Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

caut schema pt 6S33S sau 6C33C

pusttiu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 259
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gabrielbecheanu

47

• bucegi

20

• mișa

18

• pusttiu

17

Exact! La ce folosesc gravurile de pe cutite? (mie-mi plac cutitele) Renteaza sa le facem? Eu cred ca da.Fix la fel vad situatia.Eu niciodata nu am subapreciat aceasta pasiune. Singura chestie care am comentat-o a fost faptul ca s-au infiintat firme special pentru a "beli" de bani pe cei pasionati.

Link spre comentariu

Misa, degeaba te oftici si sari la mine. Oala poate pune la masa ceea ce capteaza (ce nu trece prin ea), si fierul este mai slab ecran magnetic decat Fe-Si.Tabla de tole are cea mai buna permeabilitate magnetica [accesibila], de aceea este cea mai potrivita pt ecrane magnetice - banuiesc ca stii asta.Eu am spus cum scrie la carte si cum se face in anumite aplicatii.Poti verifica in cursul despre ecrane al prof. Cehan - a mai fost postat pe forum.Nu am bandajat trafuri cu tabla de tole, am intalnit respectivul "bandaj" in interiorul oalei desfacand unele trafuri din aparatura industriala sau medicala. Solutia nu este nici exotica si nici inventia unui DIY-er.Se foloseste si la motoare, si la trafuri E+I, nu doar la toroidale.Diferenta este mare, nu de 0,1%, iar solutia se aplica acolo unde este necesara (unde ecranarea facuta de oala nu este suficienta sau componenta trebuie pusa f aproape de circuite sensibile la camp indus).Sigur ca in unele cazuri practice o oala cu peretele de 3mm este suficienta, dar nu intotdeauna si nu reprezinta nec plus ultra in materie.Apoi poate apare si intrebarea - are sens o oala de cateva kg cand acelasi nivel de ecranare se obtine cu una din tabla de 0,6mm si 2-3 spire de tabla de tole ? Ma rog, deja problema aluneca in industrial, dar principiul ramane valabil.zbodeoc - distantarea componetelor sau circuitelor susceptibile de a capta campul rezidual al unui traf nu este intotdeauna posibila sau suficienta. Discutia era o completare [perfect corecta] a solutiei prezentate de misa.

Link spre comentariu

Shambala, nici vorba de ofticare, eu asa vorbesc(ma rog, scriu :rade: ) Era o discutie profesionala, e normal sa dai si exemple, poze, etc. Oricum, ma bucur pentru acest prim contact. Eu am urmarit ce ai mai scris si te respect.Totusi, e vorba de solutii care pot fi executate DIY.Inca ceva: Nici o tabla de tole de 0.5mm nu e mai buna ca un ecran de 3-4mm de fier normal strunjit/sudat. Nici cea din permalloy.

Link spre comentariu

Cum prima ocazie am sa fac o poza la un astfel de traf.

E+I astfel bandajat se poate vedea aici: http://www.google.ro/imgres?q=alesis+ra ... x=92&ty=59

LE - nu am verificat vreodata daca tabla/"bandijonajul" era permalloy sau Fe-Si cu GO. M-am intrebat si eu dar nu prea aveam cum verifica.

Am spus ca erau 2-3 sau chiar 4 straturi de tabla in spiralele acelea.

Numai la rasnita de cafea era un singur strat :rade:

Link spre comentariu

Cum prima ocazie am sa fac o poza la un astfel de traf.Cu E+I astfel bandajate se poate vedea aici: http://www.google.ro/imgres?q=alesis+ra ... x=92&ty=59

Off... Tocmai asta am dorit sa imbunatatesc - si am reusit, normal la alte costuri. (credeam ca e vorba de altceva, din astea normal ca am vazut multe)Problema la amplificatoarele cu lampi e mult mai grava. Cimpul magnetic rezidual in afara de perturbatiile mecanice, perturba si fluxul de electroni din lampi. Asta creeaza brum in difuzoare. Fenomenul apare la amplificatoarele inghesuite.
Link spre comentariu

@shambala; nu contest rolul ecranului. De fapt un toroidal are un cimp magnetic parazit, focalizat pe gaura din gogoasa, atit de puternic incit poate sa perturbe serios un aparat situat peste sau sub el, de exemplu intr-un rack. N-am stat cu pilitura de fier dupa ele dar ce mi s-a intimplat a fost mai puternic ca la E+I, pentru exterior zic. Cu alte cuvinte poate sa fie fara influente magnetice in aparatul pe care-l alimenteaza dar foarte deranjant pentru aparatele din vecinatate.

A pune sau a nu pune scut magnetic pentru mine se incadreaza intr-o plaja de maxim-minim acceptabila. Singura dilema e unde stabilesti limitele.

Descrescator cel mai bun ecran e mumetalul (raportat la masa - ceva de genul http://www.ebay.com/itm/Ultraperm-80-Me ... 25654e9aa2) iar cel mai ieftin aerul, ma scuzati ca revin la gindirea de tip maxim-minim :-)

... si inca ceva; o super-tabla magnetica (GOSS, permalloy) indoita dupa un transformator va avea eficienta tablei de fier daca dupa indoire nu i se aplica tratamentul termic...

Link spre comentariu

Zbodeoc, eu am zis: in loc de mumetal sau permalloy de 0.5mm prefer oricind in sculele HiEnd placa de fier de 3-4mm. In primul rind poti relativ usor sa faci tost de material, in al doilea rind o scula audiofila trebuie sa fie grea...NU :rade:

Link spre comentariu

Ne lungim intr-un off-topic care nu stiu daca isi are locul aici. Imi cer scuze pt asta. Daca este cazul rugam moderatorul fie sa stearga, fie sa mute divagatiile in alt topic.De fapt voiam sa sugerez ca pt unele toroidale este posibil ca oala de Fe de 3mm sa nu fie suficienta. Felixx a patit-o cu un traf petroid de 1000 sau 1200VA, si ecranarea cu tabla de 3mm s-a dovedit insuficienta.Ideea este ca problema are [intotdeauna] 2 aspecte - traful poate scapa prea mult camp, sau ecranarea poate fi insuficienta.Trafurile toroidale cu curent de gol mare in primar (magnetizare mare a miezului - facute asa ca sa intre mai putina sarma si pt. a cadea cat mai putin in sarcina), daca au si miezul din tola mai proasta, au un flux mare de scapari. Am intalnit problema la cateva lampase diy, dar si la aparate de laborator ce foloseau in alimentrare toroidale (romanesti ?). (E drept ca ne-ecranate complet.)Insa de departe si cel mai neplacut se manifestau toroidalele romanesti > 1000VA.Am precizat mai inainte - "accesibila". Este putin probabil sa gasim tabla de permalloy , supermalloy sau miumetal, sau sa o gasim la dimensiunile potrivite sau la un pret accesibil.LE - Uite ca nu m-am gandit la influenta campului asupra lampilor. :jytuiyu > Ar fi trebuit, dar nu m-am gandit. In materie de lampase sunt incepator.

Link spre comentariu

Ok, inteles misa.Se pare ca am scapat multe posturi in aceasta sectiune... :nas: Abia de putin timp am inceput sa citesc aici, asa ca vreo cateva saptamani am sa ma rezum doar la lectura.

Link spre comentariu

De povesti cu felix (the cat) sunt satul.

Ia-ti un suc....de menta.Cat priveste transformatorul Petra de 1KW,am renuntat de mult la el si am optat pentru R-core.Functioneaza bine in ampliful meu solid state.Toroidul era prost confectionat.Cu Petra si Necom lucrez zilnic si e greu sa ai ceva bine facut de la ei pentru a fi folosit in audio.Parerea mea.....Ca un toroid sa fie PENTRU AUDIO,va trebui confectionat diferit fata de cele industriale.Miezul/miezurile vor trebui sa fie imbaiate in lac,mai intai fara bobinaj,apoi inca odata numai cu primarul,apoi inca odata cu secundarul si ultima data dupa ce se face izolarea completa.Apoi rasina sau pasta epoxidica va doar o alta optiune.Ca exemplificare,unii din cei mai buni producatori din lume de transformatoare de retea PENTRU AUDIO,folosesc oale de aluminiu si nu folosesc otelul sau fierul pentru incapsulare si nici nu au "puli de metal" cu carton in capat,dispus in mijlocul capsulei.In schimb,se folosesc in componenta MULTIPLE STRATURI de tabla silicioasa cu graunti orientati SI NU DE OTEL,intre infasurari si intre izolatii pentru a minimiza scaparile de camp.Fierul sau otelul nu are o suficienta conductivitate pentru a fi eficient si pentru a stopa frecventele inalte si pe de alta parte,cuprul sau aluminiul nu este suficient pentru stoparea frecventelor joase EMI.Din pacate nici un singur material nu poate face aceste 2 lucruri......deci un compromis in final.Texas Instruments are un material compozit cupru/alama/siliciu GOSS care spre deosebire de tabla siliciu orientat,mu-metal,poate fi taiat si modelat in jurul electronicelor pentru a stopa EMI si RFI. :daAsta e "secretul" firmelor care folosesc transformatoare de ordinul KW-lor (pentru ca acolo apar cu adevarat probleme mari) PENTRU AUDIO.....cu precadere clasa A & co.
Link spre comentariu

Da, un proces riguros si standard de imbaiere a miezurilor lipseste la firma pomenita. Eu le-am sugerat cu ani in urma sa ofere o serie HIFI care foloseste astfel de procese dar mi-au obiectat ca nu este cerere suficienta... acelasi raspuns pentru C-core...

Corect ce spune felixx, am uitat sa precizez ca acolo unde chiar trebuie eu folosesc un ecran din folie de cupru si GOSS (grains oriented silicon steel) - pare mai complicat dar chiar e simplu si eficient.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări