fgbogdan Postat Aprilie 26, 2010 Partajează Postat Aprilie 26, 2010 Dupa prima incercare de amplificator tuburi (http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=57171) am ajuns la a doua (ca asa e cu oamenii - niciodata nu sunt multumiti). Desi imi propusesem sa "trec" de la "incepatori" la ceva mai elaborat - la sfaturile primite pentru primul montaj - mi-am zis - "hai ca se poate si mai bine" intradevar exista diferenta de sunet - si de putere. am plecat cu gandul sa fac asta : http://www.mcamafia.de/tubes/keksdose/cookiebox.htm dar se auzea foarte distorsionat - probabil si pentru ca ii dadeam 220v redresati (cam 290V) asa ca am ales altceva de aici http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/154064-ecl86-pcl86-schematic-2.html (schema lui Tubeman) I-am zis Mediu - ca e mai bun decat piccolo. Cu aceasta ocazie am ajuns sa imi fac si o masina de bobinat (cu ea am facut transformatorul de retea). Cu sarma e mai problematic insa. Am pus un intrerupator pentru inalta tensiune - ii dau drumul numai dupa 30 de secunde (la urmatorul o sa pun releu cu temporizare). las imaginile sa vorbeasca. Link spre comentariu
centeulacent Postat Aprilie 26, 2010 Partajează Postat Aprilie 26, 2010 Imi place cum este realizat. De unde ai luat sasiul ? Vezi ca in timp o sa iti faca mari probleme acel condensator IPRS. Schimba-l cu unul nou sau SH din vreo sursa de calculator etc.Acum am obs. ! Schimba toti condensatorii recuperati. Nu poti avea incredere in ei. Eu am avut mari probleme cu astfel de condensatori. !Felicitari Si auditie placuta. Sunt ferm convins ca sunetul este exceptional. Toate cele bune si la mai mare. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Aprilie 26, 2010 Partajează Postat Aprilie 26, 2010 Felicitari pentru intentie , dar asta-i prima data cand vad ca cineva recupereaza condensatorii IPRS din tv cu lampi Transformatoarele de iesire par sa fie trafuri de retea , nici macar cu intrefier , sau ma insel ? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 26, 2010 Partajează Postat Aprilie 26, 2010 Foarte frumos si interesant realizat, felicitari!Vesnica obiectie e cu trafurile acelea de retea pe post de trafuri de iesire, care nu le inghit nici cu lamaie Nici o problema vizavi de condensatorii IPRS, am si eu cateva exemplare fabricatie '71 - '74 care sunt in parametrii, ma refer la condensatori de filtraj 47+47+100uF/350V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 26, 2010 Partajează Postat Aprilie 26, 2010 Data viitoare/ cind mai "confectionati"/bobinati un transformator de retea sa faceti secundarul/infasurarea care "deserveste"/alimenteaza filamentul tuburilor la exterior ca si ultima infasurare pe carcasa transformatorului de alimentare(acum pare a fi la radacina carcasei-sau ma insel ?!,ultima infasurare pare a fi "anodica" acum...,sper sa nu fie autotraf).__Daca pe iesire aveti transformatoare de "iesire-surogat"(transformatoare de retea cu destinatia schimbata)=aveti echivalentul unui filtru trece-sus pentru frecvente joase si un filtru trece-jos petru frecvente inalte(numai bine de redat medii extinse) ,basca o posibila saturatie imediata a miezului.__In rest va urez sa aveti "succes" !(mai ales in eliminarea "Watului costeliv"). Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 26, 2010 Partajează Postat Aprilie 26, 2010 Ce e cu tola aia din tablă de aluminiu peste bobinajul la trafo de reţea şi chiar la cele de ieşire? E legată undeva, la masă, sau e lăsată în aer? Sper că nu e încălecată la capete, să rezulte o spiră în scc. P.S. Eu aş fi confecţionat altă carcasă la trafo de reţea. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 27, 2010 Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Eu i-as fi montat alte trafo out mai cinstite , ca m-am mai ars cu galuste de genul asta ! Nu uita ca miniaturizarea trafo nu face bine la sunete , practic muncesti degeaba , la PCL-ul tau ca sa ai satisfactii , ar merge un minim 10cm patrati sectiune , ca sa stai linistit , sa nu plangi dupa joase......am constatat ca daca supradimensionezi trafo , si il montezi fara intrefier , nu se satureaza dar suna incredibil , VIOBIO a facut un asemenea amplificator si eu nu am tras invataturi la timp , si am gresit , VIOBIO a postat totul pe forum , nu a tinut nimic secret , dar eu nu l-am crezut.......incearca sa inlocuiesti trafo out , este probabil singura piesa care schimba soarta amplificatorului , in functie de sectiunea miezului magnetic ( the big is the best , ceea ce le place si femeilor ! ) si modul de bobinaj ( intretesut si fazat corespunzator , minim trei sectiuni / primar si patru sectiuni / secundar) , sarma cat mai groasa , pentru ca daca folosesti tola E12 sau recomandat E14 , are si fereastra mare pentru a incape bobinajul ! Nu face experimente aiurea , pentru ca degeaba imi dai dreptate dupa.... Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
fgbogdan Postat Aprilie 27, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Mersi de comentarii.- transformatorul de retea este normal (nu este autotransformator)- intradevar secundarul pentru filamente este intre primar si secundarul pentru anodica - din motive tehnice - ca l-am bobinat de mai multe ori nestiind care este numarul de spire pe volt - apoi l-am lasat asa.- condensatorul de filtrare 100 + 47 + 47 - e singurul din recuperari si mi-a placut ca si design. Daca nu tine - il golesc si bag in el condensatori (am vazut un astfel de trick).- transformatoarele de iesire intradevar sunt veriga slaba - (din pacate sunt sudate si nu am ce sa le fac) - dar nu am gasit doua identice pe care sa le pot desface.- benzile de aluminiu sunt pentru mascarea bobinajelor - nu sunt in scurt.- sasiul este dintr-o carcasa de tape (pentru mainframe-uri). era vopsita in camp electrostatic - dar am dat jos ca sa ramana numai aluminiu. Aveam de gand sa o lacuiesc dupa lustruire dar am ales sa o "ard" cu lampa de gaz ca sa creez strat de oxid care e mai rezistent.- nu am inca o sursa de sarma de bobinaj pe langa Timisoara - numai la Cluj am gasit ceva (dar livreaza numai cantitati peste 500 RON). Link spre comentariu
fgbogdan Postat Mai 9, 2010 Autor Partajează Postat Mai 9, 2010 M-am insusit sfaturile legate de transformatoare (si recunosc ... am si citit postul de transformatoare ... mi-a luat 2 zile dar cred ca am inteles importanta lor si modul de calcul al raportului). Asa ca am demontat transformatoarele de iesire le-am taiat cu flexul (ca erau sudate) - le-am pus intrefier si am rebobinat secundarul - le-am pus la loc ... nu mai arata la fel de bine dar acum au intrefier. In continuare sunt la fel de mici si nici nu au bobinajele intercalate ... dar ... e un pas inainte. Intre timp am primit si transformatoarele de la userul "centeulacent" - dar e pacat sa le pun in SE ca au priza mediana ... asa ca la pastrez pentru urmatorul proiect. Am finalizat si carcasa si gata cu el. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum