Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbator de caldura aer-aer solutii pentru home made

Vizitator ionut musat

Postări Recomandate

Vizitator ionut musat

Salut. Tocmai de aceea vreau sa faca unul pentru ca si eu am vazut ce are inauntru, exact cum ai zis tu, si nu inteleg de ce la noi preturile la aceste dispozitive incep de la 7 000 ron. singurul lucru deosebit la aceste schimbatoare este insusi schimbatorul atat si nimic mai mult.O sa ma duc pe supermarket sa i-au o bucata de tabla de al si sa incep sa vad cum pot sa o indoi si daca reusec pentru inceput sa fac ceva foarte mic si sa testez un pic.O sa revin de indata ce am ceva concret.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rasputin

2

• Liviu Ianush

2

• lucian_v

1

Vizitator radunre

Am participat la constructia unui astfel de "agregat" cu recuperare de caldura si umiditate. Eu m-am ocupat de partea electronica. Schimbatorul efectiv este facut din placi de carton ondulat si are un volum de ~0,4mc. Aceasta solutie a fost inspirata de la un produs asemanator (nou) fabricat de Mitsubishi. S-au folosit 2 ventilatoare centrifugale de la dezmembrari auto, carcasa este fabicata din tabla zincata si rama de cornier 15x15. Controlul motoarelor se face in PWM fara trepte. Beneficiarul este multumit :)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator B42kef

Am participat la constructia unui astfel de "agregat" cu recuperare de caldura si umiditate. Eu m-am ocupat de partea electronica. Schimbatorul efectiv este facut din placi de carton ondulat si are un volum de ~0,4mc. Aceasta solutie a fost inspirata de la un produs asemanator (nou) fabricat de Mitsubishi. S-au folosit 2 ventilatoare centrifugale de la dezmembrari auto, carcasa este fabicata din tabla zincata si rama de cornier 15x15. Controlul motoarelor se face in PWM fara trepte. Beneficiarul este multumit :)

Daca poti spune in ce consta automatizarea si cat costa si daca ne-ai putea ajuta in viitor ai fi cu adevarat de al nostru! Eu am alta ideie pt recuperatorul de caldura: intr o teava de 110 sau chiar 120 la 4m, se introduce un tub de aluminiu ondulat (cel ce se foloseste la evacuarea de la hota) si nu cred ca in 4m metrii nu se face schimbul. Astept sa vad cum iese al vostru si ma apuc si eu :)
Link spre comentariu
Vizitator B42kef

As vrea sa aflu mai multe detalii din partea celor ce au facut sau au participat la construirea acestor aparate: 1) ce putere mc/h si diametre au ventilatoarele2) suprafata mp sau mc pt un astfel de aparat3) automatizarea (daca avea sau nu avea) Si sincer, nu inteleg cum de era construit din carton ondulat intr un mediu in care se formeaza condens si pe deasupra, cartonul e izolator, dar ma rog, asa am zis si de paharele din hartie de mec si uite ca ele chiar exista :) Stiu ca lumea e in vacanta dar nu or fi toti
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator liviudelureanu

Salut! A reusit cineva sa faca un asemenea dispozitiv? As fi tare curios ce probleme a intampinat in executie dar poate mai ales, in utilizare. Daca cineva are vre-o schita, poza sau orice alta informatie despre cum sunt construite asemenea schimbatoare de caldura mi-ar fi de folos. Foarte utile ar fi si: 1. solutiile de "purificare" antibacterii a aerului ce parcurge tubulatura.(s-a facut referire in alte comentarii despre tubulatura tratata special)2. solutii de colectare a condensului3. solutii practice pentru dimensionarea corecta a vitezei de circulatie a aerului pt a nu crea disconfort fonic, termic si a avea o eficienta termica corespunzatoare.Merci!

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Va salut

Scriu aici pentru ca si eu sunt interesat de subiect.

A reusit cineva sa faca ceva cat de cat functional?

O alta chestie pe care o vad eu utila ar fi sa plecam de la necesarul de ventilatie si apoi sa vedem ce schimbator trebuie si ce ventilatoare?

Stie cineva ceva principii pentru a calcula acest necesar pentru o casa? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări