andrey Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Stima si Respect Meseriasilor Adevarati! Am o nelamurire in privinta concentratiei apei tari folosita la corodarea cablajelor care este valoarea cea mai mica? si ce-a medie. Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 apa tare la cablaje? aia se folosea pt decaparea suprafetelor ce urmeaza zincate parcase foloseste clorura ferice in concentratie de 38% sau acid azotic la care nu stiu concentratia Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Acid azotic = apa tare (popular) Link spre comentariu
andrey Postat Aprilie 25, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2010 apa tare{popular}= acid azotic informatie wikipedia! Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 asta n-o stiam Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Wikipedia abereaza... apa tare "fumans" reprezinta acid clorhidric concentrat, iar apa tare pe care o folosesc tinichigii, acid clorhidric diluat+cateva bucatele de zinc, practic o clorura de zinc acida.Acid azotic+acid sufuric="apa regala" singura care poate ataca aurul. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Ba sa am iertare, in situatiile enumerate de Dvs. este vorba despre confuzii perpetuate timp de generatii de unii meseriasi.Ca dovada, si Dvs. folositi expresia :"apa tare "fumans" reprezinta acid clorhidric concentrat"."Fumans" este denumirea acidului sulfuric concentrat, a carui vascozitate seamana cu cea a uleiului.Este ca si cum ati spune : "acidul azotic(acidul sulfuric concentrat) reprezinta acid clorhidric concentrat"Revin on topic:Nu va recomand sa folositi acid azotic in loc de clorura ferica. Daca totusi sunteti hotarat sa incercati, folositi o parte acid concentrat la doua parti de apa distilata sau demineralizata.Lucrati numai in aer liber si fiti pregatit sa scoateti repede placuta din acid, corodarea are loc in cateva secunde ! Cam toate vopselele au rezistenta slaba la acest acid, cel mai bine rezista smoala dizolvata intr-un solvent organic, cum este benzina. Link spre comentariu
andrey Postat Aprilie 25, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Stima si Respecte !D-lui. Draghicescu UN RASPUNS DE MESERIAS! Respecte! problema este cum spunea-ti corodare rapida, deci, daca-i reducem concentratia sa fie procesul mai lent. Mii de RESPECTE! Link spre comentariu
GeoMar Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Nu va recomand sa folositi acid azotic in loc de clorura ferica. Daca totusi sunteti hotarat sa incercati, folositi o parte acid concentrat la doua parti de apa distilata sau demineralizata.Lucrati numai in aer liber si fiti pregatit sa scoateti repede placuta din acid, corodarea are loc in cateva secunde ! Cam toate vopselele au rezistenta slaba la acest acid, cel mai bine rezista smoala dizolvata intr-un solvent organic, cum este benzina.O buna perioada de timp, am folosit si eu pentru corodare acid azotic. Nu stiu ce concentratie are al meu [sigur este diluat]. Depinde de concentratie ca sa poata coroda in cateva secunde.Eu corodam cu acid in 1-2 minute. Dupa fiecare corodare, crestea timpul [il foloseam de mai multe ori, acidul].Pentru desenat traseele [manual] foloseam cerneala serigrafica [parca asa se numeste] albastra, care se dilua cu spirt [alcool tehnic]. Traseele desenate rezistau cu brio, singura conditie era ca sa las sa se usuce bine cerneala.Am sa testez daca rezista si tonerul de imprimanta la acest acid, pentru ca se lucreaza destul de rapid cu el.Pacat ca nu avem de unde sa mai cumparam [procuram], nu neaparat concentrat, ar fi bun si diluat la concentratia necesara corodarii. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Unul dintre motivele pentru care a devenit greu procurabil este faptul ca sta la baza producerii unor... ?$%@%^#^&!#%@#!?.Nu spun mai multe ca sa nu dau idei unora.Chimistii stiu de ce. Link spre comentariu
ROBEERT Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Da, merge si cu acidul clorhidric dar trebuie folosit in combinatie cu apa oxigenata, aceasta avand rolul de catalizator. Eu unul am folosit asa ceva. Dar teapa mare o luam ca nu facea reactia rapid si eu tot puneam apa oxigenata si deodata " incepea sa sfaraie " si daca nu eram pe faza imi coroda tot. Deci atentie, se pune apa oxigenata in cantitati mici ( mai bine mai tarziu decat niciodata ). Mai ales sa ai de facut un cablaj foarte complicat si sa te trezesti ca l-ai stricat, urli la luna. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Intr-adevar, nu prea merita riscul folosirii unor mijloace "tari" pentru corodare. Ajunge o clipa de neatentie si in cel mai bun caz toata munca de desenare trebuie reluata.Parca tot mai bine este mai incet, dar sigur.Ca sa nu mai pomenesc de posibilitatea "corodarii" pielii, a plamanilor sau chiar a ochilor. Link spre comentariu
Vizitator valy24m Postat Aprilie 29, 2010 Partajează Postat Aprilie 29, 2010 sincer pana acum nam facut nici un cablajDAR.......am lucrat in galvanizare 2 ani si am facut si apa regala care se face din apa acid azotic si acid sulfuric daca doriti o sa revin cu cu reteta exacta(o am notata )proportii etc Link spre comentariu
mișa Postat Mai 1, 2010 Partajează Postat Mai 1, 2010 Salut. Hai sa lamurim niste lucruri, pentru ca totusi e un loc public unde nu e bine sa faci afirmatii gresite, mai ales in zona incepatorilor, care pot incepe gresit. Hai sa raminem in limite stiintifice. Apa regala:denumire pentru amestecul de acid clorhidric concentrat si acid azotic concentrat,in raport de 3:1 (sau 1:3 - nu mai tin minte exact, dar daca intereseaza pe cineva ma redocumentez).Ataca aurul si platina,rezistente fata de alti acizi. Apa regala este de fapt Clorura de nitrozil (NOCl) care rezulta din reactia acidului azotic cu acidul clorhidric. "fumans" inseamna "care emite vapori, fum, miros puternic". Exista multe substante "fumans" printre care si acidul azotic(HNO3), sulfuric(H2SO4) sau clorhidric(HCl). In aceste 3 cazuri e vorba chiar de fum, adica daca scoti dopul unei sticle cu acesti acizi in concentratia "fumans", la gura sticlei se va vedea un mic "fum". Denumirea de "apa tare" a fost initial atribuita acidului azotic HNO3. Ulterior, fiind un termen popular, a fost atribuit si acidului clorhidric HCl, si dupa aia clorurii de zinc ZnCl2 cum zicea Spitfire. Unii au numit si acidul sulfuric concentrat (cu SO3 liber) tot "apa tare" desi acesta mai are inca 2 denumiri consacrate (oleum si vitriol) De aici a aparut o confuzie totala pentru cei ce nu stapinesc chimia. Am pus si formulele chimice ca sa nu incapa indoiala referitor la termenii folositi. Cablajele cel mai bine se corodeaza cu clorura ferica. Aici: viewtopic.php?f=14&t=97 ai o gramada de pagini pe aceasta tema. Te invit sa le citesti si eventual sa pui intrebari. Mai gasesti discutii despre asta: viewtopic.php?f=14&t=38485 viewtopic.php?f=14&t=11580 viewtopic.php?f=14&t=32549 Succes Link spre comentariu
mișa Postat Mai 1, 2010 Partajează Postat Mai 1, 2010 Ma asteptam macar aici sa ma "contreze" cineva.....Ca "practic" nu am cu cine sa povestesc...Chimia e un domeniu foarte interesant. Pacat ca e lasat la o parte. Orice electronist Trebuie sa stie un pic de chimie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum