Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator-coborator de tensiune 55v

Vizitator Aburici

Postări Recomandate

Vizitator Aburici

am un transformator de 2x55v 400va si asi dori sa-l folsesc intr-un amplificator, insa tensiunea fiind prea mare nu am idee cum trebuie sa fac.

vreau sa alimentez 2 amplificatoare mono cu LM3886 si un amplificator mono cu 2xTDA7294 (sau TDA7293) pentru subwoofer.

daca aveti ceva scheme sau idei va rog sa le postati.

PS asi putea pune si amplificatorul asta http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=17553 in punte pentru subwoofer.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian_draghiescu

2

• Dr.L

1

• nana

1

• srdjan

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Tensiuni maxime de alimentare :LM3886 +/- 35 VTDA7294 +/- 40 VTDA7293 +/- 50 VTransformatorul Dvs. furnizeaza o tensiune mult prea mare in secundar.Cred ca singura solutie viabila este sa mai scoateti spire din secundar, eventual sa rebobinati intreg secundarul cu o sarma mai groasa (si cu spire mai putine, bineinteles).

Link spre comentariu
Vizitator Aburici

Cred ca singura solutie viabila este sa mai scoateti spire din secundar, eventual sa rebobinati intreg secundarul cu o sarma mai groasa (si cu spire mai putine, bineinteles).

Pai tocmai asta asi vrea sa evit...fiind un procedeu destul de complicat Ultima data (singura :jytuiyu ) cand am rebobinat un transformator a fost acum vreo 10 ani si a cam fost un dezastru...nu-mi intrau spirele, imi vibra transformatorul, dupa care s-a ars daca tin minte bine... :speriat
Link spre comentariu

Aburici scrie :"Ultima data (singura) cand am rebobinat un transformator a fost acum vreo 10 ani si a cam fost un dezastru...nu-mi intrau spirele, imi vibra transformatorul, dupa care s-a ars daca tin minte bine..."Si totusi este cea mai de bun simt tehnic solutie...Nici nu te gandi sa faci un stabilizator de tensiune la curentii aia, iese ceva si imens si fierbinte...Mai putin imens si cu pierderi mult mai reduse ai mai putea alimenta transformatorul dintr-un autotransformator cu mai multe prize - asta-i pur teoretic -, pentru ca nimeni n-ar face in practica asa ceva.Dar sfatul meu este sa nu te descurajeze faptul ca nu ti-a iesit primul transformator. Gasesti pe forum foarte multe indrumari care te vor ajuta sa duci la bun sfarsit operatia de rebobinare. Trebuie doar sa cauti...Succes !

Link spre comentariu

1. cea mai buna solutie e scoaterea spirelor necesare din secundar2. cea mai comoda realizare ar fi sa disipi puterea rezultata de diferenta de tensiune (consum marit, caldura multa, piese supuse la stress termic, radiatoare, etc.)3. cea mai incomoda solutie ar fi sa reduci tensiunea folosind PWM (modulatie in latime a impulsurilor) cu o filtrare buna si stabilizare pe masura.4. cea mai simbiotica solutie ar fi sa pui in serie cu primarul transformatorului niste consumatoare utile (becuri, racire activa, etc...) dar care sa aibe o rezistenta relativ stabila. astfel avand tensiune redusa in primar, proportional va fi redusa si in secundar.PS: 2 si 4 fac cam acelasi lucru... doar ca unul actioneaza pe partea de AC iar al doilea pe DC

Link spre comentariu

1. cea mai buna solutie e scoaterea spirelor necesare din secundar2. cea mai comoda realizare ar fi sa disipi puterea rezultata de diferenta de tensiune (consum marit, caldura multa, piese supuse la stress termic, radiatoare, etc.)3. cea mai incomoda solutie ar fi sa reduci tensiunea folosind PWM (modulatie in latime a impulsurilor) cu o filtrare buna si stabilizare pe masura.4. cea mai simbiotica solutie ar fi sa pui in serie cu primarul transformatorului niste consumatoare utile (becuri, racire activa, etc...) dar care sa aibe o rezistenta relativ stabila. astfel avand tensiune redusa in primar, proportional va fi redusa si in secundar.PS: 2 si 4 fac cam acelasi lucru... doar ca unul actioneaza pe partea de AC iar al doilea pe DC

Si solutia a 3 e la fel de nasoala ca si 2 si 4 pentru ca necesita tot tranzistori de comutatie si stres termic + ca daca nu faci o bucla de reglaj pwm stabila sar putea sa iti zboare si trafu si amplificatoarele + ca la PWM e o problema cu cantec "asa dulce" timpi de comutare a tranzistorilor, oriucm daca sari de 6A pe canal sigur trebe racire sanatoasa.
Link spre comentariu
Vizitator Aburici

deci pana la urma singura solutie viabila ramana rebobinarea secundarului.aveti idee cum se desfac tolele fara a le deteriora, avand in vedere ca sunt lipite intre ele? am inteles ca ar avea un izolament sau ceva de gen, sau ar trebui sa incerc sa desfac spirele din secundar fara sa desfac tolele? cred ca devine ceva mai greu de realizat decat bobinarea transformatoarelor toroidale :cry:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări