Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor capacitiv de umiditate si atmega 32

ramsesrr

Postări Recomandate

• Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

4

• ramsesrr

3

• nana

1

Top autori în acest subiect

Este vorba de senzor capacitiv, asta inseamna ca trebuie sa il pui intr-un circuit oscilant a carui frecventa depinde de capacitate. (pag 25 de exemplu: http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 51594a.pdf )

Apoi masori frecventa aia usor cu un microcontroller.

In ceea ce priveste calibrarea, stiu ca este destul de complicat...

Daca scopul este sa ai un umidimetru bun, iti recomand un SHT11 sau ceva de genul, gasibil la tme, scump dar gata de lucru.

Daca scopul e doar de proiect, atunci nu trebuie sa dai bani pe el.

Link spre comentariu

Uitate pe la pag 24-25 http://www.utgjiu.ro/ing/down/dce1-lucrarea04.pdfpoti face circuitul oscilant cu inductanta de acolo si inloc de condensatoru ala echivalent pui senzorul tau. Frecv o poti masura f simplu cu timerul de 16 biti de la atmega32 iar restul sunt doar calcule. Pentru masurarea frecv cauta Intrerupt capture mode si masori durata unui impuls.

problema e ca la circuitul asta trebuie sa folosesti piese de f buna calitate mai ales cele etalon.

Link spre comentariu

problema e ca la circuitul asta trebuie sa folosesti piese de f buna calitate mai ales cele etalon.

Tocmai din acest motiv iti recomand sa folosesti un circuit oscilator RC, nu LC pentru ca cam greu sa te bazezi pe bobina...
Link spre comentariu

Am relaizat schema cu lm555(cu atmega32 si un lcd) de mai jos ,am obtinut o frecventa intre 12 si 18Khz . Ce nu imi e clar e felul in care fac eu corespondenta umiditate frecventa

Posted Image

Link spre comentariu

Pagina 8, aici: http://www.national.com/ds/LM/LM555.pdf

Gasesti relatia intre frecventa de functionare in modul astabil(asa cum e la tine) si elementele R si C. R sunt constante, iar C il afli din frecventa.

Te uiti apoi in datasheetul de la senzorul de umiditate si vezi ce capacitate corespunde carei umiditati.

Mie pentru 12Khz imi iese 237pF valoarea senzorului, ceea ce este cam in afara gamei.

Avand in vedere ca discutam de pF trebuie ca senzorul sa aiba fire foarte foarte scurte, preferabil sa il montezi direct intre pin si masa.

Rezistente ai folosit fix valorile din schema?

Link spre comentariu

Pai ghideaza-te dupa datasheetul lui 555, dupa valorile senzorului etc. Si avand in vedere capacitatea foarte mica a senzorului. poate e mai bine sa folosesti un 7555, varianta CMOS a lui 555. Valorile din schema aia par rezonabile...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări