Relav Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 philips scrie :"daca pui aparatul in starea aceasta la 12v creste amperajul la 100A."Curentul nu creste la 100 A, doar acul deviaza pana in dreptul indicatiei 100 !La fel de bine instrumentul putea sa fie gradat in grade Celsius si asta nu inseamna ca la tensiunea de 12 V ati fi avut aceasta temperatura !Deci, dati-ne macar un punct de plecare.Mai intreb o data :Ati aplicat fix 12 V (masurati) si acul a deviat exact in dreptul indicatiei 100 (nici sub, nici peste) ?Daca da, atunci suma celor 3 rezistente inseriate reprezinta valoarea rezistentei aditionale inseriata cu instrumentul pentru ca acesta sa aiba indicatia 12 V la cap de scala.(adica masoara tensiune continua de pana la 12 V)In acest caz trebuie sa ne spuneti valoarea acelor rezistente (sunt marcate in codul culorilor si in poza nu se disting) ca sa putem determina complet caracteristicile instrumentului in vederea calcularii ulterioare a suntului (pentru curenti) sau a rezistentei aditionale pentru alte domenii de masura de tensiune.Si totusi ati inteles ce ar vrea "philips" ? S-a suparat degeaba pe mine, dar daca nu este cat de cat clar in ceea ce vrea sa faca nu-l putem ajuta. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 Pentru d-nul Relav :Intr-adevar, si eu am avut impresia ca s-a suparat pe Dvs. facand referire la o remarca de-a mea...Nu stiu daca am inteles bine ce vrea, dar eram curios daca putem afla toate datele despre instrumentul ala, hai totusi sa incercam sa-l ajutam (dar si el sa ne ajute), poate ca este un topic util si pentru altii care au/vor avea o problema asemanatoare (calculul unui sunt/rezistenta aditionala). Link spre comentariu
Vizitator sergio_1359 Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 Formula de calcul a suntului pt marirea domeniului de masurare este urmatoarea:Rs = Ra / (n-1)Rs - rezistenta suntului necesarRa - rezistenta interna a aparatului (miliampermetrului)n - factorul de multiplicare (de cate ori se mareste domeniul de masurare al ampermetrului)ex: Ai un miliampermetru cu Ra de 2 Ohm care masoara 15 amperi cap de scala. Daca vrei sa maresti domenuil de masurare la 150 de amperi atunci ai un factor de multiplicare n de 10 si formula devine: Rs = 2 / (10-1) = 0.22 Ohmi Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 sergio_1359, tocmai pe acel "Ra" ne chinuim amarnic sa-l aflam, se pare ca fara prea mari sanse ! Link spre comentariu
Vizitator sergio_1359 Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 Pai se poate calcula si rezistenta interna a aparatului.Consideram schema de mai jos care este alimentata la 12V (Ualim=12v)presupunem ca prin acel microampermetru nu trece mai mult de 100 de mA si nici mai putin de 1mA adica consideram intervalul [1mA ; 100mA] atunci avem nevoie de un potentiometru de aprox 12K. - dedusa cu legea lui Ohm. Rotim usor potentiometrul pana cand acul indicator ajunge la diviziunea maxima. decuplam de sub tensiune, scoatem potentiometrul si ii masuram rezistenta apoi folosim formula de calcul de mai jos: Ia = (Ualim - 0.075) / PIa = intensitatea prin miliampermetru la cap e scalaUalim = 12V tensiunea de alimentare (se masoara inainte si se noteaza exact cat este)0.075 = 75mV caderea de tensiune pe miliampermetru la cap de scala.P = rezistenta potentiometrului (masurata cu aparatul de masura)Ra = 0.075 / IaRa = rezistenta interna a miliampermetrului.Pt ca metoda sa dea rezultate bune este nevoie de un aparat de masura cu precizie de masurare mare mare. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 Multumesc, dar nu noi avem nevoie de teoria asta, ci cel care a initiat topicul. Daca ai citi toate postarile de la inceput, ti-ai da seama ce grea este comunicarea cu cel care a deschis subiectul.El nu cunoaste nici 1 % din notiunile pe care le-ai pus tu acolo.Este ca si cand i-ai cere unuia care nu stie toate literele alfabetului sa-ti faca analiza literara a piesei "Hamlet", de exemplu.(imi cer scuze fata de d-nul philips pentru comparatie) Link spre comentariu
rasputin Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 Măi colegi dvs. realizaţi ce dezbateţi aici ?. Toată treaba asta sună a: un "neştiutor" aruncă o piatră şi zece încearcă să o scoată. Colegul Philips, îşi cumpără un ampermetru de curent continuu (milivoltmetru etalonat in amperi), cu cap de scală de 100A. Evident un astfel de monstru nu este cu legare directă în circuit, ci cu ajutorul unui şunt. Fabricantul aparatului ne spune că şuntul de care are nevoie aparatul său, trebuie să prezinte o cădere de tensiune de 75mV, atunci cînd este străbătut de un curent de 100A. Nimic mai simplu, aşa cum a spus colegul yo9hnf, se cumpăra un şunt calibrat de 100A/75mV şi a fost rezolvată problema. Cale de ceva posturi mai la vale colegul Philips, ne spune că el vrea să masoare 220V, dar nu specifică şi de care (ca sau cc), başca se uită că aparatul în cauză este etalonat in amperi. Apăi el nu face distincţia între volţi şi amperi, şi credeţi că va izbuti reetalonarea aparatului ?. Dacă tot vreţi să vă faceţi o pomană cu el, eu zic să-i povestiţi lucrurile de bază, adică ce iaşte curentul , cu ce se manîncă tensiunea, şi mai apoi, după ce va fi ghiftuit bine, îl puteţi trece la delicatese, altfel nu va fi în stare să le savureze aroma. Fără supărare colegul Philips, vă va fi mai de folos o discuţie pe chestiuni de bază. Toate cele bune, Rasputin. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 Foarte adevarat, d-le rasputin, ati facut un rezumat la tot ce s-a discutat si rasdiscutat aici.Cred ca este frustrant pentru oricine, cu atat mai mult pentru un incepator, sa realizeze ca a cumparat ceva care nu-i foloseste pe moment la nimic.Eu unul ma gandisem initial sa-l ajut aratandu-i calea cea mai simpla de utilizare, aceea de voltmetru de curent continuu.Daca ne-ar fi spus, asa cum i-am cerut, valoarea acelor rezistente (sau macar culorile inelelor, corect bineinteles) ar fi fost floare la ureche sa-l indrumam sa-si construiasca un voltmetru. Satisfactia acestei realizari poate ca i-ar fi deschis apetitul pentru acest domeniu si si-ar fi insusit cu mai multa placere si mai putina retinere teoria atat de necesara.Sa-l invatam noi lucrurile de baza, nu cred ca este scopul acestui forum.Oare cati dintre noi, pe cand ne aflam la inceput de drum, nu am cerut sfaturi cuiva cu experienta, cu singura deosebire ca pe atunci nu existau forumuri, nu exista Internet... Link spre comentariu
susanu_pisu Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 1.faci firma de ras cu nickul - philips - are si ea un renume!2.Ampermetru sa masoare tensiune nu a inventat nici Einstein, nici Ampere, nici Voltaire, nici Thompson(Poate tu)!3.Ca sa masori un curent de 100A, trebuie sunt calibrat sau un transformator de curent(cel din urma fiind mai greu de facut)4.Ca sa masori tensiunea de 220V, mai bine cumparai un aparat de masura analogic, cred ca era si mai ieftin si masura si curenti si tensiuni! Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 pct 2 e gresitintocmai ca ampermetru masoara caderea de tensiune pe shunt, deci o tensiune de ordinul milivoltilor Link spre comentariu
susanu_pisu Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 Da intradevar, ma refeream ca nu poate masura tensiune cu el(cum ar fi cea de la retea)...alta scala... Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Imi spune si mie ce sunt trebuie sa pun la acest ampermetru digital YB27VA ? Nu am gasit (observat) nici o referire la valoarea luiScuzati , daca pun URL ma trimite aiurea in spatiu.. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Schema de conexiuni. Aici sarcina este aratata ca fiind un motor, tu poti pune ce vrei tu. Alimentarea lui (intre 4,5 si 30V) este bine sa o iei separat de sursa care va alimenta sarcina - pentru cazul in care scade sub 4,5V. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Asta am gasit si eu dar shuntul ala ce este? Ce valori ar fi pt 25 A? Link spre comentariu
klaxxon Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Aparatul măsoară tensiune în gama 0-100Vcc la bornele PW+ şi COM şi tot o tensiune (probabil 0- 100mVcc) la bornele IN+ şi COM.Între aceste 2 borne este montat şi şuntul intern de 10A.În cazul în care folosiţi un şunt extern de 25A acesta va fi în paralel cu şuntul intern, iar la 25A va trebui să aveţi o cădere de tensiune pe şunt de 100mV, ceea ce înseamnă că aparatul va indica 100. Deci va trebui să interpretaţi rezultatul.Vă sugerez să folosiţi un şunt de 100A pentru ca citirea să fie directă.Calculul şuntului este dat pe la începutul acestui topic, dar cel mai bine este să cumpăraţi unul de 100A/100mV.Dacă luăm în calcul faptul că avem 2 şunturi în paralel, la 100A, prin şuntul extern vor trece 90A şi prin cel intern vor trece 10A.Căderea de tensiune pe şuntul intern este 100mV iar pe cel extern de 90mV. Ar trebui un şunt extern de 90A/100mV. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum