matzah Postat Aprilie 26, 2010 Partajează Postat Aprilie 26, 2010 As dori sa realizez o sursa de curent constant capabila sa-mi dea la iesire 35V - 0.7A (constanti, fara posibilitatea de a se putea trage mai mult). Sursa va alimenta un canal de amplificator clasa A - pt casti, unde curentul de repaos poate fugi relativ usor in functie de deviatiile sursei de alimentare. Nu stiu ce schema s-ar preta pentru puterea data, la valorile de mai sus fiind nevoie de o sursa din care sa se traga constant si in perioade mari un alde 30W. Am deja o tensiune de cam 38V cc redresata si filtrata bine, mi-ar trebui doar componenta de curent constant. Banuiesc ca un LM317 si vreun tranzistor ar face treaba, dar n-am incercat configuratia asta in schema de curent constant, ci doar ca si stabilizatoare de tensiune. O idee de schema sau alte componente pretabile la asa ceva, cunoaste careva?Multumesc Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 27, 2010 Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Pai, nu puteti avea si tensiune constanta si curent constant concomitent !Daca aveti etaj final in clasa A, atunci oricum consumul este constant.Poate ca ati dorit sa spuneti "limitare de curent" la valoarea indicata. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Aprilie 27, 2010 Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Tie iti trebuie o sursa de TENSIUNE constanta nu de curent constant. Asta se poate realiza folosind un stabilizator de tensiune. Nu poti sa mentii constant curentul prin amplificator tot timpul pentru ca nu ar mai amplifica nimic! Faptul ca iti fuge curentul de repaos la modificari ale tensiunii de alimentare indica o problema cu schema amplificatorului sau implementarea ei, acest lucru nu ar trebui sa se intample. Link spre comentariu
matzah Postat Aprilie 27, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Nu, m-am exprimat eu gresit. Deci mi-ar trebui limitare de curent deoarece nu vreau sa depasesc sub nici o forma o limita maxima. Stabilizarea tensiunii a ajutat pana la un punct, dar amplificatorul are o oarece deriva termica si tinde sa devina instabil in anumite conditii. Din nefericire este singurul design clasa A care imi place cum suna si chiar mi-ar face o diferenta. Am incercat stabilizarea tensiunii direct pe schema cu cateva diode zenner, scap de ceva probleme insa tot ramane instabilitatea termica, am mai multe canale pe un radiator comun deci chiar si dupa un timp, probleme pot aparea in ciuda faptului ca un canal ar fi ajuns la un echilibru termic (instabilitatea poate fi indusa de altul). Link spre comentariu
yo9hnf Postat Aprilie 27, 2010 Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Cauta pe net o schema de sursa de tensiune cu protectie. Este vorba de un stabilizator serie, care in Emitor (NPN) are o rezistenta de 0-1ohmi de putere ; aceasta rezistenta are rol de detector de curent. Un tranzistor ordinar vede tensiunea care pica pe acest rezistor (tensiune care merge prelucrata cu un potentiometru) si da semnal in baza regulatorului serie. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 27, 2010 Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Deci am intuit bine ca nu doriti curent constant, ci limitare de curent.Totusi, spuneti :"Sursa va alimenta un canal de amplificator clasa A - pt casti""fiind nevoie de o sursa din care sa se traga constant si in perioade mari un alde 30W"Considerand un randament in jur de 40 % pentru clasa A de functionare si un montaj stereo, ar rezulta o putere utila de vreo 6 W pe canal.Nu este cam mult prea mult pentru o casca ?Incercati sa postati schema folosita, eu sunt de parerea d-lui EmyRulz ca este o greseala in schema sau in executia practica. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Aprilie 27, 2010 Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Considerand un randament in jur de 40 % pentru clasa A de functionare si un montaj stereo, ar rezulta o putere utila de vreo 6 W pe canal.Nu este cam mult prea mult pentru o casca ?Incercati sa postati schema folosita, eu sunt de parerea d-lui EmyRulz ca este o greseala in schema sau in executia practica.Ce vorbesti sefu' 40%????? 40% e in clasa AB. Eficienta maxima teoretica in clasa A e 25%. Ampliful meu de casti de 150mW pe canal consuma 12W de la priza. Bineinteles ca se poate creste eficienta cu sursa de curent constant pe emitorul finalilor in loc de rezistenta, dar cu o schema simpla in clasa A si stabilizator liniar mira m'as sa vezi mai mult de 5-10% eficienta. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Aprilie 27, 2010 Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Aici vorbim in necunostiinta de cauza, trebuie sa vedem schema! Eficienta maxima teoretica a clasei A este 50%. Acel 40% este cam randamentul maxim practic in clasa A cu etaj final push-pull, atentie e vroba de randament MAXIM, ca la nivele mici la iesire el este in jur de 1% e alta poveste. Dar in functie de topologie poate fi si MAXIM 12.5%(single ended cu sarcina rezistiva). 25% este pentru single-ended cu sarcina sursa de curent. 50% este pentru push-pull. Aici vorbim doar de solid-state, la tuburi se folosesc etajele cu sarcina inductiva, si acolo se poate obtine maxim teoretic 50% si cu un single-ended. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 27, 2010 Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Pentru dl. Th3_uN1Qu3 :Trec cu vederea peste modul Dvs. cam neavenit de adresare.Eu pe vremuri am invatat ca cei maximum 25 % de care pomeniti se refera in cazul cuplajului direct al sarcinii.Ma indoiesc ca intr-o redare HI-FI se utilizeaza acest mod (componenta continua prin bobina castii... stiti Dvs. mai bine).In cazul cuplajului inductiv acest randament teoretic atinge 50 %.Clasa AB are un randament maxim teoretic de circa 78 % (uzual 40 -60 %).In aprecierea mea am considerat un cuplaj al castii prin transformator, deci n-am exagerat deloc cu acei 40 %.As fi curios sa ne comunicati cat consuma in curent continuu acel amplificator al Dvs. pentru casti, eu unul nu pot aprecia consumul unui amplificator stiind numai puterea absorbita de transformator de la retea. Link spre comentariu
matzah Postat Aprilie 27, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2010 aceasi schema despre care am mai discutat, o varianta ceva diferita la DoZ. [attachment=0]p36-a-sch.gif[/attachment]Un canal din asa ceva este destul de stabil in practica, mai ales cu tot cu diodele zenner si rezistenta de limitare, dimensionate corect. Problema apare cand 2-3-4 canale sunt montate pe acelasi radiator. Din cauza ca niciodata nu vor fi simetrice 100% chiar daca curentul absorbit este cat de cat stabil si neinfluentat de variatiile tensiunii de alimentare, in momentul in care finalii se incalzesc, un canal ajuns intr-un punct de functionare stabil poate "cere" mai mult curent peste punctul stabil (daca ar fi fost singur pe radiator) datorita faptului ca finalii celui de langa de pe placa, merg cu 5 grade mai sus si ii incalzesc si pe primii. E un exemplu, descris mai mult sau mai putin relevant, insa ideea este ca cele 4 canale, mergand toate din aceasi sursa si pe acelasi radiator, au o tendinta relativ maricica de a deveni instabile. N-am omorat ampul insa ideea este ca gasesc tare dificil sa-l tin sub control avand 8 puncte de reglaj (tensiuni c-e finali si curent mers in gol) si unde fiecare strica echilibrul celorlalte. Toata sandramaua merge ok momentan pe un set de incinte mici, exista posibilitatea sa-l convertesc in amp de casti, in orice caz niciodata puterea de iesire pe fiecare canal nu va depasi 5-6W. Momentan merge alimentat in 35V absorbind cam 800mA pe canal. Aveam nevoie de o limitare efectiva de curent pentru a echilibra cat de cat situatia. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 27, 2010 Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Eu unul nu vad nimic in neregula pe schema, ar trebui sa functioneze fara probleme. Sa vedem, poate mai sunt si alte pareri.Presupun ca ati verificat toate componentele inainte de montarea lor si ca ati facut corect reglajele pe fiecare canal in parte.Sunteti insa sigur ca radiatorul este corect dimensionat pentru cele 4 canale ? Poate ca este o ambalare termica banala.Incercati sa alimentati cu o tensiune mai redusa cu 10-20 % si vedeti daca instabilitatea persista.Nu puteti folosi cate un radiator separat pentru fiecare canal ? Link spre comentariu
matzah Postat Aprilie 28, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2010 da, piesele sunt toate ok, schema am arhifolosit-o si am cateva ampuri care merg bine mersi dupa ea. In varianta cu 2 canale totul e ok, a mers saracul in conditii barbare, a incasat toate scurturile posibile, a beneficiat de radiatoare mici in fazele de probe si a dus-o relativ bine de-a lungul timpului. Problema este ca atunci cand bag 4 canale pe aceasi alimentare totul o ia razna. Radiatorul este echivalentul a ceea ce as folosi sa racesc in mod normal un av800 (e adevarat ca mai la limita dar totusi... av800). Clasa A ca si clasa A dar totusi, e o bucata sanatoasa de aluminiu, sunt cate 2 perechi de finali pe canal, izolat totul cu bun simt, contact termic bun, vaselina siliconica buna, totul ok. Nu l-am ars si n-a patit nimic, doar ca o ia pe campi uneori si mi-e frica sa-l las nesupravegheat. 100% exista o posibilitate reala sa ard vreun final din cauza ambalarii termice cand curentul de repaos o ia razna. Am sa mai incerc o chestie, ideea cu limitarea de curent mi se pare oarece ridicola pentru un amplificator AF indiferent de topologie. O sa desfac mediana infasurarilor din secundarul trafului, in asa fel incat sa am 2 x 24V ca, separati, 2 punti redresoare, condensatoare separate si cate 2 canale pe sursa. In modul asta, lucrurile ar trebui sa poata fi tinute mai usor sub control. Asa cum vad eu acum, treaba e destul de scarboasa. Daca iau o bricheta sa zicem si incing 2 finali de pe o ramura, curentul de repaos creste la randul sau si odata cu cresterea sa, pe sursa de alimentare generala am o cadere mai mare de tensiune (cat de mica ar fi diferenta, exista). In momentul in care tensiunea de alimentare se modifica si celelalte canale o iau pe campi, in sensul ca tensiunile c-e intre finali nu mai sunt simetrice, o ramura se incinge mai tare decat alta, cei din canalul de langa aflati langa cei care se incing, preiau din caldura.. in fine.. iese o varza totala. Diodele zenner ar trebui sa-mi compenseze cat de cat pentru variatiile tensiunii de alimentare insa mare treaba n-am vazut sa faca si in nici un caz n-au corectat problema asta. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 28, 2010 Partajează Postat Aprilie 28, 2010 E mai bine cu doar 1 punte,ca tensiuniile cc vor fi absolut identiceCu 2 punti,daca traful are un mic dezechilibru intre infasurari,asa vor fi si tensiunile in ccTraful e suficient de mare? Ai masurat tensiunile,cand face figuri? Link spre comentariu
matzah Postat Aprilie 28, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2010 traful are 400va. TREBUIE sa fie suficient Tensiunile sunt simetrice, totul e in regula. Cu tot filtrajul de 60000uF, cand am 4 canale, din cei 35V fara sarcina, mai raman cu vreo 30-31 iar cand curentul o ia in sus mai urat asa, scad pe la 28-29V. Zenner-urile insumate fac 24 sau 25V, n-am la indemana si nu mai tin minte cat le-am pus. Defapt cu o cadere de tensiune de maxim 7V la un traf de 400va din care trag 4A la 35V (daca doresc sa-l folosesc cu difuzoare) ... hmm.. traful ala chiar are 400va? :ras:Eu tot is paranoic, parca vad ca iau placa aia cu cele 4 canale, aplic o carata ucigasa, o crap in 2 si le pun separat, preferabil in colturi opuse ale camerei. Sa vad daca mai face asa probleme. Fiecare canal are siguranta lui, daca decuplez 2 canale, cele 2 ramase merg bine mersi, raman stabile si 20 de ore daca le las. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 Banuiesc ca problemele tale sunt cumva cauzate de vreo ambalare termica. Iti recomand sa construiesti schema de aici: http://www.instructables.com/id/Power-L ... -Function/ Dar, inlocuiesti tranzistorul cu canal N cu unu cu canal P(ex IRF9530) si cel mic cu un PNP, gen BC557, inversezi alimentarile. Ideea e sa faci limitarea pe borna de alimentare + nu pe masa. Desigur, circuitul tau vine in locul led-urilor. Ma scuzi, nu am timp sa desenez schema exact. Schema se poate face si cu tranzistor PNP in loc de MOS dar ai ceva cadere mai mare pentru ca ar fi bine sa pui un darlington. Desigur, tranzistorul de putere, MOSul trebuie montat pe radiator. Pana sa apara limitarea de curent sta rece, dar apoi incepe sa disipe. Nu iti recomand sa mergi pe variante de limitare curent cu LM317 (desi e mai simpla treaba) pentru ca ai cadere mare de tensiune pe circuit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum