Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor de trafic vintage

+_Florin_+

Postări Recomandate

Avand un mare chef de lucru in ultimele zile, am inceput constructia unui receptor CW/SSB cu 9 tuburi pentru banda de 3.5MHz de conceptie proprie.M-am orientat asupra unei sincrodine, care de obicei da rezultate destul de bune. Schema va contine:-un amplificator de RF acordat si cu castig reglabil, realizat cu 2 tuburi cu panta variabila 6K13P plus 1 tub 6J1P ca repetor catodic, pentru a se adapta la impedanta mai scazuta a mixerului;-un mixer cu 4 diode in inel 1N4148 (sau EFD108, experimental) si transf. simetrice pe inele de ferita la intrare si iesire;-un filtru audio cu banda de trecere 0 ... 3kHz, care este foarte important pt selectivitatea receptorului;-un amplificator audio cu 2 tuburi, un 6N1P ev si un 6P14P ev, aproximativ clasic;-un oscilator VFO (3.5 ... 3.8MHz) cat mai stabil, realizat cu 2 tuburi 6BX6 (EF80) din care unul este oscilator si altul separator;-un bloc de alimentare clasic, redresare cu EZ81 si stabilizare cu VR150 pt alimentarea ARF si VFO.Receptorul fiind "prototip" va fi realizat pe module-sasie separate pt a fi mai usor de experimentat, modificat si pus la punct.Astazi am inceput lucrul la sasiul amplificatorului audio si mixerului, voi posta poze in continuare pe masura ce voi evolua cu lucrarea. Orice sugestie sau comentariu critic sunt binevenite, am atasat si schemele ARF si AAF (deocamdata). Astept pareri referitoare si la configuratia partii de receptie, adica daca sa merg pe sistemul propus (sincrodina) sau sa fac o superheterodina.L.E. Imi pare rau ca pozele au iesit ingrozitor si nu prea se vad valorile din scheme... :cry:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• +_Florin_+

3

• YO7DIG

2

• hpavictor

2

• vio2007

1

Top autori în acest subiect

Salut,pentru a nu pierde din claritatea imaginilor, puteti sa le scanati in format pdf.Oricum schema de receptor este faina, :aplauze atat cat am putut distinge eu din imagini, in locul tuburilor rusesti se pot monta si echivalentele EF183;Daca se poate sa ne dati si detaliile de constructie bobine & SRF, eventual daca acesta are randament bun si in CB :da Felictari pentru lucrare si am vrea sa-l vedem la lucru!

Link spre comentariu

Sincer ? daca tot ai timp si tuburi , eu nu as munci atit pentru o sincrodina , ....prefer o superheterodina cu dubla conversie cu tot ce trebuie sau chiar o simpla schimbare ,eventual un ECH 81 ca VFO si mixer , doua etaje cu 6K4P pentru FI , un BFO cu un EF. pe 455 Khz , un detector de produs cu un ECC85 , un RAA cu un EAA91 - o parte dioda de RAA si semnal S-metru , S-metrul cu un ECC ca voltmetru electronic si alta parte detectoare MA. , fara separator la VFO , astea se folosesc mai mult la VFO-uri cu tranzistori , la noua tuburi parca totusi mai bine asa decit o sincrodina , vezi receptorul de l-am facut eu , e postat pe aici pe forum ...mai discutam , succes...

Link spre comentariu

normal ca o superheterodina este altceva, :da dar nu-mi indisplace nici ideia de a lucra o sincrodina. :aplauze

Anul trecut m-am jucat cu o placa de sunet pt un televizor alb negru;

Faina experienta, modificand-o am facut un receptor sincrodina pe exact 80m , am receptionat si in telegrafie dar si in fonie "d'ale radioamatorilor", am incercat sa-l urc in frecventa spre banda 41m si mi-a mers cumva la limita (dar a mers);

Cateva detalii legate de receptor:

Se ia una bucata de placa de sunet cu TAA661 si TBA 790, se scot bobinele (6,5Mhz) se scot condensatorii de acord si C202, C201, C204,C206, C210,C212, R202, apoi se fac modificarile la bobinutze, se cupleaza un CV cu doua sectiuni etc... era un articol publicat intr-o revista tehnium in legatura cu acest subiect.

Mai jos o poza si un fimuletz, doua: :dans:

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... =Radio.flv

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... adio-1.flv

Link spre comentariu

Salut!Am finalizat partea audio si alimentarea, era logic sa incep cu ele ca sa am baza pe care sa pot testa blocurile de receptie propriu-zise, care imi vor da mult mai multe batai de cap.Dupa unele corecturi la rezistele din catodele 6N1P si circuitul de reactie negativa, partea audio functioneaza ireprosabil "pe muzica", sunetul este superb, nici nu trebuia asa ceva la un receptor de trafic :rade: unde asculti doar semnale telegrafice si voce.@Cristian74Felicitari pentru sincrodina care ai facut-o din placa de sunet tv, dupa ce am vazut filmuletele mi-au venit ceva idei, cum ar fi sa folosesc schema de la amplificatorul FI sunet 6.5MHz din tv "Grigorescu" (2 x 6BX6) ca amplificator pentru prima frecventa intermediara in cazul unei superheterodine cu dubla SF. Iar a doua FI sa fie pe 455kHz.Ca sa receptionez CW/SSB pe 3.5MHz si in 27MHz (cb) se complica putin lucrurile dar nu e imposibil iar ideea e tentanta. In cazul asta, e obligatorie dubla schimbare de frecventa cel putin pt banda de 27, unde nu poti folosi direct FI 455kHz, selectivitatea fata de frecventa imagine ar fi un dezastru!@YO7DIGAi dreptate, la un numar mare de tuburi merita totusi o superheterodina. Nu fac economie la numarul de lampi, voi folosi cate va fi necesar, transformatorul de retea de TEMP pe care il voi folosi duce multe filamente si curentul anodic de asemenea nu e o problema.Singura problema care ma sperie putin la o superhet cu una sau 2 schimbari de frecventa, este calcularea si realizarea CIRCUITULUI DE RAA, e o treaba mai delicata dar cred ca pot sa trec si peste asta.La sincrodina treaba era simpla, reglajul amplificarii RF se facea manual. Voi cantari toate posibilitatile si voi lua o decizie, deja am innegrit o gramada de hartii cu variante de scheme :rade:

Link spre comentariu

Va recomand sa faceti un receptor mai diferit , in sensul ca front-endul il puteti pastra asa cum este ( doar cu un etaj , castigul reglabil manual ) iar ceea ce puteti schimba ( consider eu in bine ! ) va fi sa adaugati un detector cu reactie , totul se va transforma intr-o superheterodina care va avea in loc de AFI si Detectie un simplu detector cu reactie......va fi si super sensibil ( caracteristica specifica a detectorului cu reactie ) in functionare , dar si stabil datorita faptului ca detectorul nu mai este influentat de acord sau de cuplajul cu antena .....daca ii montati circuite trece-banda ( trei circuite neacordate cu variabil ) comutabile pe intrare , si oscilatorul sa fie pe frecvente fixe ( eventual cu cristale comutabile ) puteti face acordul (unic , doar cu o sectiune de variabil , fara a afecta selectivitatea ) din detectorul cu reactie ( ca la receptoarele cu medie frecventa variabila ) veti avea avantajul unei acoperiri uniforme ( de exemplu 500KHz ) si o scala cu gradatii unice.....iar in etajul de af puteti incerca cu o trioda sa faceti un filtru trece jos cu 18dB/octava la 2500 Hz pentru fonie si evident comutabil un filtru trece banda centrat undeva pe la 850Hz pentru telegrafie in reactia negativa la tubul final......dupa posibilitati ! Si eu am in proiect de ceva timp un asemenea receptor 1-30MHz numai cu tuburi , care sa respecte ceea ce am descris mai sus....eventual schema se poate modifica usor ( pe hartie ! ) in transceiver ALL TUBE ! Sper sa gasesc pe hardul vechi schemele de care vorbesc ! topologia pe care v-o propun poate depasi ca sensibilitate un receptor clasic cu 10 tuburi .....simplitatea provine din faptul ca detectia de face cu reactie , in acest fel creste sensibilitate ( prin dozarea fina a gradului de reactie ) iar selectivitatea este comparabila cu cea a unui filtru de cuart ( cand functionarea este in apropierea pragului de acrosaj ) Sper ca m-am facut inteles.....Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Scuze daca sunt offtopic , dar un RX cu tuburi este nativ vintage , chiar daca locul subiectului ar putea fi la Radioamatorism !

Link spre comentariu

Da cunosc principiul asta , intodeauna mi-am dorit un receptor TURNEBEU cum il denumeau batrinii radioamatori care au lucrat cu ele , amplificare pe trei etaje si detectie cu reactie pe ultimul etaj , lipsa zgomotului de mixare , aveau o sensibilitate deosebota , am si facut cindva ceva in genul asta dar posibiitatile mele de aliniere a bobinelor erau modeste , chiar mi-am propus sa incerc o schema de genul asta acum dar asta depinde de timpul care il am , merita incercat ca experiment , oricum felicitari inca o data celor care mai construiesc , indiferent de rezultate merita toata stima si lauda ... cit despre calcul la dubla conversie , e simplu , mai vorbim pe aici ... succes ...

Link spre comentariu

Atasez cateva scheme din care rezulta informatii din domeniul radiourilor cu reactie , vechi dar foarte performante ! ....sigur merita studiate.... Pe aceasta cale lansez o invitatie tuturor colegilor de forum sa ataseze scheme ce trateaza acelasi subiect pentru a nu fi offtopic bineinteles cu acceptul autorului subiectului Dnul FLORIN , evident cu acelasi subiect , in scop pedagogic , poate cineva considera o provocare si se apuca sa construiasca un asemenea receptor , sau sa imbunatateasca unul existent ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

hpavictor, multumesc pt atasamente si nu ma mai "domni" atat :rade: De acord cu ideea ta, cine vrea sa ataseze scheme si documentatie, vor fi foarte utile oricui vrea sa abordeze o constructie de genul acesta.

Link spre comentariu
  • 10 ani mai târziu...
La 27.04.2010 la 14:35, YO7DIG a spus:

Da cunosc principiul asta , intodeauna mi-am dorit un receptor TURNEBEU cum il denumeau batrinii radioamatori care au lucrat cu ele , amplificare pe trei etaje si detectie cu reactie pe ultimul etaj , lipsa zgomotului de mixare , aveau o sensibilitate deosebita............

Sunt curios cu arata aceasta schema,poate o ai prin computer si te rog sa o postezi,sau daca este in vreo revista sau carte.

Am cumparat multe lampi radio si vreau sa le pun la lucru,multumesc !

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări