Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se scot integrate SMD fara statie cu aer cald...

Th3_uN1Qu3

Postări Recomandate

• Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Th3_uN1Qu3

6

• stefan_k

4

• Stefan

3

• Dr.L

2

Top autori în acest subiect

• 1 lună mai târziu...

Revin ... dupa mai bine de o luna, asta e.Dezlipire TQFP - experiente proprii:1. facut o "ansa" patrata din sarma de vreo 1.5mm, atasata letconului; rezultat: zero - patratul format era mult prea imperfect pentru a se mula cum trebuie pe pini (ansa se incalzea suficient, topea fludor).2. decupat pcb-ul sa ramana doar bucata ce ma interesa; asezat pe calcator incins (s-a sugerat si asta) - rezultat zero (cel putin la ce calcator am eu, temperatura e mult prea mica pentru a topi fludorul. Poate ar merge unul cu termostatul blocat.3. daca tot am ajuns la solutii gen topor si drujba, am aprins si aragazul, am incalzit partea opusa a pcb-ului si in interval destul de scurt integratul s-a desprins frumos; l-am curatat de sacazul topit cu alcool; de fludor nu a mai fost nevoie sa il curat. Acum arata ok. Daca e inca in stare de functionare - habar n-am, ca am reusit sa ratacesc fisierul pcb pe care il facusem mai demult. Candva 'oi avea timp si de el.Concluzie: daca mai vreau sa fac chestii cu smd-uri din astea, ar trebui sa ma gandesc la o statie cu aer cald.

Link spre comentariu

Exact solutia cu aragazul o fol si eu . Pentru o eficienta mai mare procedez astfel :-spal cablajul in amanunt cu apa si detergent .Clatesc bine cu apa .-pun o caramida de samota pe ochiul mic al aragazului si las sa se incalzeasca -pun cablajul pe caramida de samota (contact cat mai bun) si astept sa se incalzeasca (circa 15 min)-cu o penseta "ridic" componentele de pe cablaj si le depun pe un ziar ( sunt fierbinti) . Avantajul acedtei solutii este ca nu distruge cablajul iar mirosurile din aer sunt mult reduse fata de incalzirea directa a cablajului .

Link spre comentariu

puteti folosi pentru dezlipire, daca vreti sa incalziti placajul, si un fier de calcat(pe masa aceea a lui), dar sa folositi si mult sacaz sa lase cat mai putin fludor pe pinii integratului-----succes! :da

Link spre comentariu

Cu fierul de calcat am schimbat finalii intr-un STK, deci merge .Termostatul l-am reglat pana s-a topit o bucatica de fludor si nu a fost nevoie sa-l dau la maxim.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

ca sa nu fiu carcotas si eu am incercat tot felu de metode de dezlipit smd ceea mai crunta a fost sa dezlipesc un atmega128 pin cu pin, cu letconul si un ac de siringa sub microscop ca sa nu stric cablajul.Si bine inteles ca eram in centru tehnologic pentru interconectica electronica unde aveam statie cu aer cald care bine inteles ca imi dadea o temp de tot kkt si nu am putut sa dezlipesc nimic cu ea, probabil aliajul din care a fost folosit pentru lipit nu se topea al naibi nici la 350 grade mai mult nu mergea statia.La a 2 ua dezlipire a cipului m-am enervat si am folosit o statie IRDA cu care bine inteles in 5 min am rezolvat problema :101 Iar acum mi-am cumparat o chinezarie de statie cu aer cald care merge pana pe la 450 grade(asa zic din specificati) insa nu am avut nici un pirometru la dispozitie sa verific temperatura jetului de aer. Dar de dezlipit scot orice daca mai am si nozzeluri potrivite pentru capsula atunci boerie. Deci sincer nu merita sa coc un cablaj pe aragaz, mai ales daca mai are inca 10 IC smd-uri pe el doar ca sa schimb un chip.

Link spre comentariu

Deci sincer nu merita sa coc un cablaj pe aragaz, mai ales daca mai are inca 10 IC smd-uri pe el doar ca sa schimb un chip.

Intentiile mele au fost clare - doar de recuperare a IC-ului; cablajul oricum lua drumul cosului de gunoi. Pentru asta, aragazul a fost relativ ok. Totusi, nu mi-a facut nici o placere experienta.Pentru cine are de lucru cu 10 IC smd pe un cablaj, si facut modificari la ele ... aer cald scrie pe el. sau irda, dupa caz.Oricum daca mai continui in directia asta, asa ceva ma paste si pe mine.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări