baza Postat August 13, 2005 Partajează Postat August 13, 2005 Salutare d-lor ingineri si tehnicieni,O intrebare care tine de experienta:Cam care e temperatura maxima la care ajunge radiatorul unui tranzistor final de linii, din experienta dv.?Eu am un "exemplar" de monitor-televizor construit cu un bipolar final de linii pe care nu pot sa tin mana dupa 2-3 ore de funcionare, la o temp ambianta de 30 grade Celsius.Stiu ca bipolarului ii creste Icbo exponential, dupa o lege empirica, prin urmare va aparea o cadere de tensiune pe rezistenta in serie cu baza din modelul Ebers-Moll care va determina deschiderea tranzistorului.In schimb, la FET curentul de drena scade cu temperatura, ceea ce-l face mult mai fiabil in conditii grele de lucru. Singura problema importanta la acest tranzistor e necesitatea comenzii jonctiunii grila-sursa cu un curent important, datorita capacitatii Cgs care deformeaza fronturile.Astept parerile dumneavostra. :wink: ..Multumesc!baza Link spre comentariu
Tavi Postat August 15, 2005 Partajează Postat August 15, 2005 depinde foarte mult de proiectarea televizoruluila unele merge cu finalul linii in aer , la altele orice radiator i-ai pune se incinge f rau testul concludent este asa : sa poti sa ti totusi degetul pe capsula tranzistorului , deci nu pe radiator , fara sa " iti ia pielea " , deci suportabil chiar daca frigenu stiu ce inseamna asta in grade celsius dar la cate degete are fiecare e usor de testat este vorba in general de timpi de comutatie ai finalului, de la caz la caz o sa vezi ca un tranzisot mult mai slab in tensiune si putere, va merge mult mai rece decat un final de mare putere , daca are timpi de comutatie potriviti cu ce trebuie in acel tvexemplul tipic este la grundigurile la 100Hz sasiele digi 1 , 2 si 3 , la care 90% din tranzistoare se incing excesiv, inclusiv cel original al lui, dar daca pui un simplu BU2527AX , izolat deci , va merge rece Link spre comentariu
baza Postat August 15, 2005 Autor Partajează Postat August 15, 2005 Multumesc pentru raspuns.In cazul de fata simt ca frige foarte tare, dar inca pot sa tin mana pe el.Consumul e de 750mA la 130Vcc tensiune de alimentare.Tensiunile de pe traf sunt bune, inclusiv impulsurile de c-da ( parca in baza BU-ului ar mai trebui 2 V)I-am montat un radiator suplimentar, a.i. temperatura radiatorului a scazut considerabil. Cred ca si eficenta si durata de viata a tranzistorului. Link spre comentariu
MIHAIS Postat August 15, 2005 Partajează Postat August 15, 2005 ce jucarie e ?cum se cheama ?poate stie cineva de ce se intampla asta ! Link spre comentariu
baza Postat August 15, 2005 Autor Partajează Postat August 15, 2005 E un proiector cu 3 tuburi thomson 46rh44e cu on4977. I-am pus un bu2525ax.de asemenea si corectia e-w se incalzea f. tare ( tip122).ce parere aveti?a avut cineva vreodata de reparat un astfel de sasiu la 100hz? Link spre comentariu
Tavi Postat August 15, 2005 Partajează Postat August 15, 2005 ia pune ce ti-am zis eu si vezi cum se comportasau pune ceva tare de tot gen 2SC5446testeaza mai multe variante Link spre comentariu
MIHAIS Postat August 15, 2005 Partajează Postat August 15, 2005 ce-ti pot spune eu :am avut aceleasi probleme la:- tv schneider sasiu tv 9.1 (50hz)defect : tranzistor driver linii :c 618 ( darlington)- sasiu 11ak 30 :2 rezistente care alimentau driver linii- sasiu tv17(100hz)rezistenta montata in paralel cu jonctiunea b-e a tr final linii (bu 2525ax)devalorizata cu cativa ohmisper sa te ajutesucces !!! Link spre comentariu
baza Postat August 15, 2005 Autor Partajează Postat August 15, 2005 Din pacate clientul s-a grabit si l-a luat asa. Oricum puteai sa tii mana pe capsula finalului de linii, fara sa-ti arzi degetele. Sper sa nu apara probleme; impulsurile din baza si colector erau curate, inclusiv impulsul de intoarcere, la fel si frecventa de lucru (31,25Khz)Toate impulsurile de comanda din prefinal (driver) erau OK; preventiv i-am rebobinat tr. driver si o bobina de liniaritate; de asemenea bobina de corectie E-W.Ce am remarcat e ca in baza BU-ului apare un brum ( riplu ) de frecventa mult mai joasa ( cred ca sunt 100Hz) suprapus peste impulsul de 31,25KHz , si asta din cauza modulatorului E-W. Am dreptate sau nu?Adica se reflecta semnalul din modulator in baza sau nu?Am bagat de seama ca si geometria imaginii era buna pe tv ( eu n-am avut decat partea de proiector la reparat si am fost placut surprins sa vad ca merge la client ). Totusi ce am remarcat a fost o mica deplasare in jos a imaginii pe verticala ( vreo 1.5cm) pe care am reglat-o usor din service mode si am adus-o la normal.Ce parere aveti? Multumesc frumos :? Link spre comentariu
baza Postat August 15, 2005 Autor Partajează Postat August 15, 2005 Iar ce am remarcat, iarasi, e faptul ca primul care se incalzeste f. tare nu e finalul de linii, ci modulatorul E-W TIP122.Iarasi, o alta remarca: am pus mana din curiozitate pe o dioda care redreseaza un impuls care vine de la tr. linii si are un mic radiator de aluminiu de culoare neagra ( capsula TO220) : erau sa-mi ramana degetele acolo ( temp. f. ridicata). De asemenea, un tranzistor in capsula TO220( stabilizator liniar) de langa selector, cu un mic radiator montat, se incalzeste f.f. tare ( abia pot sa-l ating).Sa fie atat de prost proiectat acest proiector-tv?Eu sincer n-am intalnit nicaieri temp. atat de ridicate ale componentelor...Va rog sa comentati acestea... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum