Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Data logger temperatura


Vizitator valentinmm

Postări Recomandate

Vizitator valentinmm

Am de facut un proiect pentru scoala care sa utilizeze un PIC NanoWatt care sa citeasca date dintr-un senzor de temperatura DS1820 la un anumit interval de timp si pe care sa le scrie intr-o memorie pe o perioada mare de timp. Ideea este ca montajul sa foloseasca cat mai putina energie prin folosirea functie sleep si watch dog timer. Datele vor fi transferate apoi in PC prin RS232 si apoi citite intr-un fisier text (temperatura, data si ora). Ma poate ajuta cineva cu o schema verificata si codurile aferente aplicatiei? Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • puiu

    10

  • Liviu M

    1

  • A_L_E_X

    1

  • srdjan

    1

Top autori în acest subiect

la un anumit interval de timp si pe care sa le scrie intr-o memorie pe o perioada mare de timp.

1. La ce interval de timp sa preia valorile de temperatura, la ce interval vrei sa le scrie si ce intelegi prin perioada mare de timp? Minute, ore, zile, saptamani etc.2. Din pacate eu nu am un proiect gata care sa faca asa ceva. Nu cumva este un proiect de culegerea datelor din teren?
Link spre comentariu

Eu iti urez succes la gasirea unui proiect complet si functional, dar cred ca locul cererii asteia e mai degraba la bazar.

Link spre comentariu
Vizitator valentinmm

La intervale de timp regulate...15 min de exemplu (cel mai bine ar fi sa pot seta eu aceasta valoare), face citirea si apoi scrie in memorie iar ca perioada...pana se termina bateria, circa 20-30000 de cicluri, asta in functie si de marimea memoriei. S-ar preta la un proiect de culegere date in teren dar chiar si intr-un laborator daca se urmareste temperatura unui cazan de ex sau intr-o sala de echipament.

Link spre comentariu
Vizitator valentinmm

Ma gandesc, dar oricum o sa fie ca experiment, am exagerat putin cu cele 60000 de cicluri. Am facut eu un calcul si intr-o luna ar fi 2800 deci in functie de costuri voi alege memoriile. Acestea sunt considerente pur teoretice, daca ma puteti ajuta cu o schema ceva pe care sa o pot aplica si un cod ar fi minunat.

Link spre comentariu

1. De ce vrei sa lucrezi cu acel PIC?2. Este pe 16 Biti si are EEPROM de 512 bites!3. Ai gasit o memorie externa care sa mearga la 1,8V sau la 3,6V?4. L-ai gasit in capsula P pe undeva in Romania?

Link spre comentariu
Vizitator valentinmm

Am gasit un KIT Demo si ma gandeam ca m-as putea inspira de acolo. In cautarile mele am dat si de PIC18F1220 dar nu am nici o schema, nimic. Asa cum am spus ideea de baza este sa folosesc un PIC NanoWatt. Daca a-ti lucrat cu asa ceva si ma puteti ajuta va multumesc. Nu am experienta in asa ceva dar trebuie neaparat sa fac proiectul asta.

Link spre comentariu

1. Dintre PIC18F eu m-as orienta inspre cele care au EEPROM de 1024 bites (daca memoria aceasta imi ajunge) si atunci asi alege dintre: PIC18F2525, PIC18F2585, PIC18F2620, PIC18F2680, PIC18F2682 sau PIC18F2685. Deci trebuie sa te hotaresti daca memoria eerom este suficienta sau daca poti sa adaugi la aceasta memorie o parte din memoria flash.2. De asemenea trebuie sa te hotarasti asupra sensorului de temperatura: una este un senzor analitic(la care poti sa pui convertorul A/D, deci care spune pe 10 biti masurarea temperaturii (deci trebuie sa analizezi 2 octeti), si alta daca sensorul este digital. 3. Timpul real cum il obtii?4. Daca toate informatiile sunt date de integrate specializate atunci s-ar putea sa fie mai rentabil un alt PIC, mai mic, daca de exemplu folosesti o memorie externa.5. Ca sa obti raspunsul corect si sa faci o proiectare buna trebuie sa stim la ce trebuie acel proiect si asa ne intorcem la problema initiala: ce aparat trebuie sa facem? cat de pretentios este fata de timp? de exemplu: retine ultimele citiri sau primele citiri in momentul in care memoria este plina?6. Punctul doi nu mai trebuia sa-l pun deoarece este clar ca informatia este de la DS18S20

Link spre comentariu
Vizitator valentinmm

Revin cu mentiunea ca trebuie folosit un PIC cu tehnologia XLP (nanowatt). Este esential ca acest montaj sa consume cat mai putina energie si ma gandesc sa folosesc o memorie externa astfel incat sa pot memora cat mai multe inregistrari.

Link spre comentariu

1. Te rog sa-mi precizezi care PIC nu intruneste aceasta conditie (nanowatt).2. La ce fel de memorie externa te-ai gandit. Ea nu functioneaza tot cu energie? Daca vrei sa faci ca toate elementele sa fie specializate, nu ai decat. Dar trebuie sa faci si un bilant energetic. 3. Inca nu te-ai hatarat ce date vrei sa memorezi. Daca o iei simplu are sa-ti dea urmatoarele: 2 octeti pentru temperatura, si data care trebuie sa fie pe inca 5 octeti. Deci trebuie sa retii 7 octetii pentru o masuratoare.

Link spre comentariu

Am de facut un proiect pentru scoala care sa utilizeze un PIC NanoWatt

1. Vezi ca alceva ai spus la inceput. Nu ai precizat nimic de XLP.2. Este foarte greu sa treci direct la microcontrolere pe 16 biti, fara sa faci programe pentru cele pe 8 biti, mai ales ca eu lucrez in ASM, iar cele de 16 biti de regula sunt in C.3. Nu stiu daca acest lucru ti-a fost impus la scoala, dar cred ca PIC24FKA102 se programeaza cu PICkit 3 sau cu ICD3, iar eu am doar ICD2.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări