Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Spartan - USBDAC profesional

Guest1

Postări Recomandate

Cu toate ca USB-ul este cea mai nefericita alegere atunci cand se doreste reproducerea de inalta rezolutie, acesta a devenit cel mai utilizat mediu de interfatare si in ziua de azi se foloseste pe scara foarte larga, atat in mediul profesional cat si amatorChiar daca la randui ei imperfecta, dar net superioara USB-ului, interfata S/PDIF este din ce in ce mai rara. Numai aparatura audiofila se ¨incapataneaza¨ sa o promovezepe mai departe.Luand in considerare sa USB-ul este ¨za future¨ si ca orice rezistenta este ¨futila¨, am pus pe hartie o schema de dac avand ca unica interfata USB-ul. Mi-am dorit un dac cu performante peste medie la un pret cat mai accesibil.Nu l-am realizat practic, iar schema atasata este cu titlu de proiect open.Cine se incumeta la un PCB dublu strat ?Desen by andiy.Tibi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

13

• Catalin C.

11

• atupi

10

• danzup

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut e ok schema asa in prima mana dar ma asteptam sa pui macar la alimentare pe partea analogica macar 2 inductante pentru deparazitare.

Probabil ca pe partea digitala filtrele clc ar fi mai potrivite ;-)Tibi
Link spre comentariu

Sînt filtre pi; condensator - bobină - condensator, de unde le vine şi numele de CLC.

Da-mi documentatie pentru ele cum se calculeaza factor de rejectie, frecv de taiere, atenuare in db, etc.
Link spre comentariu

... sau poti vizita cursul de Semnale Circuite si Sisteme, unde acest tip de filtru este analizat in detaliu.Tibi

Da lam gasit in cursu de SCS 2 mai exact acolo sunt analizate insa mi-era asa de dor de transformate Z mai mult ca de mere acre, am inteles ce e cu ele si cum se calculeaza am gasit chiar si un calculator.http://www.pronine.ca/cheblf1.htm
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am incercat exact schema de mai sus. Dar si altele asemanatoare. Asa ca:1. Pentru un dac peste medie nu as alege WM8740. As opta pentru PCM1798, in primul rand pentru ca are iesirea in curent. In al doi-lea rand ca suna mai bine. Ca sa fie simplu faci conversia i/v pasiva si mai adaugi un buffer. Daca folosesti un buffer de calitate, eventual in bucla deschisa, e deja hi-end.2. Am avut probleme din cauza conexiunii directe cu pc-ul. Printre altele, spdif are si avantajul ca poate fi izolat galvanic. 3. Fara reclock asincron iar nu stiu daca reusesti sa sari de medie. Tibi sunt sigur ca stii aceste lucruri. Initiativa e laudabila, pe forum neexistand nici un proiect de amploare la capitolul asta.

Link spre comentariu

Ei, chiar schema de mai sus n-ai incercat-o pentru ca, chiar daca este ¨a la datasheet¨, nu este o copie mot-a-mot. ;-)1. Faptul ca PCM1798 are iesire in curent nu-l face mai bun decat WM8740 si nici vice-versa. Strict auditiv prefer si eu PCM1798, dar diferenta de pret este net in favoarea WM8740. Puteam sa folosesc WM8742 care este peste PCM, dar pretul mi-a inmuiat avantul.2. problema cu conectarea este dependenta atat de implentare cat si de pc-ul folosit3. un asrc se poate intercala, dar fata de problemele aduse de USB si windoze este frectie la picior de lemn.Tibi

Link spre comentariu

Cu pretul si cu implementarea sunt de acord, dar cu piciorul de lemn nu. Am incercat reclock asincron intr-un dac cu PCM2707 si TDA1543 si a meritat. Poate daca WM8740 e mult mai imun la jitter ca TDA1543.

Link spre comentariu

Cu siguranta ca WM8740 este mult mai imun la jitter decat TDA1543, dar nu asta este piedica in calea fericirii, ci USB-ul.Tibi

Link spre comentariu
Vizitator schultzsch

si eu doresc sa`mi fac un dac.am deschis deja un topic pe un alt forum romanesc si am fost redirectionat de catre Catalin C. aici.as avea nevoie de putin ajutor de oarece sunt incepator in domeniu postul meu dp celalalt forum este :"am primit de curand cateva sampleuri ...mult asteptate de la texas instruments printre care 2x pcm2707 2x pcm1796 si 1x pcm1794 Ain cele din urma as vrea sa ma apuc de un asa zis dac Very Happy cu toate ca ma chinui cam de jumatate de an poate mai bine dar pana acum am avut o scuza ca nu aveam cipurile si in lipsa lor am tot cautat informatii despre construirept inceput as vrea sa aduc in evidenta faptul ca sunt putin cam descurajat din urmatoarele motive:- un cd audio care suna mult mai bn ca orice dac pt pc(cred) e la 44.1 khz si 16 bit- windowsul face resampling la peste 44.1 khz /16 bit- pe usb este foarte mult jitterse merita sa mai pun in continuarea lui 2707 un alt cip?daca da as vrea sa ma ajutati sa ma hotarasc in privinta caruia din cele care le am posesie sa le folosesc.recent am citit ca pcm1794 si 1796 pot fi folosite si cate unul pe canal(din pacate 1794 am doar o bucata)pentru partea care urmeaza spre final si anume i/v si dc servo (corectati`ma daca gresesc) as vrea sa folosesc lm6172(pentru i/v am inteles ca este mai bun decat opa 627 din posturile domnului csordas zsolt si la un pret mult mai accesibil 4eu fata de opa 30eu) iar pentru dc servo inca nu m`am hotarat...si astept si aici cateva sfaturi.dac`ul as vrea sa il fac pe module diferite si anume:- primul modul pcm2707 pt conversie usb --> i2s- al doilea modul dac`ul propriuzis (1796/1794)- al treilea modului pt conversie i/v si dc servo- si nu in ultimul rand inca un modul cu alimentareavreau sa il fac pe module doarece pe viitor in caz ca vreau sa schimb ceva...sa nu trebuiasca sa reproictez toata placa pt un cip sau opamp cu toate ca as vrea sa fie de la inceput totul facut cum trebuie dar cum...microbul asta "audio" se extinde pe zi ce trece si vrei ceva din ce in ce mai bun...nu o mai scoti niciodata la un capat :-

Link spre comentariu

Ma bag si eu in seama, nu aruncati cu pietre: eu unul as fi mult mai tentat de DAC-ul asta si m-as baga probabil la un group-buy pt PCB, daca s-ar merge pe varianta cu PCM1798, pt ca-l pot obtine ca si mostra gratuita. In plus de asta inteleg ca si suna mai bine, iar pt iesirea in curent si-ar putea adapta fiecare o conversie I/V pe lampi sau cum il taie capul.WM8740 e 25 de lei la TME - fara TVA cred (mai trebuie si 2 bucati). 60 de lei dintr-un foc.Banuiesc ca in final se doreste a fi un produs comercial, inteleg asadar de ce e preferat WM8740-ul. Doua variante, una cu WM8740 si una cu PCM1798 banuiesc ca e exclus. S-ar putea un cablaj dublu placat, pe o fata varianta cu WM8740 si pe cealalta varianta cu PCM? In felul asta si ca produs comercial ar fi mai tentant zic eu, nu suntem noi singurii care prefera sa-si comande PCM-ul ca mostra gratuita si sa si-l lipeasca singuri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări