Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut schema pentru GK71 sau 813 se.

felixx

Postări Recomandate

• Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gabrielbecheanu

10

• carageae

10

• zal

7

• THOMAS

4

Top autori în acest subiect

Am vazut si pe DIY despre asemanarea intre 813 si GK71 dar in specificatii nu par identice deloc. Mai degraba GU13 cu 813. Sustinea cineva ca poti folosi GK71 practic in orice schema care foloseste 813 ca tub final. Multumesc pentru scheme.

Link spre comentariu

Am vazut si pe DIY despre asemanarea intre 813 si GK71 dar in specificatii nu par identice deloc. Mai degraba GU13 cu 813. Sustinea cineva ca poti folosi GK71 practic in orice schema care foloseste 813 ca tub final. Multumesc pentru scheme.

O schema care o poti aborda si chiar aplica pentru GK71.
Link spre comentariu

In revista RadioHobby 1/2010 (februarie 2010) nou aparuta pe tarabele marelui vecin de la rasarit, este publicata schema preluata din Electronique Practique 9/2009, la care facea referire carageae mai sus - in text se spune ca GK71 este echivalentul lui 813.

Exact asta e schema, si acum mi-am amintit si ce nu imi placea la ea: nu are nici un sens rezistenta R8 asa de mare cat timp sunt doua infasurari inseriate pentru inalta tensiune, plus ca as fi facut altfel alimentarea, mai bine inseriam cate 2 condensatoare pe ramura decat sa pun in serie 3 la tensiunea aia...

Inteleg ca s-a plecat de la un traf dat, dar la o asa investitie nu cred ca merita facute compromisuri. Folosim un traf recuperat de la radio pentru SE cu EL84 sau in gen, nu la un asa montaj...

Se pare ca va trebui sa-mi scurtez vacanta si daca nu o face nimeni mai repede o sa pun si schema originala din Electronique Pratique. Este si pe net dar aici sunt doar cu un laptop si nu am toate "antenele" de cautare pe care le am acasa.

Trecand peste probleme energetice, cred ca un SE de putere asa de mare se justifica doar pentru posesorii de sali mari, care cer un nivel mare de presiune sonora. De regula cine asculta pe SE e interesat de puteri mai mici, iar ideea de a face un SE asa scump si energofag doar pentru a compensa niste boxe cu SPL mic mi se pare o ineptie...

Nu am spus ca sunt echivalente tuburile, dar sunt din aceeasi clasa si cred ca modificarile sunt minime...ar fi problema doar pentru cine detine trafuri de firma gata facute pentru 813 si nu le poate adapta pentru o impedanta diferita.

Link spre comentariu

Cam modest driverul , nu merge cu GK71 ......trebuie ceva mai serios .lampa asta are gain mai mic decit 813....cu alte cuvinte ar fi mult mai util un transformator intre driver si finala deci regandit din temelii driverul .

Link spre comentariu

Cam modest driverul , nu merge cu GK71 ......trebuie ceva mai serios .lampa asta are gain mai mic decit 813....cu alte cuvinte ar fi mult mai util un transformator intre driver si finala deci regandit din temelii driverul .

__Nu e modest driverul , clasa fiind A-SE(pentru clasaA-SE nu este bine sa am/apara curenti g1(grila de comanda) cel mult pt modulatia maxima a curentului anodic -g1 tub final sa atinga maxim 0V in regim dinamic !(sa nu devina g1 pozitiva in raport cu catodul =practic g1 trebuie sa fie/ramina negativa in raport cu catodul pina la modulatia maxima sinus a Ia in regim dinamic),

__Etajul de atac(cu 6SN7) prezentat @lazaroiu pt 813 download/file.php?id=49462&mode=view poate fi "retinut" este foarte bine studiat ! un singur amendament ar fi posibil-micsorarea intrucitva a rezitentei din catod decuplata(22k/2w astfel va creste Ia0 sectiunea doua 6SN7 practic va creste si tensiunea la borne 27K/2w din anod) a doua sectiune 6SN7 astfel incit sa apara ceva tensiune mai mica in anodul acestei sectiuni (250V-260V) pentru a maximiza excursia de tensiune posibila la iesire din 6SN7 (260Vvv-280Vvv) astfel la excursii mai mici necesare atacului G1-813 (60Vef-65Vef sau 170Vvv) forma de unda se va pastra mai bine...

__Driverul din schema prezentata @lazaroiu este foarte bun(in opinia mea) si poate fi folosit cu succes si in cazul GK71.

Link spre comentariu

Salut

Dar ce parere aveti despre despre schema atasata de remus68? cea cu 6SL7 si 6L6 inainte de 813. Este pe prima pagina la sfirsit.

Si aceasta schema este perfect functionala poate debita ceva mai mult curent in regim dinamic(etajul de atac Ri mai mic ,-am nevoie sau nu am nevoie ? aceasta ar fi intrebarea=adica ma duc cu g1 tub final in regim dinamic pe plus in raport cu catodul sau NU ?!)...,aceasi chestie as duce anodul 6L6 ceva mai jos nu mult dar 40V-50V mai jos(chiar daca nu este necesar,-dar eu prefer simetrie mai multa in etajul de atac chiar si la valori mari Vvv, in ciuda faptului ca aceste valori mari Vvv nu vor fi necesare pt modulatia maxima sinus a curentului tub final)

__Practic este bine ca etajul de atac sa furnizeze tensiune dubla fata de cit este necesar pt g1 tub final(nu e bine ca tensiunea de atac sa fie la limita ca amplitudine maxima)...

Link spre comentariu

daca incepem cu modificari sigur se mai apropie ,ideea e ca GK71 are gain intre 6-9 deci f mic in schimb 813 are mult mai mare .......desigur cu 2 triode in paralel si redimensionarea rezistentelor se poate mari acceptabil nivelul semnalului ....

Propun si eu ceva "elegant" daca tot se vrea fara driver (transformator) cu modulatie in catod mai exotic.....

Posted Image

Modificarile sunt minime ......se poate conecta in varianta trioda GK71 si tot mai "impinge" 30-35w in SE cuplaj direct fara condesatoare reglaj precis pt bias......Hai curaj sa auzim birfele dar sa fie "constructive" :rade:

Link spre comentariu

....Hai curaj sa auzim birfele dar sa fie "constructive" :rade:

__Explicatine si noua va rog cum de un curent de 2 x 8mA dinamic poate modula unul de 110mA dinamic.

__Sau ce modulatie poate face 2 x 8mA pe 750R (adica cu cit excita catodul ala in tensiune cei 2 x 8mA=in ce plaja vor varia acei 95V din catodul tubului final in regim dinamic ).

__variatia curentului ala de 2 x 8mA se manifesta pe 750R cum ajung sa modulez acei 110mA(adica acei 110mA sa_i aduc aproape de 0mA si respectiv la dublu 220mA in regim dinamic pe amplitudinea sinus maxima pozitiva respectiv negativa ).

__Sa luam de buna prezentarea asta

__Practic 16mA in variatie dinamica(0mA-32mA) trebuie sa varieze dinamic 110mA(0mA-220mA=scade-creste-Ia0 tub final) pentru amplitudine maxima sinus la iesire si in sarcina(citi watti o sa obtinem in sarcina 3W...5W clasaA cu GM70 sau GK71 , bun!=atractia seri ).

__Presupun tubul 6SN7 blocat la un moment dat al regimului dinamic ,la cit scade Ia0 tub final cei 110mA

Link spre comentariu

Are dreptate valderama , nu poate functiona , in cazul asta cu modulatie pe catod , chiar si cu cuplaj prin condensator , driverul trebuie sa moduleze un curent cel putin egal cu lampa finala ( 110mA ) . De fapt trebuie sa poata semnificativ mai mult daca vrei si distorsiuni mici , etc .Se poate rezolva in principiu cu cuplaj prin transformator ( n-am stat sa calculez daca 6SN7 poate duce macar asa ) , sau repetor cu MOSFET .

Link spre comentariu

Asa cred ca putem modula katodul(vezi schema din atasament!), cu toate ca cele doua tuburi ;807 si EL84 ar putea sa cante mai tare si mai bine in configuratia data (!!!!!!!) :ras: si se cunoaste ca modulatia in katod in aplicatii audio nu prea este recomandata .....,in rest cred ca sunt de prisos comentariile peste cele ale d-lui Vali( valderama) si asta pentru ca d-lui are perfecta dreptate.P.S puterea dispata anodica pentru EL84 din schema este oarecum mare,asa ca recomandat ar fi un alt tub; 6L6 sau 6P3S

Link spre comentariu

Alte pareri ..............................

Variatia tensiunii pe rezistenta de 750 ohmi nu este numai datorita modulatiei (0-32ma). De fapt curentul variaza mult mai mult datorita faptului ca grila finalei e la masa, iar tensiunea modulata de fapt ataca finala si provoaca variatia curentului prin final. Practic apare o reactie si modulatia e amplificata cu factorul de amplificare al finalei. Nu am acum chef sa verific specificatiile finalei si sa calculez la concret (chit ca e simplu) dar principial merge.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări