coco243 Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Puneti-ma si pe mine in tema cu programele de simulare pentru circuitele electronice, care ar fi cel mai util si mai accesibil program, stau foarte mult prin deplasari si totusi nu vreau sa renunt la ideea de a invata electronica, deci pentru a-mi da drumul asa la citirea schemelor si intelegerea lor ce program de simulare mi-ati recomanda Link spre comentariu
vsurducan Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Puneti-ma si pe mine in tema cu programele de simulare pentru circuitele electronice, care ar fi cel mai util si mai accesibil program, stau foarte mult prin deplasari si totusi nu vreau sa renunt la ideea de a invata electronica, deci pentru a-mi da drumul asa la citirea schemelor si intelegerea lor ce program de simulare mi-ati recomandaPentru incepatori e foarte bun Multisim Power de la National Instruments (fostul Electronic Workbench pe care l-au cumparat si l-au adaptat).Electronica se invata experimentand cu letconul, fludorul si cutiile de componente electronice pe masa si nu simuland. La simulare ajungi atunci doar atunci cand nu intelegei de ce nu-ti functioneaza circuitul pe care l-ai realizat fizic, si mai ales de ce simularea arata intr-un fel pe cand in practica lucrurile arata destul de diferit.vasile Link spre comentariu
coco243 Postat Aprilie 25, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Pai da, dar totusi nu poti sa te apuci sa lipesti componente aiurea pe placi, trebuie sa inceapa si ele cu o schema ceva ma gandesc, intai trebuie sa-ti schitezi ceva si dupa aia trebuie sa treci la fapte, cel putin asa gandesc eu, m-am lovit de treaba asta cand am vrut sa fac un amplificator si aveam desenul cu cablajul de-a gata, componentele, tot dar am vrut mai intai sa testez totul pe o placa de test dar nu aveam schema de principiu, deci am zis ca mai intai sa am habar de ce sa pun pe placa, si dupa aia sa incep sa si pun Link spre comentariu
Craciun Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Salut, Poti sa incerci si Proteus are si partea de schematics si cea de PCB , in plus simuleaza si microcontrolere . Succes Link spre comentariu
radusa Postat Aprilie 28, 2010 Partajează Postat Aprilie 28, 2010 Simularea se foloseste pe langa cazul enuntat de vasile si in vederea proiectarii unor aparate de la zero.Deci pt a invata electronica nu este nevoie de simulator ci exact de ceea ce a spus vasile"Electronica se invata experimentand cu letconul, fludorul si cutiile de componente electronice pe masa". As mai adauga si carti pt incepatori in domeniul electronicii, care prezinta fiecare componenta care apare in electronica si explica functionarea lor si totodata prezinta scheme simple insotite de explicatii detailate de functionare.Exista si f multe carti in romaneste dar daca te descurci cu engleza iti recomand si "The Art of Electronics - Horowitz & Hill", care este un bun start de invatare. Daca cauti o gasesti pe net (nu o pot atasa, deoarece are vreo 50MB).In alta ordine de idei: " m-am lovit de treaba asta cand am vrut sa fac un amplificator si aveam desenul cu cablajul de-a gata, componentele, tot dar am vrut mai intai sa testez totul pe o placa de test dar nu aveam schema de principiu"1. Nu am intales cum te-ai gandit sa te apuci sa construiesti un montaj fara sa ai schema lui.2. Daca ai o schema, un cablaj si componentele necesare (ceea ce se numeste kitt, si se poate cumpara de la magazin), te apuci si plantezi componentele direct pe placa data, nu pe o placa de test.3. Oricum din asamblarea de kitt-uri nu o sa inveti electronica nici daca ele iti vor iesi si vor fi functionale. Daca vreunul nu va funtiona si va trebui sa depistezi cauza, fara notiunile de baza ale functionarii componentelor, nu vei face nimic. Si nici un simulator nu te ajuta in astfel de cauze.Imi pare rau ca esti indrumat catre programe de design scheme si PCB sau simulatoare, cand este clar ca nivelul tau este de incepator si cand aceste programe nu iti sunt de prea mare folos. Oare au uitat cei "vechi" in domeniu de unde si cum au inceput? Ma tem ca nici multi dintre cei care ies de pe bancile unei facultati de electronica nu sunt in stare sa proiecteze un montaj de la zero. Si oricum a fi electronist nu inseamna nici pe departe proiectare. Poate fi si depanare, montaj, automatizari, AMC-uri sau multe alte domenii.Cu stima Link spre comentariu
coco243 Postat Mai 8, 2010 Autor Partajează Postat Mai 8, 2010 In alta ordine de idei: " m-am lovit de treaba asta cand am vrut sa fac un amplificator si aveam desenul cu cablajul de-a gata, componentele, tot dar am vrut mai intai sa testez totul pe o placa de test dar nu aveam schema de principiu"1. Nu am intales cum te-ai gandit sa te apuci sa construiesti un montaj fara sa ai schema lui.2. Daca ai o schema, un cablaj si componentele necesare (ceea ce se numeste kitt, si se poate cumpara de la magazin), te apuci si plantezi componentele direct pe placa data, nu pe o placa de test.3. Oricum din asamblarea de kitt-uri nu o sa inveti electronica nici daca ele iti vor iesi si vor fi functionale. Daca vreunul nu va funtiona si va trebui sa depistezi cauza, fara notiunile de baza ale functionarii componentelor, nu vei face nimic. Si nici un simulator nu te ajuta in astfel de cauze.Ideea pe care vroiam sa o expun este ca am vrut sa realizez un amplificator, am luat schema cablajului, nu schema de functionare, si m-am gandit ca inainte de a incepe corodarea placii ar trebui sa stiu si eu functionalitatea circuitului pe care aveam sa-l construiesc iar din desenul cu cablajul nu poti identifica schema circuitului, interconexiunea dintre piese si logica lor de functionare. De aceea vreau un program de simulare, veau sa stiu si eu ce fac o rezistenta si un condensator legate in serie spre exemplu. Link spre comentariu
Electronicserver Postat Februarie 6, 2013 Partajează Postat Februarie 6, 2013 Stie cineva in ce program a fost facuta schema? Link spre comentariu
Voltus Postat Februarie 6, 2013 Partajează Postat Februarie 6, 2013 Probabil TINA de la TexasInstruments . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum