Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa leg 400 de leduri de 3.5 v?

Vizitator beny_95_sv

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

7

• nicul

2

• The Stressmaker

1

• high_voltage_tm

1

Trebuie sa stim mai multe date.De exemplu ce curent iti trebuie pentru led-uri si de unde ai scos acei 3.5V ?De principiu ma gandesc ca e vorba de led-uri albe sau albastre. Foarte posibil cel mai usor ar fi sa le legi cate 3 in serie cu cate o rezistenta pe care o calculezi functie de curentul prin led.Mai e important si de unde vin aia 12V. Daca sunt 12V dintr-un alimentator stabilizat, adica se incadreaza intr-o gama de genul 12V +/- 5% e cel mai usor. Daca e vorba de 12V de la masina de exemplu, atunci e vorba de o tensiune care variaza intre niste game mult mai mari si simpla rezistenta nu va fi o solutie buna.

Link spre comentariu
Vizitator beny_95_sv

da,este vorba de leduri albe ....pai dintr-un transformator de 12 v..cumpar unul si gata..punte cred ca de vreo 10 amperi si filtrare de 2200 uf....e bine?si cum le leg?3 serie 3 paralel....ceva o schema ...

Link spre comentariu

Trebuie sa stim mai multe date.De exemplu ce curent iti trebuie pentru led-uri si de unde ai scos acei 3.5V ?Daca e vorba de 12V de la masina de exemplu, atunci e vorba de o tensiune care variaza intre niste game mult mai mari si simpla rezistenta nu va fi o solutie buna.

Nu mi-ai raspuns la intrebari, deci nu te pot ajuta total.Daca e vorba de eficienta mare, atunci metoda cu transformator, redresor, filtru nu e prea buna, in plus tensiunea de iesire nu e stabila deloc.Te-ar avantaja mai mult daca ai cumpara o sursa in comutatie stabilizata de 12V. Aia scoate 12V fix pe care te poti baza, indiferent de incarcare si de variatile reltelei(in limite normale bineinteles). De fapt, iti recomand sa gasesti o sursa in comutatie stabilizata indiferent de situatie, iese mai bine treaba.
Link spre comentariu

treaba este ca eu nu fac numai o firma cu 400 leduri fac mai multe si nu prea imi convine sa tot cumpar surse in comutatie..intelegi?

Pui si faianta, repari masini, da' avioane nu construiesti? Ce-mi plac mesterii astia care fac de toate, mai ales cand si "pricep" ceea ce fac... Nu o zic cu rautate, dar daca castigi bani din treaba asta, ar trebui sa stii ce-i acolo!

Pare ciudat, dar cu o sursa in comutatie iesi mai ieftin si rapid si usor decat cu un trafo+punte+condensator+stabilizator+munca in plus.

Daca pui asa multe LED-uri, foloseste o sursa la 24V - potzi face perechi de cate 7 LED-uri inseriate, fata de doar 3 cu sursa la 12V si ai eficienta mai mare.

de exemplu...

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Intrebarea ta suna cam asa:Daca am 400 de cartofi,in cati saci sa-i pun,sa nu se rupa saci?Ledurile albe au tensiunea directa de 3,3V~3,8V,If de 0.02A~1A;la care faci referire?Unele necesita scc,altele merg si numai cu rezistenta...Unele firme sant la exterior(delta t!)altele la interior.Unele-s de 3x3 metri,altele de 0,5x0,25m.Ai nevoie de un bagaj de cunostinte si de o indrumare constanta-la inceput,dupa aia te prinzi tu.I-ti dau eu tot materialul necesar pt realizarea produsului ieftin,dar banuiesc ca nu faci firme degeaba,mie ce-mi iese?

Link spre comentariu

Poti folosi,ca sursa in comutatie,una de calculator.Scoate ceea ce vrei tu : 12V la 8A uzual. Asta inseamna ca poti folosi sursa pentru a alimenta ceea ce vrei tu. Daca vrei sa alimentezi 400 led-uri atunci orienteaza-te catre leduri de 60 mA legate cate 3 in serie si 133 coloane.Rezistenta de balast va fi pentru 3.3V pe led (la 3.5 sunt supravoltate ,doar daca nu sunt led-uri violet sau UV) :35 ohm (12 - 3x3.3/0.06) pe fiecare ramura. Eventual, daca nu vrei sa pui rezistente, atunci foloseste diode redresoare de putere in serie cu led-urile pentru a avea o cadere de tensiune pe dioda (in polarizare directa are intre 0.7-1V) de aprox. 2.1V. Eu as prefera rezistente pe fiecare coloana, asa se echilibreaza eventualele diferente intre parametrii led-urilor. Daca folosesti led-uri uzuale de 20mA pe aceeasi sursa atunci poti folosi maxim 1200 led-uri refacand calculele rezistentei de balast.

Link spre comentariu

Daca scopul este pentru firme luminoase, cum inteleg eu, care stau afara, atunci trebuie o sursa facuta sa functioneze in conditii de exterior. Chiar si daca sursa se pune in interior nu cred ca e o idee buna sa folosesti sursa de calculator. E doar o improvizatie, ar trebui folosit ceva mai bun pentru aplicatie comerciala.

Link spre comentariu
Vizitator beny_95_sv

exact..pentru firme luminoase...verisorii mei au firma de productie publicitara si de asta vroiam sa fac firme cu leduri..ei le printeaza apoi le pun pe plexic le gauresc si eu bag ledurile...si apoi vine facuta o caseta ...

Link spre comentariu

In cazul asta iti recomand sa folosesti o sursa de tensiune mai mare, de exemplu 24V, pentru ca ai putea lega 6 led-uri in serie cu o rezistenta. Dar mai departe trebuie sa specifici ce fel de led-uri. Vezi ca o problema importanta este si racirea led-urilor si ar trebui ca sursa de tensiune sa compenseze cumva iesirea pentru temperatura led-urilor, altfel posibil sa ai probleme. Recoman ca sursa sa fie in interior, altfel iti trebuie ceva industrial, sigilat capabil sa lucreze pe exterior.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

bogdan_ are dreptate...tre sa te gandesti ca poate firma/reclama(aplicatia) poate o sa stea afara, afara mai ploua,ninge , vara-s 40C ,iarna -20C,e noroi,praf

Link spre comentariu

cum trebuie sa leg intre 100-700 leduri ca sa pot sa le alimentez la 12 v?si ce rezistenta trebuie?punte..traf...

incearca sa mergi pe grupuri de 6 sau 12 led-uri.Pui 12 led-uri in paralel si formezi un grup pe care-l inseriezi cu inca doua grupuri la fel. Ai obtinut 36 de led-uri pe care le alimentezi de la 12V printr-o rezistenta de valoare si putere pe care o calculezi in functie de curentul prin led-uri, ( de ex pentru 30mA/led de 3,5V iese una de 4.3 ohmi la 1W , ca sa fie o valoare standard)Si asa mai departe, pentru 360 de leduri ai nevoie de 3,6A , deci iti trebuie o sursa de 4A, cel putin, 10 rezistente, punte de 10A sa fie, etc.Grupate asa nu e acelasi lucru cu coloane de 3 puse in paralel. Eu am incercat cu grupuri de 6.E ceva munca ca sa le imperechezi cat de cat inainte.
Link spre comentariu

.E ceva munca ca sa le imperechezi cat de cat inainte.

Tocmai pentru a evita asta si pentru efectele nedorite in lant care apar la o defectare recomand sa se evite orice legare in paralel a ledurilor.
Link spre comentariu
Vizitator beny_95_sv

eu am facut zilele trecute una cu 140 leduri...si le-am legat toate in paralel si le-am alimentat la 12 v fara rezistenta fara nimic...si se aprind perfect,,,

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări