Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru pasiv MAX TL-801

ionut_te

Postări Recomandate

Salut din nou!Este vorba despre un filtru pasiv pe trei căi cu frecvenţele de separare la 1000 şi la 5000 Hz, atenuarea 12dB, pentru difuzoare cu impedanţa de la 4 la 8 ohmi (???). Ultima chestie este cel puţin ciudată, dacă nu nerealistă, pentru că oricât de grozav ar fi un filtru pasiv, nu poate păstra aceleaşi frecvenţe de separare la impedanţe diferite ale sarcinii.S-a mai jucat cineva cu filtrul ăsta, pentru a afla care e realitatea, pentru că sincer chiar de aruncat nu e, fiind destul de îngrijit lucrat?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut_te

8

• ahegyes

4

• [i_unit]

1

La un studiu mai aprofundat observ că este vorba de un crossover clasic de ordinul II pe trei căi, cred că Butterworth, cu C1=C3=8,2 microF, C2=3,3 microF, C4=2,3 microF, L1=L3, L2=L4 (voi încerca să apreciez şi valorile acestora), iar în ritmul ăsta cred că o să aflu singur ce mă interesa :rade: , dar poate fi de folos altora...

Link spre comentariu

Salut din nou!Este vorba despre un filtru pasiv pe trei căi cu frecvenţele de separare la 1000 şi la 5000 Hz, atenuarea 12dB, pentru difuzoare cu impedanţa de la 4 la 8 ohmi (???). Ultima chestie este cel puţin ciudată, dacă nu nerealistă, pentru că oricât de grozav ar fi un filtru pasiv, nu poate păstra aceleaşi frecvenţe de separare la impedanţe diferite ale sarcinii.S-a mai jucat cineva cu filtrul ăsta, pentru a afla care e realitatea, pentru că sincer chiar de aruncat nu e, fiind destul de îngrijit lucrat?

Nu cunosc acest filtru, nu am gasit nici pe net nimic despre el, dar daca ai sa citesti posturile mele de la aceasta sectiune ai sa observi ca eu sunt total impotriva filtrelor cumparate de-a gata din magazin. Sunt pur si simplu o pacaleala pentru necunoscatori. De ce ??? pai din mai multe motive. Asa cum ai obs. si tu frecventa de separare este influentata de impedanta difuzoarelor. Impedanta difuzoarelor la randul lor este influentata de incinta in care sunt bagate. Cred ca poti sa faci rationamentul si sa-ti dai seama ce poate sa iasa. Treaba este oarecum similara si cu raspunsul in frecventa care este destul de puternic influentat de incinta in care sunt bagate difuzoarele. Ca urmare este imposibil ca un filtru luat de pe raft sa functioneze normal in proiectul pe care vrei tu sa-l faci. Nu mai vorbesc ca exista pericolul ca un astfel de filtru in colaborare cu difuzoarele si incinta ta sa coboare nepermis de mult impedanta sistemului in unele puncte si pui in pericol si amplificatorul.Eu cred ca astea sunt motive suficiente pentru ca aceste filtre sa nu fie luate in serios. Pot fi insa cumparate pentru a folosi piesele din ele. Uneori merita.
Link spre comentariu

E perfect adevărat ceea ce spui tu, nu poate fi contrazis nimic, dar ce te faci când nu ai timp nici să mori? Cauţi din tot răul să-l alegi pe ăla mai puţin rău :cry: , astfel, la filtrele de care vorbeam, regăsesc cel puţin două aspecte pozitive: Bobinele L1 şi L3 au axele într-un plan perpendicular pe planul axelor celorlalte două bobine (din considerente de inducţie bănuiesc) cu conductor de 1 mm pentru L1 şi L3, şi 0,9 pentru L2 şi L4, condensatorii sunt de calitate mai bună decât la chinezăriile de rând (electroliticii sunt bipolari, din aceia cu terminalele dispuse axial, C4 este nepolarizat). O să încerc să vin şi cu foto...

Link spre comentariu

Da, dupa cum am spus, eu as cumpara aceste filtre doar pentru piese, mai precis pentru ca bobinele arata intradevar bine. Condensatoarele electrolitice - fie ele si nepolarizate - nu prea se impaca cu ideea de hi-fi, dar vad ca este si un condensator MKP. In rest sunt ingrijite, frumoase si cam atat.

Link spre comentariu

Din păcate, nu am avut de ales... au fost singurele din zonă mai acceptabile... În Slatina nu am găsit deloc, cel mult pe două căi, şi alea de o calitate destul de îndoielnică, iar în Craiova renunţasem şi acolo să caut (nu găsisem nici la Adelaida) dar până la urmă am trecut printr-un ultim magazin şi am găsit astea... În rest plin pământul de SAL-uri, care sincer să fiu sunt departe mult de astea. În concluzie, dacă timp nu am să construiesc, ce altceva puteam face?Referitor la experimentul de mai sus (postat de i_unit), este adevărat ce se spune acolo, dar în cazul filtrelor şi în special al celor de faţă, valorile bobinelor care sunt amplasate adiacent sunt diferite şi lucrează în circuite diferite. Dacă nu mă înşel în acel experiment bobinele erau identice şi conectate la acelaşi fel de curent... Alt aspect, chiar în cazul cel mai defavorabil prezentat în experiment (lăsând-ul la o parte pe cel cu bobinele suprapuse, când câmpurile se însumează), valoarea unei singure bobine se modifică cu nici o zecime.Revenind la cazul de faţă, o să verific, pentru că am o bănuială, dacă chiar s-a lucrat îngrijit, atunci sensurile de bobinare ale bobinelor plasate în vecinătate ar trebui să fie de aşa manieră încât să minimizeze inductanţele mutuale...

Link spre comentariu

L1 şi L3 (alea mari, dispuse în acelaşi plan) sunt bobinate în acelaşi sens, deci câmpurile lor s-ar însuma doar dacă ar fi dispuse una peste cealaltă, aşa cum sunt dispuse acum câmpurile sunt opuse, deoarece pentru însumare ar trebui ca una dintre ele să fie răsturnată sau bobinată în sens invers...Oricum, bat câmpii de pomană cu asta, pentru că nu ăsta este scopul topicului. Scuze din nou moderatorilor... M-am lăsat purtat de val...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

S-au montat (pe 8 ohmi)... Se pare că funcţionează un pic peste aşteptări... Atenuarea este mulţumitoare, per total cu difuzoarele folosite redarea este destul de liniară (după ureche ce-i drept, dar cel puţin m-am jucat cu un generator de frecvenţe). Prima tăietură cred că se situează în jurul frecvenţei de 1500 Hz, iar a doua cam la 4500 Hz... Am ajuns la concluziile astea după ce am urcat şi am coborât cu un generator de frecvenţă de-mi ţiuiau urechile şi mai-mai să mă linşeze vecinii, mai ales că am făcut toate astea la diferite trepte de volum...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări