Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Spartan - USBDAC profesional

Guest1

Postări Recomandate

Nu a fost gandit ca un produs comercial !Tibi exasperat de ideea ca nu ai cum sa te opui trendului de a folosi in audio calculatorul ca sursa audio a zis : hai sa facem un proiect de DAC si/cu interfata USB ca sa putem asculta la un nivel ridicat de calitate de pe PC.In plus ne-am gandit ce DAC e accesibil ca pret . Cum Tibi a ascultat mai multe DAC-uri a venit cu ideea de mai sus .Poate o sa faca andiy candva un cablaj candva , dar pentru pcb-uri e greu daca nu se strang mai multi care sa doreasca asa ceva .Oricum pe zi ce trece avem tot mai putin timp pentru miile de proiecte care am vrea sa le facem ....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

13

• Catalin C.

11

• atupi

10

• danzup

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pana acum am incercat vreo 3 variante de DAC-uri USB, cu PCM2704, cu PCM2707+TDA1543 parca si inca unul (PCM2702 ????). Adevarul e ca asta e, 90% din colectia mea de muzica e formata din MP3-uri....... nu am de ales decat sa scot maximul din asta, inclusiv din MP3-uri la 128-256kbps daca doar atat am gasit, deci un DAC pe USB e un compromis de viitor si necesar. Daca nu s-a vrut a fi un produs comercial ci un produs 100% DIY, mi s-ar parea mai ok varianta cu PCM, toti il putem obtine ca mostra gratuita si e si mai bun ca DAC-ul de la Wolfson.PCM1798 daca nu gresesc e direct interschimbabil cu PCM1794 care e si mai bun parca si e disponibil ca mostra gratuita, deci exista loc de upgrade care sa implice doar circuitul DAC, fara alte piese.Mult succes la proiecte, ce poate fi mai frumos decat sa fii ingropat in munca care-ti place :aplauze daca-ti mai aduce si bani..... :dans:

Link spre comentariu

mosfet,In format mp3 n-o sa faci nici o diferenta intre dac-uri. Pe langa jitter-ul urias adus de USB, tu mai pui si un format comprimat atat in dinamica cat si banda de frecventa.Pentru mp3 o placa de sunet decenta este mai mult decat satisfacatoare.Dac-ul prezentat se adreseaza celor care vor sa asculte formate lpcm in conditii bune si foarte bune.Ca o sa sune bine si pe mp3, asta este clar, dar in nici un caz diferentele vor fi simtite pe un format lowres.Daca tot ripuiti CD-uri, macar faceti acest lucru in format wav, flac sau macar ogg.Va recomand doar doua playere: foobar si xxhighend.Acum revenind la DAC.WM8740 este un dac din zona audifila high-end, la fel si PCM1796/8.WM este switched capacitor dac, iar PCM este current segment dac.S-a inpamantenit ideea, complet eronata, ca daca un dac are iesire in tensiune e musai sa aiba un I/V intern.In cazul dac-urilor switched capacitor nu este asa. Acestea ofera iesire direct in tensiune.Cand sunt implementate corect, diferenta intre cele doua dacuri este de gust, amandoua performand exceptional.WM ofera rezolutie si dinamica, iar PCM este mai muzical cu o rezolutie ceva mai potolita.Daca la WM puteti ataca direct un amplificator, la PCM trebuie sa faceti conversia I/V.Pentru conversia I/V am o singura recomandare LME49713.Tibi

Link spre comentariu

WM este switched capacitor dac, iar PCM este current segment dac.S-a inpamantenit ideea, complet eronata, ca daca un dac are iesire in tensiune e musai sa aiba un I/V intern.In cazul dac-urilor switched capacitor nu este asa. Acestea ofera iesire direct in tensiune.Cand sunt implementate corect, diferenta intre cele doua dacuri este de gust, amandoua performand exceptional.Tibi

Foarte corect !Multa lume confunda lucrurile !Ca sa nu mai spunem ca mai exista DAC sigma- delta (asa numitul DAC de 1 bit, desi cretinii de la marketing nu au inteles nimic din functionarea lui) , DAC hibrid cu diferite combinatii de 2 metode de conversie si "DAC" mai nou implementat in PLC sau DSP care ruleaza un soft pentru a face conversia directa in tensiune sau curent folosind un fel de PWM pe un pin general de I/O !Numai DAC urile cu iesire in curent au nevoie de conversie I/V .Sper ca am clarificat impreuna cu tibi unele necunoscute ale celor care citesc pe aici .
Link spre comentariu

Pentru ce dac ati implementat conversia i/v cu operational "current feedback" LME49713?Sunt foarte curios pentru ca eu am incercat TDA1541 cu OPA691 in loc de AD844 folosind schema lui Pedja Rogic (aya2) dar pana la urma m-am oprit la conversia i/v folosind operational transconductanta. As incerca si LME49713. Si la TDA1541 dar si la PCM1798 sau AD1865.In rest, multumiri pentru lamuriri, chiar sunt utile, mai ales amatorilor fara studii de electronica, cum e si cazul meu.

Link spre comentariu

In toate playerele pe care le modific folosesc exclusiv seria LME de la National, iar in playerele audiofile de top seria militara LME HA.LME49713 este current feedback si se poate folosi la toate dac-urile care au iesire in curent.Tibi

Link spre comentariu

Am inteles. Cum ti se pare fata de conversia i/v pasiva sau diverse scheme cu componente discrete?

Catalin,LME49713 este o solutie rapida, eficienta si cu performante pret/calitate exceptionale.Daca vrei sa vorbim de solutii exotice cu rezistente Duelund, transformatoare Au-Ag Tamura etc. atunci putem face comparatii.Ar fi total gresit din partea mea sa generalizez si sa spun ca solutia x sau y este cea mai buna. Stiu ca asta vrei sa auzi, dar nu este asa.Fiecare solutie prezinta avantaje si dezavantaje.Dupa ce le-am incercat pe toate (cred), m-am oprit la LME49713 cu rezistenta Caddock seria USF. Sunt sigur ca se poate si mai bine, dar diferenta de pret nu stiu daca se justifica.Tibi
Link spre comentariu

Multumesc. De fapt asta caut, o solutie nu foarte scumpa si usor de implementat.O ultima intrebare, am vazut ca este comparabil ca performante cu OPA691 (care se poate obtine usor ca sample). Ce spui despre OPA691?

Link spre comentariu

Am inteles. Cum ti se pare fata de conversia i/v pasiva sau diverse scheme cu componente discrete?

Catalin,LME49713 este o solutie rapida, eficienta si cu performante pret/calitate exceptionale.Daca vrei sa vorbim de solutii exotice cu rezistente Duelund, transformatoare Au-Ag Tamura etc. atunci putem face comparatii.Ar fi total gresit din partea mea sa generalizez si sa spun ca solutia x sau y este cea mai buna. Stiu ca asta vrei sa auzi, dar nu este asa.Fiecare solutie prezinta avantaje si dezavantaje.Dupa ce le-am incercat pe toate (cred), m-am oprit la LME49713 cu rezistenta Caddock seria USF. Sunt sigur ca se poate si mai bine, dar diferenta de pret nu stiu daca se justifica.Tibi
Sigur nu se justifica pretul prohibit care ar fi de platit in cazul in care se merge la extreme .In alta ordine de idei : @Catalin mie nu-mi place sunetul oricarui operational OPA !Serios .Ca si tibi cred ca mama operationalelor este National Semiconductor , iar tatal Bob Pease de la NS!(... toti ceilalti sunt palizi copiatori ( vezi fazele cu seria BUF si restul ) )Acum precizez ca e doar o parere personala fondata din anii 2000 cand am testat diferite operationale de la diferiti producatori in schema din datasheet ca preamplificator (!!!) si ulterior retestand diferite AO cand reuseam sa obtin sample .Cei trei mari in topul meu :1. NS 2. TI/BB 3. ADam spus si pe diyaudio la o discutie asemanatoare despre AO ca seria LME bate toti ceilalti concurenti .Lucru confirmat si de cativa useri de acolo . Daca cauti discutiile depre cel mai bun AO din lume pe diyaudio.com vei vedea ca am dreptate .
Link spre comentariu

Multumesc. De fapt asta caut, o solutie nu foarte scumpa si usor de implementat.O ultima intrebare, am vazut ca este comparabil ca performante cu OPA691 (care se poate obtine usor ca sample). Ce spui despre OPA691?

Spun ca e oribil. :-)Tibi
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 11 luni mai târziu...

Salut,pentru un DAC bazat pe PCM 1794 la care vreau sa refac de la zero partea de conversie I/u ce recomandati intre THS4131 si LME49713 ?O schema imi puteti sugera pentru solutia propusa?Multumesc !

Link spre comentariu

Salut,pentru un DAC bazat pe PCM 1794 la care vreau sa refac de la zero partea de conversie I/u ce recomandati intre THS4131 si LME49713 ?O schema imi puteti sugera pentru solutia propusa?Multumesc !

lme49713, am sa pun si o schema cand ajung la un calculator.Tibi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări