Vizitator Postat Mai 2, 2010 Partajează Postat Mai 2, 2010 Asa cum se specifica in titlu subiectului rog domniile voastre , care doresc , sa exprime o opinie insotita de argumente sau nu , asupra acestui aspect !(Opinia mea este clara si am sa o expun insotita si de explicatiile necesare in timp).Am vazut aici pe forum aceasta abordare a negativari fixe-stabilizate , probabil ca ar fi necesar ceva lamuriri in acest "caz"Eu consider aceasta abordare a negativari fixe-stabilizate(mai ales in clasaA SE) ca fiind o mare Eroare !.Chiar daca opiniile vor fi divergente probabil/posibil catre final va fi un "cistig"(daca va exista un "dialog echilibrat" si in situatia opiniilor defazate la 180).__Mai mult decit atit , consider ca pentru situatia clasaA-SE si negativarea fixa-NEstabilizata/clasica devine un impediment (-nu_mi permite sa fixez PSF_ul/ finala foarte aproape de puterea maxima disipata anodica-sa duc dreapta de sarcina tangent/ la curba care defineste aria de siguranta in ceea ce priveste puterea disipata anodica). Link spre comentariu
mila Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Sunt pentru negativarea mixta.In acest caz nu e chiar musai stabilizarea tensiunii de negativare (partea fixa)Daca e musai negativare fixa apoi sunt pentru stabilizarea tensiunii si chiar dc servo.De asemenea prefer si stabilizarea tensiunii de grila la pentode. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Sa luam ca ipoteza de lucru urmatoarea situatie folosim tensiune de negativare fixa pt grila de comanda a tubului final dintr_o sursa de tensiune stabilizata ,asadar tensiunea de negativare va ramine fixa indiferent de variatiile tensiuni de alimentare/intrare retea etc. *Presupun acum ca apare o variatie a tensiuni de retea in sens crescator sau descrescator* 1.__Sa luam prima situatie sens crescator sa zic ca aceasta crestere este de 7%-8% 2.__Si in secundarul transformatorului de intrare(retea)se va reflecta aceasta crestere de 7%-8%,astfel tensiunea anodica va creste cu circa 10% si tensiunea de filament cu 7%-8%(considerind filamentul finalei alimentat in CA) 3.__Aceste cresteri de tensiuni (anod-filament) vor avea tendinta naturala si fireasca sa creasca curentul anodic Ia0 4.__Tensiunea de negativare find obtinuta dintr_o sursa de tensiune stabilizata nu se va modifica (in sensul ca NU va creste si ea cu 10 %).Datorita faptului ca aceasta tensiune de negativare fixa nu poate urmari variatia tensiuni anodice si emiisiei mai generoase data de catod(tensiune mai mare filament) CURENTUL DE REPAOS prin TUB Ia0 va creste GARANTAT si "nestingherit". 5.__Asa cum se poate observa pt situatia descrisa sursa de tensiune stabilizata din care negativam grila de comanda a tubului final nu permite pentru situatia data nici o corectie a Ia0. 6.__Daca sursa de tensiune din care negativam grila de comanda a tubului final este clasica NE_stabilizata va urmari si ea va exista o tendinta de calmare a cresteri curentului Ia0. 7.__Pentru aceasta situatie(prezentata mai sus) tensiunea de negativare luata dintr_o tensiune stabilizata in prealabil NU CONFERA NICI UN AVANTAJ ba din contra creaza un DEZAVANTAJ. 8.__In concluzie tensiunea STABILIZATA PT NEGATIVARE FIXA-DESTABILIZEAZA Ia0(prin eliminarea tendintei de corectare).in cazul variatiei tensiuni de alimentare. Va las sa vedeti si ce se intimpla si in situatia cind tensiunea de alimentare sa zic scade cu 7%-8%(scade Ua cu 10% si emisia catodului devine mai putin generoasa datorita micsorari Uf cu 7%-8%). Link spre comentariu
mișa Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Intr-adevar, logic asa reiese. Acum, ar fi interesant de calculat aceasta situatie pentru situatii extreme, adica pentru lampi cu panta mica si cu panta mare. Care ar fi fenomenul dominant in cele 2 situatii? Cresterea curentului datorita cresterii tensiunii anodice sau scaderea curentului prin marirea negativarii? Are vreo importanta panta lampii tinind cont ca anodica se modifica cu acelasi procentaj ca negativarea? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 La pentode si tetrode cu fascicol dirijat , curentul prin tub nu depinde de tensiunea anodica ca la triode , ci de tensiunea G2 . Aceasta se poate stabiliza destul de usor , eu asa procedez intotdeauna ( sunt si alte motive mai importante pentru G2 stabilizat , nu neaparat variatia tensiunii de retea ) . Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Eu am deschis acest subiect in urma unei discutii pe privat (unde era vorba de triode in clasa A-SE si negativare fixa-stabilizata) pentru a lamiri oarecum acest "aspect").__Subiectul se poate continua/dezvolta dupa cum doreste fiecare , (daca se va simti nevoia/< aceasta necesitate>...opinile pot fi divergente-convergente-distincte-precizate etc). Link spre comentariu
Depanatoru Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Pentru triode ori stabilizezi si anodica si negativarea , ori nu stabilizezi nimic . Sa stabilizezi numai negativarea e o prostie dupa parerea mea ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Sunt pentru negativarea mixta...Negativarea mixta(parte fixa parte catod) "o struţocămilă" care anuleaza partial beneficiile negativari automate(sau mentine partial/poftim beneficiile negativari automate...,"dez-amplificate" ca efect),zic. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Mai adaug si eu o varianta : negativare mixta gen VIOBIO stabilizata , G2 stabilizata , filtrare anodica cu soc ( evident cu intrefier ) fara stabilizare ( nu este necesar in cazul in care intre gol si sarcina cade max 8% ) ! Link spre comentariu
mila Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 "dez-amplificate" Functioneaza cand e nevoie de tensiuni de negativare mari ,cand rezistentele din catozi ar trebui sa fie mari si "groase" Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 "dez-amplificate" Functioneaza cand e nevoie de tensiuni de negativare mari ,cand rezistentele din catozi ar trebui sa fie mari si "groase" Pai sint mari si "groase" rezistentele din catozi la finale , ca uni domni (de la noi sau de prin alte parti) doresc musai/obligat tensiuni mari de alimentare anodica la tuburile finale (si atunci cind NU e cazul) astfel o mare parte a acestor tensiuni se regasesc prin catozi (inutil intr_un fel),alt_minteri/altfel ar lua anodul "foc"...(NEGATIVAREA AUTOMATA DE MARE PUTERE !!! ,De ! ,... o treaba/găselniţă mai noua si modernă ! LA ZI ! ,de cele mai multe ori Wati din negativarea automata/ depasesc Wati ca putere utila... ). Link spre comentariu
blue Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Prefer negativarea fixa, dar intradevar in cazul triodelor pot aparea situatii de depasire a puterii disipate prin modificarea PSF ,am avut o asemenea problema cind am testat un SE cu 6080, totusi rezolvarea este simpla, pe o rezistenta de 1 ohm in catodul tubului se citeste tensiunea corespunzatoare curentului anodic (catodic) si cu un comparator de tensiune se controleaza stabilizarea tensiunii de negativare, operatiunea este simpla Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Prefer negativarea fixa, dar intradevar in cazul triodelor pot aparea situatii de depasire a puterii disipate prin modificarea PSF ,am avut o asemenea problema cind am testat un SE cu 6080, totusi rezolvarea este simpla, pe o rezistenta de 1 ohm in catodul tubului se citeste tensiunea corespunzatoare curentului anodic (catodic) si cu un comparator de tensiune se controleaza stabilizarea tensiunii de negativare, operatiunea este simpla__Aveti o omisiune ! ati uitat ! sa faceti o precizare !(importanta cred !) ca trebuie exclusa componenta alternativa ! in situatia/solutia prezentata de dumneavoastra ,nu de alta , sa nu ne "trezim cu altceva"... Link spre comentariu
blue Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Prefer negativarea fixa, dar intradevar in cazul triodelor pot aparea situatii de depasire a puterii disipate prin modificarea PSF ,am avut o asemenea problema cind am testat un SE cu 6080, totusi rezolvarea este simpla, pe o rezistenta de 1 ohm in catodul tubului se citeste tensiunea corespunzatoare curentului anodic (catodic) si cu un comparator de tensiune se controleaza stabilizarea tensiunii de negativare, operatiunea este simpla__Aveti o omisiune ! ati uitat ! sa faceti o precizare !(importanta cred !) ca trebuie exclusa componenta alternativa ! in situatia/solutia prezentata de dumneavoastra ,nu de alta , sa nu ne "trezim cu altceva"...Sigur ca da, citirea tensiunii de eroare se face printr-o metoda de esantionare a componentei continuue sau alte metode, exista pe alte forumuri numeroase discutii despre metodele servo DC Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 3, 2010 Partajează Postat Mai 3, 2010 Dar mie imi place sa fie stabilizata! Mai intai de toate, o tensiune stabilizata inseamna o tensiune f. bine filtratata. Ce ar insemna o tensiune de negativare cu brum? Asta-i cauza ca folosesc regulator si la tensiunea anodica. Un stabilizator bun e mai bun decat un inductor de cateva kilograme.Mie nu-mi place folosirea termenului "stabilizare". In engleza se spune "regulating", pentru ca acolo este de fapt un regulator, adica iesirea urmareste tensiunea de referinta. In romaneste ar suna putin cam anost, "regulata", asa ca folosirea termenului "stabilizata" e oarecum motivata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum