Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa reglabila

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

LM388 este un amarat de final audio de 1,5W, n-ar avea nici o treaba cu un stabilizator. In plus pentru asemenea aplicatie un stabilizator "tipic", liniar, nu ti-ar conveni ca ar avea randament foarte slab. Adica prea multa putere s-ar pierde in elementul regulator si prea putina ar ajunge-n motor. Asta ar consuma repede bateria si ar avea nevoie de un radiator baban. Cea mai buna solutie ar fi un buck converter, care este cel mai simplu tip de sursa in comutatie. Ar fi 4 parti componente ale schemei:- Generator PWM (poate fi ic specializat - Texas Instruments si Maxim sunt doar doua din firmele care produc -, microcontroller, 555, discret, etc etc etc)- Gate driver (capabil sa furnizeze impulsuri corecte pentru comanda finalului) - Final (poate fi BJT, MOS, GTO, IGBT, orice care sa poata comuta corespunzator)- Snubber (motorul fiind inductiv, va avea tendinta prin autoinductie sa disipe o putere mare in final la comutarea OFF; asta trebuie limitata)Documenteaza-te in legatura cu conceptul de buck convertor. Ca o parere, sper sa nu te superi, cred ca te arunci la un proiect mai complicat decat iti permite experienta, dat fiind ca vrei sa faci cu LM388. Poate ar fi mai bine sa cumperi un modul care face treaba asta.

Link spre comentariu

Nu pot da un raspuns exact, ca n-am avut de-a face cu asa ceva. Dar vad ca se gasesc pe E-bay

Asa la prima vedere cred ca asta-i ce-ti trebuie.

http://cgi.ebay.com/24V-20A-480W-DC-Mot ... 20ae01cfec

Posted Image

1. Input 24VDC, output to motor 24VDC.

2. Shortcut protect current 20A.

3. Maximum output 480W.

4. PWM adjustment range: 5%-95%

5. Control: potentiometer or 0-5VDC voltage.

6. Size: 100mm x 65mm x 35mm (3.9x2.6x1.4 inch)

7. Weight: 220g

Link spre comentariu

Am incercat o schema cu lm338t unul pus pe limitare altul pe reglarea tensiunii dar chiar daca e limitat curentul la 3A sursa e de 5A tot nu vrea sa aprinda un amarat de bec de 2A eu vroiam sa o folosesc la alimentarea unui letcon de 24v 48w deci 2A..... In caz ca a mai lucrat cineva cu lm338 va rog o schema ceva... multumesc anticipat

Link spre comentariu

ce tensiuni de intrare ai inainte de LM338 si cat vrei sa scoti la iesire(24V?)?Dupa cum probabil ti-a scapat, diferenta minima de tensiune intrare-iesire trebuie sa fie cam de 3V minim pentru ca circuitul sa functinoeze corect. Daca tu ai 2 regulatoare unul dupa altul(unu limitare de tensiune si unul de curent asa cum inteleg eu) atunci tensiunea minima de intrare trebuie sa fie Viesire + 3 + 3 + 1.25, adica pentru 24V ai nevoie de minim vreo 31V la intrare.

Link spre comentariu

Da' cu capra cin'se duce?Nu trebuia stabilizare pt 20A?

Probabil s-a speriat cand i-am zis ce trebuie facut :jytuiyu Serios, n-avea rost sa-l faca liniar. rares_mihai, ti-a spus Bogdan ca trebuie sa ai macar 3+3+1,25V mai mult la intrare, deci cu 17V la intrare n-o sa scoti mai mult de 9,75V. Nu folosi priza mediana, fa redresare cu punte de la iesirea de 29V.
Link spre comentariu

Da' cu capra cin'se duce?Nu trebuia stabilizare pt 20A?

Cu capra se duce cel care nu este atent la discutii.Userul bmxdany dorea 24V la 20A, pe cand userul rares_mihai36 doreste 24V la 3A.Si acum inapoi la cazul concret al lui rares_mihai36.Daca ai calculat rezistentele pt al doilea IC pt 17V pe iesire, atunci iti cam trebuie peste 25V continuu la intrarea pe IC1. Deci trebuie sa mergi pe infasurarea de 29V, punte, condensator.Ai conectat corect pinii lui LM338 in montaj?Masoara tensiunile in toate punctele schemei tale si trecele pe schema postata de tine. Numai asa poti fi ajutat. Toate depanarile se fac pe baza unor masuratori.
Link spre comentariu

am sa revin cu masuratorile eu am 17 ani si sunt nou in electronica... ma pricep la programamre dar acum incerc sa fac o amarata de sursa sa alimentez un letcon si nu prea iese... daca stiti vreo schema de sursa de letcon eu am mai cautat si am gasit cea cu termostatul de clocitoare uaa2016... am sa va mai intreb si despre asta... multumesc mult

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări