare de 0,05mm a grosimi intrefierului , acum este 0,1mm si trebuie sa devina 0,15mm.__Cu toate ca miezul are 6cm\patrati dublu C,-datorita primarului cu un numar mare de spire (4000sp) exista o usoara tendinta de saturatie cu intrefier de 0,1mm ,la intrefier de 0,15 aceasta tendinta va disparea ,mai mult 0,2-0,3-etc sa zic ar slabi cuplajul prea mult(ar micsora si inductanta primarului-etc) si ar inclina palierul sqw prea tare... Bine ,daca nu aveti inductanta corespunzatoare primar si semnalu sqw sar prezenta ca aici (la 30Hz-sqw) : download/file.php?id=44679&mode=view aceasta modalitate de lucru devine inutila.Practic aceasta metoda este valabila pentru transformatoarele de iesire care au deja un raspuns relativ bun la frecvente joase si este destinata stabiliri intrefierului optim.(fiind excluse recuperari transformatoare din diverse receptoare TV sau Radio ,transformatoare de retea cu destinatia schimbata...etc).Semnalul sqw de frecventa joasa(prioada mare) are tendinta sa satureze vizibil miezul.Aceasta metoda nu este tipica EL84-SE ,ea este generala(SE) dar am vazut o prezenta mai mare EL84-SE in "zona",asa si_a facut loc EL84 in titlu. Link spre comentariu
blue Postat Mai 5, 2010 Partajează Postat Mai 5, 2010 Dificila situatie este alegerea optima a intrefierului, practic prin marirea lui scapi de saturatie dar reduci frecventa minima redata prin micsorarea inductantei transformatorului, tot nu scapi de compromisuri nesuferite...Pina la urma dimensiunea intrefierului este data de sectiune ,calitatea tolei, pierderi etc dar metoda descrisa de tine poate fi utila ,am sa incerc si eu o vizualizare cu sqw Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2010 Partajează Postat Mai 6, 2010 Sa nu credeti ca acest transformator prezentat mai sus se "blegeste" la frecvente superioare (in ciuda celor 4000sp primar).Practic nu introduce nici o atenuare pina la 60.000Hz-sinus("participa" decit lampa finala 6P14P cu infasurare de reactie in catod/din infasurarea de sarcina prin condensator-asa cum am prezentat in diferite situatii) in raport cu 1.000Hz-sinus (asa cum ii sta bine unui transformator bun).__Acum intrefierul este de 0,15mm si introduce o atenuare de 2dB la 20Hz-sinus=efectul combinat inductanta primar+intrefier(NU se poate sa le ai pe "toate", la puterea nominala si 6cm\patrati chiar fiind un dublu C).In schimb datorita rezistentei primar in CC mare(efectul celor 4000sp/0,185mm CuEm) randamentul este ceva mai scazut 3,6-3,7W/ ,daca era folosita o sectiune mai mare 8-9cm\patrati dublu C ar fi scazut nr de spire primar , diametru conductor primar ar fi mers crescut(rezistenta mai mica CC) ,intrefierul ar fi scazut si el (datorita numarului mai mic de spire primar si sectiuni mai mari-estimez 0,05mm intrefier) , si toate acestea ar fi dus la un raspuns si mai bun la joase si desigur ar fi crescut si randamentul (datorita pierderilor mai mici date de rezistenta in CC infasurari).__Cred ca v_am plictisit tot vorbind de aceste transformatoare de iesire ,dar intentia mea este buna , in cea mai mare masura rezultatele unui amplificator cu tuburi depinde de acest element (transformatorul de iesire-singura limita ca sa zic asa).Restul , schemele pot fi mai mult sau mai putin spectaculoase(bine au si ele contributia lor),dar nu produc "deranj" in aceasi masura ca transformatorul de iesire ! ,schemele nici nu pot compensa "deranjul" produs de transformatorul de iesire(decit foarte putin de regula). Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 6, 2010 Partajează Postat Mai 6, 2010 Subiectul este foarte instructiv si util, orice experiment practic cu prezentarea concreta a rezultatelor este binevenit pt oricine.Referitor la raportul dintre "calitatea" unei scheme si cea a transformatorului de iesire as adauga urmatoarele: o schema prea buna d.p.d.v. al benzii de frecventa redate la care se foloseste un transformator prost este cea mai nepotrivita alegere. Frecventele prea joase vor suferi puternice defazari si distorsiuni si se va auzi mai rau decat daca amplificatorul propriu-zis ar limita oarecum aceste frecvente.Deci un traf modest "bombardat" cu bass si frecvente care nu le poate reda corect face mai mult rau! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum