Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ambalare termica final linii

Postări Recomandate

Salutare d-lor ingineri si tehnicieni,O intrebare care tine de experienta:Cam care e temperatura maxima la care ajunge radiatorul unui tranzistor final de linii, din experienta dv.?Eu am un "exemplar" de monitor-televizor construit cu un bipolar final de linii pe care nu pot sa tin mana dupa 2-3 ore de funcionare, la o temp ambianta de 30 grade Celsius.Stiu ca bipolarului ii creste Icbo exponential, dupa o lege empirica, prin urmare va aparea o cadere de tensiune pe rezistenta in serie cu baza din modelul Ebers-Moll care va determina deschiderea tranzistorului.In schimb, la FET curentul de drena scade cu temperatura, ceea ce-l face mult mai fiabil in conditii grele de lucru. Singura problema importanta la acest tranzistor e necesitatea comenzii jonctiunii grila-sursa cu un curent important, datorita capacitatii Cgs care deformeaza fronturile.Astept parerile dumneavostra. :wink: ..Multumesc!baza

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• baza

5

• Tavi

2

• MIHAIS

2

Top autori în acest subiect

depinde foarte mult de proiectarea televizoruluila unele merge cu finalul linii in aer , la altele orice radiator i-ai pune se incinge f rau testul concludent este asa : sa poti sa ti totusi degetul pe capsula tranzistorului , deci nu pe radiator , fara sa " iti ia pielea " , deci suportabil chiar daca frigenu stiu ce inseamna asta in grade celsius dar la cate degete are fiecare e usor de testat este vorba in general de timpi de comutatie ai finalului, de la caz la caz o sa vezi ca un tranzisot mult mai slab in tensiune si putere, va merge mult mai rece decat un final de mare putere , daca are timpi de comutatie potriviti cu ce trebuie in acel tvexemplul tipic este la grundigurile la 100Hz sasiele digi 1 , 2 si 3 , la care 90% din tranzistoare se incing excesiv, inclusiv cel original al lui, dar daca pui un simplu BU2527AX , izolat deci , va merge rece

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.In cazul de fata simt ca frige foarte tare, dar inca pot sa tin mana pe el.Consumul e de 750mA la 130Vcc tensiune de alimentare.Tensiunile de pe traf sunt bune, inclusiv impulsurile de c-da ( parca in baza BU-ului ar mai trebui 2 V)I-am montat un radiator suplimentar, a.i. temperatura radiatorului a scazut considerabil. Cred ca si eficenta si durata de viata a tranzistorului.

Link spre comentariu

E un proiector cu 3 tuburi thomson 46rh44e cu on4977. I-am pus un bu2525ax.de asemenea si corectia e-w se incalzea f. tare ( tip122).ce parere aveti?a avut cineva vreodata de reparat un astfel de sasiu la 100hz?

Link spre comentariu

ce-ti pot spune eu :am avut aceleasi probleme la:- tv schneider sasiu tv 9.1 (50hz)defect : tranzistor driver linii :c 618 ( darlington)- sasiu 11ak 30 :2 rezistente care alimentau driver linii- sasiu tv17(100hz)rezistenta montata in paralel cu jonctiunea b-e a tr final linii (bu 2525ax)devalorizata cu cativa ohmisper sa te ajutesucces !!!

Link spre comentariu

Din pacate clientul s-a grabit si l-a luat asa. Oricum puteai sa tii mana pe capsula finalului de linii, fara sa-ti arzi degetele. Sper sa nu apara probleme; impulsurile din baza si colector erau curate, inclusiv impulsul de intoarcere, la fel si frecventa de lucru (31,25Khz)Toate impulsurile de comanda din prefinal (driver) erau OK; preventiv i-am rebobinat tr. driver si o bobina de liniaritate; de asemenea bobina de corectie E-W.Ce am remarcat e ca in baza BU-ului apare un brum ( riplu ) de frecventa mult mai joasa ( cred ca sunt 100Hz) suprapus peste impulsul de 31,25KHz , si asta din cauza modulatorului E-W. Am dreptate sau nu?Adica se reflecta semnalul din modulator in baza sau nu?Am bagat de seama ca si geometria imaginii era buna pe tv ( eu n-am avut decat partea de proiector la reparat si am fost placut surprins sa vad ca merge la client ). Totusi ce am remarcat a fost o mica deplasare in jos a imaginii pe verticala ( vreo 1.5cm) pe care am reglat-o usor din service mode si am adus-o la normal.Ce parere aveti? Multumesc frumos :?

Link spre comentariu

Iar ce am remarcat, iarasi, e faptul ca primul care se incalzeste f. tare nu e finalul de linii, ci modulatorul E-W TIP122.Iarasi, o alta remarca: am pus mana din curiozitate pe o dioda care redreseaza un impuls care vine de la tr. linii si are un mic radiator de aluminiu de culoare neagra ( capsula TO220) : erau sa-mi ramana degetele acolo ( temp. f. ridicata). De asemenea, un tranzistor in capsula TO220( stabilizator liniar) de langa selector, cu un mic radiator montat, se incalzeste f.f. tare ( abia pot sa-l ating).Sa fie atat de prost proiectat acest proiector-tv?Eu sincer n-am intalnit nicaieri temp. atat de ridicate ale componentelor...Va rog sa comentati acestea...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări