Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum se lucreaza cu mplab

bogdan546

Postări Recomandate

• Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• puiu

19

• bogdan546

18

• Liviu M

9

• cirip

1

Top autori în acest subiect

1.Ai pus ; in linia 5 si ai reansamblat din nou si ti-a dat eroare la linia 5?2. Ti-am spus de fisierul bank.ink, l-ai gasit si l-ai introdus in proiect?Nu cred.

Link spre comentariu

nu,a dat la 8

Debug build of project `D:\proiect pic\pic16F.mcp' started.Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.35, mplink.exe v4.35Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.Fri May 07 21:55:16 2010----------------------------------------------------------------------Clean: Deleting intermediary and output files.Clean: Done.Executing: "C:\Program Files\Microchip\MPASM Suite\MPASMWIN.exe" /q /p16F84 "pic16F.asm" /l"pic16F.lst" /e"pic16F.err" /d__DEBUG=1Warning[207] D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 8 : Found label after column 1. (Cbloc)Error[108]   D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 8 : Illegal character (0)Warning[207] D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 9 : Found label after column 1. (WCYCLE)Warning[207] D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 10 : Found label after column 1. (PRESCwait)Error[144]   D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 11 : Unmatched ENDCError[105]   D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 17 : Cannot open file (Include File "bank.inc" not found)Warning[207] D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 20 : Found label after column 1. (BANK1)Message[302] D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 22 : Register in operand not in bank 0.  Ensure that bank bits are correct.Message[302] D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 24 : Register in operand not in bank 0.  Ensure that bank bits are correct.Warning[207] D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 26 : Found label after column 1. (BANK0)Halting build on first failure as requested.----------------------------------------------------------------------Debug build of project `D:\proiect pic\pic16F.mcp' failed.Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.35, mplink.exe v4.35Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.Fri May 07 21:55:17 2010----------------------------------------------------------------------BUILD FAILED
Link spre comentariu

1. Verifica in MPLAB la sectiunea Configure, Select device sa ai selectat microntrolerul care trebuie. La sectiunea urmatoare: Configuration bit se da directiva de la linia 5 daca se utilizeaza MPLAB la programare.

Link spre comentariu

1. Biti trebuie sa fie astfel reglati incat sa respecte directiva de la linia 5.2. La linia 8 am sesizat ca nu-i place un 0 utilizat, trebuie verificat3. Nu mi-ai spus nimic de fisierul lipsa?4. Cred ca ies acum de pe forum si revin maine.

Link spre comentariu

Eu nu prea am idee cum e cu asamblarea, da' cate ceva am mai citit si:

- parca inainte de CONFIG se foloseau 2 _ (__), nu una; la tine pare sa fie una singura;

- etichetele trebuie sa inceapa in coloana 1; in pozele tale cbloc pare sa inceapa din coloana a 2-a.

Ca sa fie mai citibil codul, ai putea sa-s scrii ca in exemplu:

__CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _XT_OSC
in loc de:

_CONFIG_CP_OFF&_WDT_OFF&_PWRTE_ON&_XT_OSC
.

Daca tot vrei sa folosesti mplab si asamblorul, poti citi direct documentatia de la uChip; pentru mplab ti-am dat deja link-ul, exista si pentru mpasm.

Link spre comentariu

1. Citeste atent tot ce scrie pe site amintit de tine si vezi ca la capitolul 5.6 iti spune in exemplu ca fisierul cautat este pentru macourile bank0 si bank1.

Link spre comentariu

@puiu: te chinui cam degeaba. Din ce am vazut eu prin screen-shoturi si din ce reiese din intrebari, a sarit peste partea de text din cartea pe care a citit-o si a trecut direct la aplicatie.

Asa incat, netinand cont de nici o regula (de formatare a codului, de exemplu) si neavand nici o baza teoretica, n-are cum sa ajunga la vreun rezultat.

Mesajele de eroare din mplab sunt suficient de clare:

Warning[207] D:\PROIECT PIC\PIC16F.ASM 8 : Found label after column 1. (Cbloc)
spune foarte clar ca pe linia 8 a gasit o eticheta care nu incepe in coloana 1. Daca ar fi citit primele pagini, alea despre formatarea codului si cuvinte cheie si... s-ar fi prins unde greseste.

Cel putin asta e impresia mea din discutia de pana acum. Imi cer scuze anticipat daca gresesc si supar cu ceva.

Link spre comentariu

1. Eu unu nu ma supar, desi trebuie sa recunosc ca n-am mai fost pe site-ul lui MicroElectronica de pe vremea cand nu era decat in limba engleza facut manualul despre PIC. Ieri am fost de curiozitate si am descoperit ca este si in limba romana; ce pacat ca nu a fost in limba romana prin 2001, mai ales ca eu nu sunt vorbitor de limba engleza.

Link spre comentariu

Cu supararea nu ma refeream la tine, sunt sigur ca tu stii sa scrii cod in assembler astfel incat sa se compileze, ci la initiatorul topicului care are greseli elementare in cod.Cel putin din punctul meu de vedere forumul nu poate suplini documentatia diverselor softuri/aplicatii. Or, in cazul de fata, se pare ca lipseste total interesul pentru deschiderea documentatiilor de rigoare.

Link spre comentariu

Cu supararea nu ma refeream la tine, sunt sigur ca tu stii sa scrii cod in assembler astfel incat sa se compileze, ci la initiatorul topicului care are greseli elementare in cod.Cel putin din punctul meu de vedere forumul nu poate suplini documentatia diverselor softuri/aplicatii. Or, in cazul de fata, se pare ca lipseste total interesul pentru deschiderea documentatiilor de rigoare.

Poate imi explici si mie unde am gresit .
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări