mișa Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 SEBI! Termenul "stabilizare" inseamna o chestie clara. Nu incape nici o indoiala asupra acestui termen. Tensiune stabilizata inseamna - printre altele - si foarte bine filtrata, dar nu numai atit. Sti tu foarte bine, nu mai are rost sa discutam asupra termenului si ce inseamna el. CULMEA! Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Prefer negativarea fixa, dar intradevar in cazul triodelor pot aparea situatii de depasire a puterii disipate prin modificarea PSF ,am avut o asemenea problema cind am testat un SE cu 6080, totusi rezolvarea este simpla, pe o rezistenta de 1 ohm in catodul tubului se citeste tensiunea corespunzatoare curentului anodic (catodic) si cu un comparator de tensiune se controleaza stabilizarea tensiunii de negativare, operatiunea este simplaSunteti dragut sa detaliati putin problema cu o schema? Mie-mi place ideea de a mentine un curent in gol prescris, dar prescrierea sa nu actioneze si la semnalul de atac alternativ.PS MISA, unde-i indoiala? PS1. Hai ca n-am vazut tot textul! Inainte de a "trimite" a aparut textul tau, dar fara remarca filtrare buna.PS2. Misa scuze, omule, n-am vazut tot textu' ala! Link spre comentariu
mișa Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Nu-i problema, mi-am imaginat, ca doar discutia nu e chiar online... Link spre comentariu
blue Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 @Sebi, tema aceasta ma preocupat cu citiva ani in urma, pe scurt un detector de c.a. inhiba comparatorul in perioda existentei semnalului si i-l lasa sa preia esantioane de tensiune de pe rezistorul de citire in lipsa acestuia si printr-un procedeu de integrare se transfera spre dispozitivul de reglare al tensiuni de negativare, ma rog poate suna pretentios cea ce am aratat dar chiar am realizat asa ceva pe o placa de incercare ,trebuie sa caut niste hirtii cu schemele testate... Link spre comentariu
mișa Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Cinstit vorbind, cind aud de aplicatii cu lampi la care vorbim de esantioane si alti termeni sau scheme cu procesoare ma apuca toti dracii, pe bune. Mi se pare o masturbare tehnica....Adica faci o chestie pe lampi si o controlezi cu inalta tehnologie.... E aberant. Ori o faci cu lampi, ori o faci moderna. Nu merge, e o prostie, o aberatie, nu mai am cuvinte. Hai sa facem o schema cu lampi controlata de microprocesor. Eu stiu sa fac dar nu vreau. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 4, 2010 Partajează Postat Mai 4, 2010 Eu nu stiu , nu pot , dar vreau ! Pentru a dovedi ca se poate ! Trebuie imbinata tehnologia buna , pe tuburi cu avantajele tehnologiei moderne , cu microcontroller-e ! Sigur pot fi folosite avantajele la amandoua tehnologiile ! Link spre comentariu
mișa Postat Mai 4, 2010 Partajează Postat Mai 4, 2010 Interesant punct de vedere, imi place ca macar ai o Parere, pe care o respect, chiar daca nu sunt de acord cu ea. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Pentru triode ori stabilizezi si anodica si negativarea , ori nu stabilizezi nimic . Sa stabilizezi numai negativarea e o prostie dupa parerea mea ...cind este parere se accepta dar de ce nu sustineti si cu argumente ca stabilizarea negativarii si Ua nestabilizat este o prostie?cine a lucrat cu 6H13C a observat ca daca nu se stabilizeaza tensiunea de negativare face ca toti draciinu are nici o treaba cu anodica,in amplificatorul SE facut de mine,anodica nu variaza deloc ,in schimb negativarea varia continuu cu 4..7v,am rezolvat problema cu stabilizarea tensiunii de negativareuserul gabriele a realizat acel PP cu 6H13C se poate observa ca si el a stabilizat tensiunea de negativareca aceste lucruri le am observat si rezolvat prin stabilizarea tensiunii de negativareSUNT O PROSTIE DAR REALE ! Link spre comentariu
Depanatoru Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Nu e ceva in regula daca ti se modifica negativarea asa ... ce explicatie dai ? Eu cred ca e o problema la tine ... pana acum n-am mai auzit asa ceva .Cat despre argumentele mele , le-a expus valderama destul de bine , variatia simultana a anodicii si negativarii stabilizeaza oarecum curentul prin tub in cazul ca variaza reteaua . Daca numai una din ele e stabilizata atunci logic ca ai o variatie importanta de curent prin tub - la unii unde e reteaua proasta conteaza mult , despre asta era discutia . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 10, 2010 Partajează Postat Mai 10, 2010 Nu e ceva in regula daca ti se modifica negativarea asa ... ce explicatie dai ? Eu cred ca e o problema la tine ... pana acum n-am mai auzit asa ceva .Cat despre argumentele mele , le-a expus valderama destul de bine , variatia simultana a anodicii si negativarii stabilizeaza oarecum curentul prin tub in cazul ca variaza reteaua . Daca numai una din ele e stabilizata atunci logic ca ai o variatie importanta de curent prin tub - la unii unde e reteaua proasta conteaza mult , despre asta era discutia .nu are rost sa fac polemici nu e nimic in neregula cu acel amplificator,functioneaza perfect! si este preferatul meudaca nu crezi ,fa montajul si o sa te convingi singur,si mie mi sa parut ciudattensinea la priza este de 215v ,cam de un an ,urca la 217..218v noaptea,deci nu este influentata de tensiunea retelei Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2010 Partajează Postat Mai 10, 2010 ...in schimb negativarea varia continuu cu 4..7v... ...nu e nimic in neregula cu acel amplificator,functioneaza perfect! si este preferatul meu daca nu crezi ,fa montajul si o sa te convingi singur,si mie mi sa parut ciudat tensinea la priza este de 215v ,cam de un an ,urca la 217..218v noaptea,deci nu este influentata de tensiunea retelei Fenomenul ( varia continuu cu 4..7v...) descris de dumneavoastra posibil si probabil.__Am sa caut eu sa va explic cum se produce acest fenomen, (Nu inseamna ca aduc vre_o critica , sau vreau sa stirnesc polemici lipsite de decenta !).Practic ce se intimpla in cazul dumneavoastra atunci cind tensiunea -Ug este nestabilizata ,de unde provine acea variatie mare de care faceti vorbire ?!("varia continuu cu 4..7v"). Din ipoteza avem tensiune mare de atac circa 100Vef,Rezistenta mica G-comanda finala circa 100k si ca sa fie "tacîmul" complect sursa de tensiune negativa (folosita la negativare) "impedanţă prea mare" (rezistenta interna mare circa <25k-50k>/ la sursa de negativare).In acest fel curentul relativ mare din atac(avind in vedere tensiunea mare de atac si rezistenta relativ mica de grila) se reflecta si in sursa negativa/negativare de rezistenta interna mare(Nu mai zic daca la un anumit nivel al atacului apare si curent de grila comanda-grila de comanda la nivele mari poate deveni usor pozitiva). __Ee...poftim variatia "4..7v" a tensiuni de negativare in cazul tensiuni de negativare NE-stabilizate si cu rezistenţă internă mare privita ca sursă. in cazul tensiunilor de atac mari, Rg/finala-mica,eventual si curent de grila peste 1,5W/in sarcina sa zic. __Asadar , in anumite situatii/conditii , rezistenţă internă a sursei de negativare trebuie "acomodata"/adaptata situatiei/conditiei. __Stabilizarea negativari rezolva problema pe jumatate , in astfel de situatii/cazuri rezolvarea corecta-sursa de tensiune negativa/negativare cu [/b][/i] rezistenta interna mica. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 11, 2010 Partajează Postat Mai 11, 2010 Tocmai ca sa scape de acel drift , McIntosh pune un repetor catodic in fata finalelor , si atunci curentul de negativare ( impedanta de iesire a sursei de negativare ) nu mai influenteaza curentul de grila la finale , o solutie simpla este montarea pe circuitul de obtinere a tensiunii de negativare a unui multiplicator de capacitate cu semiconductor serie ( urat , dar eficient ) care sa ofere o impedanta de iesire cat mai mica....cei ce dimensioneaza circuitul de negativare cu valori mari ( megaohmi ) patesc fenomenul de drift descris mai sus....cea mai eleganta si eficace ramane solutia cu repetor catodic in fata finalelor gen McIntosh , Ampeg etc...si mai este si full tube....pentru iubitorii genului ! Cauza driftului este influentarea ( modularea ) tensiunii de negativare de catre tensiunea audio ( de la driver/ defazor ) datorita impedantelor necorespunzatoare Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 11, 2010 Partajează Postat Mai 11, 2010 Scuze pentru posturi repetate , dar fenomenul descris mai sus este mai usor de evidentiat la tensiuni de negativare mari , deci cei ce lucreaza frecvent cu EL 84 , 6P3S nu prea au sansa sa se planga si nici motive sa reduca impedanta de iesire a sursei de negativare.....pare o curiozitate , dar de mare ajutor pentru cei ce nu stapaneau fenomenul , si isi faceau propriul proiect cu tuburi , fara a tine cont de acest amanunt , care da peste cap functionarea aparatului , de altfel bine proiectat ca module individuale ( sursa , etaj final , automatizari etc ) , a nu se neglija ordinea aparitiei tensiunilor de alimentare , negativarea+ filament dupa 100 secunde G2 , 15 secunde si ultima tensiunea anodica , pentru cei perfectionisti , ce doresc lungirea ( conservarea ) resursei de viata a tuburilor din aparatele pe care le construiesc , iar pentru cei ce iubesc simplitatea pot omite modulul de automatizare , daca considera ca le complica schema , viata , si eventual creste pretul si pericolul de defectare.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2010 Partajează Postat Mai 11, 2010 , a nu se neglija ordinea aparitiei tensiunilor de alimentare , negativarea+ filament dupa 100 secunde G2 , 15 secunde si ultima tensiunea anodica... __Tocmai ca sa scape de acel drift , McIntosh pune un repetor catodic in fata finalelor ... NU este permis ca tensiunea G2 sa apara inaite de tensiunea anodica cu nici o secunda !,la etajele finale !(aparitia tensiuni G2 mai tirziu decit tensiunea anodica nu creaza NICI o problema , dar nu e cazul ,tensiunea G2 si tensiunea anodica pot aparea simultan). __Nu in acest scop ("ca sa scape de acel drift"-negativare) se pune un repetor catodic in fata finalelor ,repetorul catodic nu va elimina "acel drift" ,singurul element concret/real/sigur/corect fiind rezistenţă internă a sursei de negativare mică (cu,fara , element regulator semiconductor-preferabil NE-stabilizat atunci cind tesiunea anodica este NE-stabilizata) , pt situatia descrisa @viobio("negativarea varia continuu cu 4..7v). __Daca va deranjeaza cumva ?! , eu pot sa si tac . Link spre comentariu
mișa Postat Mai 11, 2010 Partajează Postat Mai 11, 2010 De ce sa taci? Nu in acest scop ("ca sa scape de acel drift"-negativare) se pune un repetor catodic in fata finalelorAfirmatia ta e corecta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum