Depanatoru Postat Septembrie 5, 2011 Partajează Postat Septembrie 5, 2011 Daca ei calculeaza nr de spire mai mult ca sigur ca e facut "economic" , cu cat mai putin cupru ( spire pe volt ) ... un traf toroidal calumea nu bazaie ca sa-l auzi de la cativa metri Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 5, 2011 Partajează Postat Septembrie 5, 2011 Trebuie masurat curentul de mers in gol, daca transformatorul este in regula acesta va fi in jur de 60mA in caz contrar poate avea spire in scurt sau asa cum spune Depanatoru este posibil sa fie subdimensionat Link spre comentariu
bucegi Postat Septembrie 5, 2011 Partajează Postat Septembrie 5, 2011 Culmea este ca amplificatorul suna destul de bine iar temperatura trafului nu depaseste 40°C Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 5, 2011 Partajează Postat Septembrie 5, 2011 Ar mai trebui sa-l montati pe un suport de cauciuc , n-am vazut sa specificati daca bazaie si tinut in mana sau numai montat in carcasa Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 5, 2011 Partajează Postat Septembrie 5, 2011 @ depanatoru: ... da' sa fie cauciuc natural, nu sintetic... :-) Mie imi place de "bucegi"; de-o zi si jumatate ne arunca cite-o observatie metafizica de un rind-doua la care primeste gramada de explicatii... :-) si de ce n-am pune inainte ca dat-o producatorul in bara?! Ce era asa greu sa masori curentul pe care-l ia transformatorul de la priza (ce-am zis prima data)? Ca ce zice "blue" cu mersul in gol e perfect valid dar e mult mai laborios... Citeva pareri: 1 - cei care sint la primul proiect: Bine ati venit in viata reala! 2 - cei de la firma ... "Toroida" produc exact ce platiti, nimic mai mult si foarte rar mai putin! Eu am o colaborare de peste 15 ani cu ei (intinsa mai mult in timp decit in numarul comenzilor) si pot sa spun ca acolo sint puse lucrurile la punct pentru industrie, cea mai ramas din ea, nu pentru ultra-hi-fi. Acest lucru trebuie stiut pe pielea proprie si platit corespunzator pentru o calitate in plus peste automatizarile industriale. Tot ce-i in plus se plateste (ecranari, nebunii) iar daca rezultatul final e prost SI ti-ai verificat toate alea la capatul tau, atunci n-ai decit sa-l trimiti inapoi... 3 - toate transformatoarele biziie... logaritmic :-) ... sau e sunetul care biziie?! 4 - treaba cu DC pe reteaua de AC si alte dracovenii legate de harmonicile de brum nu-i reala decit atunci cind ni se intimpla. Totul vine de la reteaua de distributie subdimensionata sau abuzata de diversi consumatori, se poate intimpla ca un amplificator sa sune dumnezeieste intr-un loc, iar cind traversezi strada la vecinu' sa sune cu probleme, am patit. 5 - am patit de asemenea sa schimb o redresare zgomotoasa cu una silentioasa, nu spune prostii omul de acolo, harmonicele chiar exista :-) 6 - firma "Toroida" nu-mi va bobina pe gratis nici-un transformator pentru rindurile astea, eu ii respect pentru ce fac (la aceste conditii de pret) dar nu sint sigur ca-i si reciproc. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 8, 2011 Partajează Postat Septembrie 8, 2011 Daca tot am pomenit de "oale" pentru transformatoare toroidale, cam asa incepe confectionarea oalelor: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Teava160.JPG Teava are 160mm interior si pereti de 3mm. Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Oalele din teava groasa sunt bune si minunate - mai ales ca se poate turna si rasina in ele, dar ca solutie de ecranare magnetica sunt mediocre. O solutie buna de ecranare magnetica este bandajarea catorva straturi cu tabla de tola peste traf.O solutie si mai buna este dublarea ecranului - se bandajeaza traful cu tabla de tola si apoi se aplica oala. Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Referitor la bazaitul mecanic al trafurilor - in special toroidale, (sunt un client permanent dar si dificil al Petrei), cu toata amabilitatea si bunavointa directorului tehnic, trafurile mari (>400VA) tot bazaie putin.Am stat impreuna si le-am calculat de n'spe ori, s-a pus mai multa sarma in primar pt a departa pragul de saturatie la cc de pe retea, oricum, toate, tot se aud. E drept ca unele mai putin, dar se aud.In plus, probabil fct. de valoarea cc de pe retea, din cand in cand bazaitul creste si apoi descreste in intensitate - in "valuri".Apropo - ma refer la bazaitul IN GOL. In sarcina bazaitul se accentueaza /accentua, la toate.Acum sa nu isi inchipuie cineva ca trafuri de la alti producatori nu prezinta acelasi fenomen. Am avut un traf de ~ 750VA de la un B&O si, desi era inchis cu rasina intr-o oala de aluminiu, tot bazaia putin.Trebuie sa precizez ca la transformatoarele mici, sub 350VA, fenomenul este mai greu sesizabil, iar la unele chiar neperceptibil (cu urechea lipita de ele, in linistea noptii). Unele din ele raman total silentioase si la puteri mult peste cea nominala - practic se ard si nu scot nici un sunet ! Link spre comentariu
gabrielbecheanu Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 In zilele urmatoare am sa inlocuiesc droserele de pe tensiunea anodica cu unele electronice, cu ocazia aceasta am sa modific si punctul de functionare al tubului, acest lucru este posibil datorita faptului ca acest choke electronic nu scade tensiunea anodica cum face cel cu bobina decit cu 5V asta din spusele posesorului acestor filtre electronice. As vrea sa mut punctul de functionare doar pe un canal la 260v cu 220mA. Am sa fac si masuratori pentru a vedea care sunt diferentele intre cele doua canale unul cu choke clasic si unul cu electronic.Daca cineva a mai facut astfel de teste pe alte amplificatoare cu genul acesta de filtre astept impresii. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Oalele din teava groasa sunt bune si minunate - mai ales ca se poate turna si rasina in ele, dar ca solutie de ecranare magnetica sunt mediocre. O solutie buna de ecranare magnetica este bandajarea catorva straturi cu tabla de tola peste traf.O solutie si mai buna este dublarea ecranului - se bandajeaza traful cu tabla de tola si apoi se aplica oala.Da, sunt "mediocre" sau poate peste (mult peste) mediocre daca nu pui si miezul central. Daca-l pui, tot cimpul magnetic radiat rezidual se inchide. Normal, lasi intrefier sa nu faci spira in scurt circuit. Uita-te mai bine la poza cu exemplul de oala care l-am pus. Daca faci asa vei avea o mare surpriza.Si in ecranarea aia din fier cuprat am montat un miez central gros, sudat pe interior pe una din placi iar la celalalt capat am lasat un intrefier de aprox. 0.5mm. Cimpul magnetic rezidual se inchide prin acest miez si prin cei 4 piloni laterali. Ideea e sa inchizi liniile de cimp reziduale.Si inca ceva, daca vrei sa fii cu adevarat smecher, in intrefier se preseaza carton pentru ca sa te asiguri ca nu rezoneaza capacele iar in interiorul oalei nu torni rasina epoxidica ci silicon bicomponent (de exemplu de uz dentar - e lichid aproape ca apa si poti sa-l torni, sau mai bine silicon bicomponent special pentru turnari de aparatura electronica - se poate cumpara de la TME sau Farnell). Daca tot torni silicon, te asiguri ca traful nu are contact mecanic in nici un punct cu peretii...etc. Asta daca intr-adevar vrei sa fii smecher HiEnd.Totusi, pentru un om normal, o oala cu pereti de 3-4mm, fara miez si fara turnari rezolva complet problema bazaitului atit mecanic cit si electric prin perturbarea altor componente. Din acest punct se poate merge oricit de departe...Te rog pune o poza cu un traf bandajat de tine cu tabla de tole. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Mareste-micsoreaza ecranajul ceva in circuitul electric global? Sa presupunem ca "piesele" sint distantate corespunzator si carcasa-i nemagnetica; se poate si fara ecranaj? Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Pai majoritatea sculelor nu au ecranaj, normal ca se poate. Asta e o discutie pentru cei sensibili, nu pentru noi, muritorii de rand. Astea sunt ecrane pentru cei potenti, care au cu ce sa plateasca o imbunatatire de 0.1%. Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 In zilele urmatoare am sa inlocuiesc droserele de pe tensiunea anodica cu unele electronice, cu ocazia aceasta am sa modific si punctul de functionare al tubului, acest lucru este posibil datorita faptului ca acest choke electronic nu scade tensiunea anodica cum face cel cu bobina decit cu 5V asta din spusele posesorului acestor filtre electronice. As vrea sa mut punctul de functionare doar pe un canal la 260v cu 220mA. Am sa fac si masuratori pentru a vedea care sunt diferentele intre cele doua canale unul cu choke clasic si unul cu electronic.Daca cineva a mai facut astfel de teste pe alte amplificatoare cu genul acesta de filtre astept impresii.Sint bune aceste drossele electronice, dar pretul platit este tensiunea mare de balast pt asigurarea stabilizarii, riplul este extrem de mic, electroliticii pot avea valori mai mici decit CLC dar secundarul trebuie sa fie destul de rigid pt a nu scoate stabilizatorul din functie. Un drossel cu sectiune mare al conductorului si o inductanta rezonabila, alaturi de electrolitici cu valoare mare (se pot calcula)reprezinta solutia cea mai fiabila dar amplificatorul SE poate fi vulnerabil la variatia tensiunii din retea Solutia... autobias Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Pai majoritatea sculelor nu au ecranaj, normal ca se poate. Asta e o discutie pentru cei sensibili, nu pentru noi, muritorii de rand. Astea sunt ecrane pentru cei potenti, care au cu ce sa plateasca o imbunatatire de 0.1%.Da, e de fapt natura umana; hai sa fim pregatiti corespunzator pentru ce-ar putea fi. Si daca tot nu stim exact ce-ar putea fi hai sa oversize Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Nuuu. Aici gresesti. Unii oameni sunt cu adevarat pasionati de HiEnd. Trebuie respectata aceasta pasiune. Nu sunt timpiti ei, adica nu sunt timpiti toti. E vorba doar de pasiunea de a avea scule audio la regim de bijuterii...Nu-i nimic gresit in asta. Faptul ca eu mai fac "misto" e o alta chestie, ma caracterizeaza, dar de fapt ei nu sunt cu nimic mai prejos ca un colectionar de timbre sau unul de tablouri...Ei "colectioneaza" Hi-End (aur, platina, rodiu in cabluri si mufe, tone de aluminiu in carcase, tone de cupru in trafuri si...si... lampi vechi cu adevarat valoroase si culmea, in functiune! Culmea, toate impreuna merg si suna bine) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum