Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema control sens de rotatie motor DC prin potentiometru

milet

Postări Recomandate

As dori o schema sa pot controla sensul de rotatie(nu turatia) la un motoras cu perii de 6-9V.ce am gasit pe net cu 555 sunt PWM-uri.Mie imi trebuie sa controlez sensul de rotatie static(prin fire) cu potentiometru,ceva stil comanda proportionala.Ma gandeam la o punte H(pentru a schimba sensul) si un 555 care prin impulsuri trimise la H-bridge,sa tina in repaus axul motorului,iar cand modific frecventa din Pot.,sa se roteasca intr-un sens sau altul.Precizez ca motorasul are reductie de aprox.1:30 si de fapt axul unde am miscarea demultiplicata vreau sa0l actionez cu potentiometrul.Mersi,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• milet

4

• srdjan

3

• Mosu Tuti

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

de ce nu faci un comparator analogic cu amplificator operational? astfel potentiometrul lucreaza ca un divizor rezistiv si polarizezi comparatorul la ce tensiune vrei tu sa comute.

Link spre comentariu

de ce nu faci un comparator analogic cu amplificator operational? astfel potentiometrul lucreaza ca un divizor rezistiv si polarizezi comparatorul la ce tensiune vrei tu sa comute.

Wow,se poate? da-mi ceva indicatii pls.Sau link-uri.Nu stiam de faza asta.Eu ma gandeam la ceva combinaatii intre o H-bridge(pt schimbarea sensului) si un 555 care sa dea impulsuri stg/drpt foarte rapid si axul motorului sa stea in "echilibru',apoi daca "stric" echilibrul din potentiometrul de la 555,motorul sa inceapa rotirea intr-un sens.mersi...
Link spre comentariu

aici poti intelege rapid cum functioneaza:

http://www.ecircuitcenter.com/Circuits/ ... p_comp.htm

si eu personal asta as folosi:

http://www.national.com/ds/LM/LM158.pdf

sunt 2 amplificatoare in capsula. astfel poti face de exemplu pentru 0-400ohm sa mearga la stanga

pentru 400-600ohm sa nu fie alimentat iar pentru 600-1kohm sa mearga la dreapta.

amp1 sa fie pe - pe intervalul 0-400 si pe + pe intervalul 400-1000

amp2 sa fie pe - pe intervalul 0-600 si pe + pe intervalul 600-1000

cand ambele sunt pe - merge la stanga

cand unul e pe + si celalalt pe - sta

cand ambele pe + merge la dreapta

avand aceste tensiuni poti polariza tranzistorii de comutatie care controleaza motorul

PS: valorile potentiometrului le-am dat doar exemplificativ... normal as folosi de 10k si as pune in serie in ambele capete ale potentiometrului rezistente "de offset" pentru a nu avea rezistenta 0 pe unul din capete ale potentiometrului

vezi sa nu alegi un potentiometru logaritmic (pt audio)

LE: poti alterna intrarile in op-amp-uri astfel incat intervalele sa fie -+, ++, +- si atunci ai rezolvata si mai usor "logica" pentru tranzistorii driver.

Link spre comentariu

Buna seara. Domnule milet cred ca nu ai precizat cateva date. 1.- Schimbarea de sens se face prin miscsorarea treptata a tensiunii( turatiei) la trecerea prin "0" sau in regim de comutare, brusc, in configuratie "H".2.- Ce curent "suge" motorul in regim de rotatie normala si in regim de schimbare de sens. Sfaturi o sa primesti cacalau dar trebuie sa te gandesti ce se intampla cu un motor, caruia in plin regim de turatie, i se schimba sensul de alimentare. Spor la treaba Mosu Tuti.

Link spre comentariu

asa este... eu am presupus din start ca e vorba de motor mic cu inertie mica. daca este vorba de un motor mai serios, şocul de curent poate face prăpăd. conteaza mult sa nu bruschezi comanda si anume sa astepti oprirea arborelui inainte de inversarea sensului

Link spre comentariu

Da,nu am specificat ce motor folosesc,e vb de unul micut,fara prea mare inertie,dar tocmai am realizat ca de fapt pot folosi un servo clasic si un tester de servo.De facut"home made" e mai greu,asa ca o sa cumpar.Va multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări