Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul meu radio

Vizitator

Postări Recomandate

Vin cu o remarca si anume aceea ca in ultimii ani ascultătorii radio au fost transferați marea majoritate pe FM, lucru care poate a micsorat interesul pentru radioreceptoarele mai vechi, acestea in general erau pe UL sau UM. Eu am gasit si niste radiouri pe FM la CONEXELECTRONIC punct RO>KIT-uri si subansamble !!! Voi ati gasit altele ???

Link spre comentariu

salut,Prin amabilitatea unui prieten am obtinut schema unui radioreceptor reflex cu 4 tranzistori care are performantele asemanatoare cu Iunosti; De fapt a fost construit chiar intr-o carcasa de Iunosti 101.Alimentarea nu este critica ea putand lua valori intre 3-9V. Initial prietenul meu a plecat de la acest deziderat de a obtine un Iunosti alimentat la 3V si a ajuns la aceasta schema experimentata cu succes acum 25 de ani.Bobina de soc se realizeaza pe inelul de ferita din kit-ul Iunosti dar se poate utiliza si o ferita de 10mm diametru pe care se bobineaza 300sp CuEm 0.07mmBobina de acord este realizata din lita RF a kit-ului Iunosti.Transformatorul de iesire, Condensatorul variabil si potentiometrul apartin Kit-ului; La Traf priza mediana a primarului ramanand in aer; Alimentat la 9V tranzistorul final trebuie sa aiba un radiator.Am urcat schema:

Link spre comentariu

Problema la schema de mai sus este clara, daca difuzorul de impedanta mica ar fi cuplat direct fara traf in finalul cu AC180, acesta va intra intr-un regim termic necontrolat chiar si la 3V. Merge insa un difuzor cu impedanta mai mare de 50 ohmi dar greu de gasit si mai ales la gabaritul potrivit pentru iunosti. Etajul in contratimp este o solutie buna dar va folosi inca un tranzistor npn (AC181).

Dar ca si la tuburi, trafurile de iesire pentru tranzistoarele finale sunt usor de realizat.

Din cartea " Aparate de radio cu tranzistoare" a lui G D Oprescu am extras urmatoarele detalii:

Traf de iesire pentru un singur tranzistor de 50mW

miez 0,1...0,25cmp cu intrefier 0,1mm

Primar 1000sp CuEm 0,07mm

Secundar 80sp CuEm 0,25mm

Traf de iesire pentru tranzistor final 100...150mW

miez 0,25...0,5cmp cu intrefier 0,1mm

Primar 600spire CuEm 0,1mm

secundar 60spire CuEm 0,3..0,35mm

Traf de iesire pentru tranzistor 150...250mW

miez 1cmp cu intrefier 0,1mm

Primar 500spire Cu Em 0,12..0,2mm

Secundar 25+25+25+25 spire CuEm 0,35...0,5mm

Link spre comentariu

Primul radio a fost in 1980, amplificare directa cu doua eft 321, montaj cablat in aer. Mandria mea a fost imensa cand am reusit sa aud Radio Romania pe medii in bazaitoarea mica de difuzor de 0.25w recuperat de la alte aparate. N-am avut nici un fel de instrument de masura pe vremea aceea, dar am avut un pistol de lipit, multa rabdare sa invat si mai ales 'biblia' pe care o pastrez si azi - Manualul radioamatorului parca (Gh.Stanciulescu), cartea nu mai are demult coperti. Un an mai tarziu am facut primul meu proiect mare : o superheterodina cu 6 tranzistori si final pe AC-uri. Astazi se cheama reverse engineering, la vremea aceea stiam doar ca imi trebuie un montaj de plecare. Am demontat un Cora complet pentru ca imi trebuiau oalele de MF 455khz, am proiectat primul meu cablaj imprimat (care a iesit de vreo 4 ori mai mare decat originalul si complet diferit de cora, a fost desenat complet din capul meu) si am reproiectat aproape tot : ferita lunga de vreo 20 cm, cea mai mare gasita, antena sus pe bloc de 12 m cu izolatori de portelan, trafo de retea calculat si bobinat cu mana mea, tot dupa instructiunile 'bibliei', AC-urile din contratimp puse pe radiatori, ales curentul de repaus etc. A iesit o cocomarla de montaj asezat intr-o mare cutie de carton dar am putut asculta noaptea Radio Phenian, Jakarta pe US si deisgur felii din benzile de 3.5 si 7 din care oricum nu intelegeam nimic.... 30 de ani mai tarziu fac bani tot din electronica, am o firma de echipamente industriale si lucrez cu tot felul de masinarii exotice high-tech. Nu stiu daca dl. Stanciulescu mai este printre noi, dar as vrea sa-l intalnesc si sa-i multumesc pentru ca a scris acea carte !

Link spre comentariu

Emotionante aceste randuri pe care le-am citit cu mare nostalgie pentru trecut. Am si eu o intrega colectie de carti cumparate inca de pe vremea scolii generale, cand alegeam in loc de corn sau eugenie sa cumpar carti si reviste, pe care desi nu prea le mai deschid demult doar arareori, le sterg de praf si le pun inapoi rostind in gand un fel de rugăciune de multumire pentru faptul ca pâinea pe care o castig astazi se datoreaza in mare parte lor. Ma ingrijoreaza faptul ca pe zi ce trece invatamantul romanesc, care mai ieri era printre cele mai renumite din lume, a ajuns ce a ajuns si mii de tineri ce termina liceul nu stiu sa faca practic nimic. Traiesc intr-o lume aproape virtuala. E foarte trist!!! :jytuiyu

Link spre comentariu

Salut, Vreau sa rememorez si eu vremurile de inceput in ale electronicii, mai ales partea de radioreceptoare de care eram pasionat in scoala generala si mai apoi la liceu. Am realizat pe atunci vreo 2 kituri , unul rusesc si unul romanesc sub indrumarea profesorilor de la "pregatirea practica" cum era prin anii 80. Dar satisfactia mea a fost un radio micut alimentat la 1,5V cu auditie in casca de 8 ohmi si pe care l-am realizat de la zero. Daca vreun incepator pasionat in domeniul radio e interesat atasez mai jos fisierul cu schema si minime detalii tehnice. Scuzati desenul , e de mana si apoi editat pe ici pe colo cu paintul.:)

Link spre comentariu

Salut, Vreau sa rememorez si eu vremurile de inceput in ale electronicii, mai ales partea de radioreceptoare de care eram pasionat in scoala generala si mai apoi la liceu. Am realizat pe atunci vreo 2 kituri , unul rusesc si unul romanesc sub indrumarea profesorilor de la "pregatirea practica" cum era prin anii 80. Dar satisfactia mea a fost un radio micut alimentat la 1,5V cu auditie in casca de 8 ohmi si pe care l-am realizat de la zero. Daca vreun incepator pasionat in domeniul radio e interesat atasez mai jos fisierul cu schema si minime detalii tehnice. Scuzati desenul , e de mana si apoi editat pe ici pe colo cu paintul.:)

Fiind vorba despre un radioreceptor SUPERHETERODINA cred ca avea o selectivitate si sensibilitate ridicata fata de unul cu amplificare directa sau reflex la care noaptea mai ales se auzeau pe o frecventa doua sau mai multe posturi. Fain este ca e si destul de simplu insa tehnologia de a fabrica tu bobinele de FI si oscilatorul local OL era si rămâne inca un obiectiv dedicat doar celor mai avansați si de ce nu si ,, începătorilor perseverenți,,.
Link spre comentariu

Salut, Pe atunci gaseai la magazinele de electronice bobine gata facute cu miez in carcase, si cu codul de culori specifice fiecarui aparat produs industríal. Daca observi, in desen am scris ca acele bobine erau ca cele radioreceptorului Cora , dar eu le-am cumparat de la magazinul din oras dupa codificarea fiecareia. Schema dupa cum spuneai e foarte buna pentru o superheterodina simpla si alimentata doar la 1,5V , avand o selectivitate si sensibilitate destul de buna zic eu pentru simplitatea ei. Imi amintesc cu nostalgie partea cu masurarea PSF-urilor tranzistoarelor , caci aveam un simplu Mavo1, si mai ales bibileala la acordul OL si filtrelor de FI. :)

Link spre comentariu

Mai zilele trecute, facand curatenie prin garaj pe la socrul meu am dat peste ceva VINTAGE-uri, mai precis un radioreceptor de masina nu stiu sigur de POBEDA sau de WARSZAWA. Am sa-l curat un pic si am sa-l desfac sa-l ,,resuscitez,, putin si am sa revin cu niste imagini. In paralel cineva sa vina cu schema (daca se mai gaseste pe undeva) ca sa vedem ce se fabrica prin anii 60.

Link spre comentariu

:aplauze Am redesenat schema :
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări