Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul meu radio

Vizitator

Postări Recomandate

In seara asta am finalizat reparatiile pentru R.R. SOKOL 403, este un radioreceptor "cdelano CCCP" si are doua lungimi de unda UL-UM.

Reparatia a constat in rebobinarea trafului final si schimbarea tranzistorilor in etajul audio (2x EFT323 si 2xAC180), am inlocuit si cativa condensatori electrolitici.

Am urcat un filmulet cu acest aparat receptionand RR Actualitati pe 855khz in Pitesti.

aici:

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14360.mp4

poze:

Posted Image

Posted Image

detalii traf final rebobinat:

Posted Image

:dans: :dans: :dans:

Link spre comentariu

Interesant radio :aplauze, culmea ca am avut si eu o placa care semana la perfectie cu cea din radio-ul dumneavoastra. Numai ca eu am scos piesele de pe ea (cablajele rusesti sunt la pamant). Nici nu stiu daca mi-a mai ramas vreo piesa din acea placa.

Link spre comentariu

Pentru cei interesati am urcat schema radioreceptorului SOKOL 403;Tr final a fost rebobinat pe un miez de 12.5mmp in primar 2x350 spire CuEm 0.07mm, in secundar 50spire CuEm 0.4mm (bobinat cat mai strans)Tranzistorii finali nu au necesitat radiatoare (nu se incalzeau ca cei originali MP14) :daCa avantaje, este foarte sensibil si are un consum foarte redus pentru alimentarea cu baterii de 9V. :101 :101 :101

Link spre comentariu

Auzi,dar asta nu e sokolul de l mine.Tu ai ridicat pachetul?nu mi-au mai venit banii.Fa-mi poze la aparate!!!!

Nu! e de la mine, aveam si eu unul... :ras: Al tau nu era decat un capac fata nu?Mai bine vorbim pe MP.
Link spre comentariu

da,era doar un capac.cand am citit de sokol aici fara sa vad pozele nu-mi venea sa cred.

Pentru capacul fata de sokol am un alt plan, voi incerca sa amplasez un radioreceptor reflex cu 5 tranzistori, alimentat tot la 9V. Pentru capacul spate cred ca voi folosi o bucata din plexic taiata la dimensiune si fixat cu suruburi M3.Problema cea mai mare este condensatorul variabil si potentiometrul care vor trebui sa fie in acelasi format cu cele de Sokol. :da
Link spre comentariu

Auzi,dar asta nu e sokolul de l mine.Tu ai ridicat pachetul?nu mi-au mai venit banii.Fa-mi poze la aparate!!!!

Ce te agiţi aşa de tare măi ficăţel?Nu uita ca nu mai sunt aparatele tale si n-ai nici un drept sa-i ordoni domnului Cristian sa-ti faca poze, daca el are bunovointa o va face singur
Link spre comentariu

offtopic:Domnilor fiti calmi, nu s-a intamplat nimic. Daca aveti radiouri lucrate postati pe forum, si fara resentimente sau prejudecati conform regulamentului (oricum nu ne cunoastem asa de bine ca sa ne injuram);Stropul de timp petrecut pe elforum ne inobileaza, invatam multe lucruri din experienta altora, si doar ei sunt cei care s-au straduit atunci ca sa ne fie de folos noua acum."Cine se insoteste cu intelepti devine intelept", nu-i asa? :aplauze Revin la topic:De exemplu dl. user fiat care este primul dvs. radio manufacturat? :dane-ar face placere sa ne postati o schema sau daca mai aveti montajul... :freaza:

Link spre comentariu

Nu stiu cum sa zic...dar topicul are un titlu clar si sunt topicuri deschise cu teme in care se pot prezenta achizitiile.Fara suparare aici cred ca se prezinta "prima dragoste",primul radio pe care l-ati cumparat sau construit(sau printre primele :rade: )..............interesanta ordinea cred ca am postat in acelasi timp!?.......

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Foarte frumos topicul. Primele mele incercari de a construi un radio nu mi-au reusit. Nici nu eram la scoala. Locuiam la maica-mea mare. Aveam un vecin peste strada care e cu 3 ani mai mare ca mine si evident era mai descurcaret. Icnercam amandoi scheme simple, cu un tranzistor. Eu puneam piese aiurea , in special condensatorii, fara sa stiu ce valori au. Foloseam piese recuperate dintr-o statie veche de politie, gasita de tata la REMAT. Evident, era zdrobita, dar eu scoteam piesele si incercam sa le folosesc. Nici nu stiam codul culorilor atunci :). M-am lovit necontenit de mentalitatea retrograda a maica-mii si bunicii mele, asa ca totul se facea pe ascuns, mai ales noaptea, folosind o lanterna. Am reusit cu greu sa fac rost de carti cu scheme. Initial luam de la biblioteca,dar mama i-a spus bibliotecarei sa nu imi mai dea asa ceva. Eu nu ma pricepeam la matematica si astfel pasiunea de a mesteri era considerata inutila, de fapt distructiva pt dezvoltarea mea viitoare (iti mananca timpul degeaba daca nu devii inginer). Cand experimentam la vecin, luam casca de la telefonul bunicii mele. In scheme scria ca e nevoie de casca de 2000 ohmi, iar cea de la telefon avea 52 ohmi, era TESLA (stiu si acum ca scria cu rosu pe ea).

Stiam sa citesc inainte de a merge la scoala. Toate cartile de scheme pe care le prindeam, le citeam cu o pasiune de nedescris(asta dupa clasa a 2-a). Sute de file citite cu lanterna care ma faceau sa visez mai mult decat orice alte basme. Eram cateodata topit la scoala. Mi-a ajutat enorm `furatul meseriei` - stateam langa vecin si el imi spunea totul si eu nu mai uitam.

Important: lanterna era cu acumulatori, ruseasca. O vindeau moldovenii. De 10 ani nu am mai vazut asa ceva ca as fi cumparat de suvenir. Tinea aprinsa fix o ora. Avea lumina suficienta pt ce imi trebuia mie, dar trebuia sa o tin in priza cam non stop.

Am incercat destul de multe scheme, unele reluate pe parcursul anilor si studiate atent. Si acum sunt convins ca unele nici nu functionau desi erau publicate in carte. Am avut multe dezamagiri cauzate de necunoastere si de graba de a obtine un rezultat. Foarte multe au fost...

In cele din urma am incercat sa construiesc schema unui radio intr-o cutie de chibrituri. Era dintr-un caleidoscop al lui G.D. Oprescu. Eram in clasa a 3-a spre sfarsit, era vara. Asamblarea a durat pe parcursul mai multor zile. Am desenat schema cu creionul pe un carton, am gaurit cartonul cu acul si am inceput sa plantez piesele si sa le indoi piciorusele. In cele din urma, am facut legaturile. Era noapte. AM conectat bateria si s-a auzit in casca un fasait, apoi am rotit de cv si am receptionat radio Romania. A fost cea mai frumoasa senzatie.Nu se poate uita. Radioul nu avea dimensiunile unei cutii de chibrituri,fiind realizat pe un carton mai mare. Le-am aratat alor mei. Taica-meo s-a bucurat, maica-mea nu prea, maica-mea mare a zis ca sunt niste prostii ca oricum nu pot eu sa fac un radio ca `ala facut de stat` :) . Cu toata lipsa de modestie de care dau dovada, l-am aratat tuturor rudelor mele si celor care intrau in casa. Am primit multe felicitari si mai ales intrebari in legatura cu functionarea lui, la care evident, nu stiam sa raspund. Eram superstar:) . E sentiment calumea :101

Scule nu aveam decat ce detinea taica-meo in casa. Ciocanul de lipit era de 40w, badaran, rusesc, prea lung pentru a lucra comod cu el.

Piesele erau 100% recuperate . In comuna unde mi-am petrecut copilaria, in prezent e oras, dar vacile tot trec prin centru, era magazinul tipic comunist care ingloba alimentara, frizerie, coafor, ceasornicarie,DEPANARTI RADIO - TV. Cateodata , de acolo aruncau placi cu piese. Ma duceam si le strangeam. Erau multe jafuri si multe care nu imi foloseau, dar le stocam. Facand o ordine generala, acum 2 ani, am aruncat 3 saci de inutilitati pe care le aveam prin magazii.

Urmatorul pas a fost miniaturizarea in cutia de chibirturi. Am facut cablaj rudimentar si nu a receptionat nimic. Nu stiu ce gresisem, dar a trebuit sa stau mult pana sa imi reuseasca un cablaj, insa eram fericit ca stiam ca facusem ceva ce functioneaza.

Un link cu un radio refacut de mine prin clasa a 8-a e aici. E schema dupa care am lucrat initial, doar ca produsul final e mai finut ca mai capatasem experienta. Se vede totusi ca nici lipiturile nu erau cum trebuie, nici cablajul, dar pentre mine era exceptional. Va imaginati ca primul arata mult mai urat.

http://www.mds975.co.uk/Content/trfradios03.html

Ulterior am facut mai multe radiouri cu MK484 si alte scheme cu tranzistori. Ultima realizare, la care nu am avut timp sa ii fac cutie, e cel de aici :

viewtopic.php?f=183&t=46321

Tin mult la el si merita o cutie cu scala. O cutie din lemn, dar trebuie sa ma ajute cineva cu scule de tamplarie. M-am gandit si la cutia unui difuzor de radioficare , dar nu prea mi-au cazut in mana.

In casa aveam urmatoarele radiouri:

Maica-mea mare avea in camera un Gloria 4. L-am prins harbuit, nu pt ca umblase cineva in el ci tocmai pt ca nu umblase si astfel potentiometrii erau fie blocati (tonuri) fie caraiau (volum). Plasticul interior se rupsese din cauza unor trantituri probabil (era foarte prost). Masa dintre CV si difuzor era cam rupta si de asta cred ca bazaia cand apropiam mana sa caut posturi. Am desfacut radioul tot timpul, dar am incercat sa il repar cand capatasem `experienta` , cam prin clasa a 8-a. M-a prins de multe ori cu el desfacut sub pat si in tembelismul care o caracteriza , m-a acuzat ca iau piesele din el ca sa fac eu prostii. Nerusinarea mare era sa imi reproseze ca dupa ce l-am desfacut caraie si nu se aude bine. In fine, am reusit sa ii schimb pot de volum sa il mai aranjez un pic sub supravegherea tatalui meu. Maica-mea mare asculta Radio Oltenia Craiova (550 khz aprox) care se receptiona cu multi paraziti, mai ales iarna cand punea primaria decoratiuni luminoase. Cand aprindeau alea, nu prea se mai putea asculta bine . Pana curand asculta Antena Satelor.In prezent,radioul e functional.

Tot maica-mea mare avea in camera un RC Sanyo. La el ascultam eu casete cu povesti cumparate de maica-mea. De aici si dragostea pt teatrul radiofonic. RC-ul e functional si acum, dar niciodata nu a receptionat nimic pe FM. Pe UM receptioneaza doar posturi foarte puternice. Nici noaptea nu prinde nici pe sfert din ce prind eu cu Cronos-ul.

Taica-meo mare avea un Nordic. La el ascultase maica-mea discuri de pick-up cand era tanara. Receptiona doar UM. Desi a murit in 1993, imi amintesc cum bunicul ridica antena si o orienta in toate partile, fara sa stie ca la UM nu are efect. Avea de asemenea, o `antena de camera`. Asculta stirile la el. Tin minte clar ca era difuzata melodia lui Paturca de la Golaniada, deci din 1990 cand aveam 3 ani si cand taica-meo mare auzea versurile si ce se intampla acolo si mai zicea din cand in cand `ț-ai dracu să fiți` . Imi amintesc de atunci, fara sa exagerez. Aveam si placerea de a imita toti oamenii

Tot taica-meo mare avea un Selena pe care il alimenta doar de la baterii. Imi spunea ca fusese modificat de depanatorul din comuna care nu stiu ce ii facuse la buton. Am radioul, am constatat ca butonul rosu e folosit si pt retea si pt baterii. Parca aveau butoane separat . E functional si acum, il foloseste maica-mea . La un moment dat i s-a ars un prefinal si i-am pus un AC 180, fiind mandru ca are si ceva romanesc in el :). Am incercat eu sa receptionez pe US. Era destul de bun, dar am renuntat la el , din comoditate, in favoarea unui SONY ICF SW7600 care e mic si exceptional.

Cealalta bunica, langa Dragasani, are tot un Gloria 4, fabricat in 1990!. Acesta a avut o executie mai buna. E functional si acum, desi a trebuit sa ii curat claviatura de mai multe ori, intrucat mai gateste pe acolo. Nu prea il foloseste pt ca nu cred ca o atrage ascultatul la radio. De fiecare data il gasesc dereglat. Fie are apasate doua butoane de game , fie e miscat de pe post...

In final, viata mea a decurs bine tocmai datorita indemanarii. Desi urmez o facultate de stiinte politice (Relatii Internationale) , mi-au prins bine toate experientele,iar aventurile pe care le-am trait, pot fi stranse intr-o carte..

Link spre comentariu

Cate aduceri aminte...Citesc cu mult interes tot ce e legat de elctronica si acum si mai ales despre radio. La varsta parului alb amintirile sunt multe si trierea lor presupune obligatoriu scrisul. Primul aparat de radio a fost unul inedit : o cutie din carton , cam 12/9 /5 cm , umpluta cu hartie si desenat pe ea fata aparatului de pe noptiera, un Lorenz de prin '43, acum imi dau seama , cu baterii , transformat pentru retea, cu finala CL5 si, printre altele, cu un tub metalic ce avea pe el vulturul cu svastica pe care am sters-o, stiam ca e ceva de rau (asta prin '62-'63). In loc de butoane aveam niste intrerupatoare de masina cu 2 si 3 pozitii , obtinute cu greu la schimb, cu un pistol cu ventuza. Eram foarte mandru de el si-l "purtam" peste tot pe unde il puteam arata ca pe o realizare de pret. Singurul "of" era ca nu scotea niciun sunet, de fapt nu avea din ce. Insa prima realizare ca adevarat electronica a fost banalul receptor cu o dioda cu germaniu, un condensator variabil cu 3-4 placi, in forma de triunghi si bobine facute pe dopuri de pluta ( aratau sic!). Antena era intinsa intre doua stresini , a mea si a prietenului de joaca, dintro sarma de fier ordinar si care era blestemul zburatoarelor ce o loveau. Cu aceasta antena am prins doar Romania 1, oricate incercari am facut cu multe bobine . Odata cu scoala au sporit cunostintele si incercarile din revistele Tehnium. Primul tranzistor folosit a fost un mp rusesc cu care am incercat un montaj reflex, fara succes. Dupa multe alte montaje fara finalitate, parca prin '66 au aparut si la noi un kit facut de Electronica cu 3 tranzistori , cu montaj pe o placa de pfl verde, de fapt mai multe montaje , printre care o lampa filatoare si un radio reflex 1V2 care a functionat de cum l-am alimentat. Tin minte ca pe cutia kitului era o notificare cu aprobarea pentru montaje, probabil pentru radio, data de Comitetul de Radiodifuziune. Acest radio a fost facut si desfacut in peste 10 montaje diferite si pana la urma l-am vandut facand rost de bani pentru montajele rusesti care incepusera sa apara , printre cele 7-8 construite, Iunosti, Tasku-radio si Zvezdocika. Din pacate nu s-a pastrat niciun montaj de atunci si deci nu am fotografii. Acum insa, am redescoperit pasiunea pentru constructii radio si am luat-o cum era firesc, cu tuburi. Satisfactia este deosebita.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Varsta : 13 ani, anul 1980, un kit cu denumirea ABC produs de Tehnoton (in comert se gasea sub denumirea CORA gata asamblat), primit cadou de ziua mea. Prima emisiune ascultata a fost un concert simfonic pe programul II si tin minte ca mi-au dat lacrimile de emotie cand am auzit primele sunete emise de difuzor.Acesta a fost primul radio asamblat 100% de catre mine,dar anterior mai facusem la practica la scoala un kit dar impreuna cu colegii de clasa. Am incercat apoi si un kit Iunosti, prin 1983, dar n-am reusit sa-l fac sa mearga.Cu stima.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

I. Multe salutari celor care sunt împătimiți de electronica si in special de radiouri. Ce te putea face mai fericit in vremurile demult apuse decat tiuitul unui post de radio, asta dupa multe ore de munca si eventual si de ajutor din partea unor prieteni mai experimentati. Eu am primit acest microb trecând mereu prin dreptul unui magazin de jucarii in vitrina caruia se afla expus si un aparat ,,ЮНОСТЬ,, (se citeste IUNOSTI) adica TINERET. Acesta costa 175 Lei. Asta se intampla in anul 1984. Imi faceam planuri pentru a-l cumpara impreuna cu un alt aparat necesar constructiei si anume pistolul de lipit ala cu carcasa de ebonita neagra fabricat de Cooperativa Radioprogres Bucuresti. Acesta costa 188 Lei. Dupa ce am adunat toate economiile din timpul anului si ajutat si de mama un pic in 1985 cand incepea vacanta de vara si terminasem clasa a 7-a am mers bucuros cu 400 de lei in buzunar sa-mi cumpar radioul de construit cel mult visat si pistolul de lipit. 175+188=363 Lei. De restul banilor am cumparat paine asa cum primisem ,,ordin,, si de ce mai ramanea ,,am bagat,, de bucurie vre-o 4-5 inghetate. Am mers acasă si evident ca eram nerabdator sa ma apuc de treaba dar eu fiind de la țară trebuia sa merg cu parintii la fan (tatal vitreg nici nu vroia sa auda de pasiunile mele). Începerea constructiei s-a intamplat cateva zile mai tarziu cand era o sarbatoare religioasa si atunci nu se lucreaza la camp. Aveam o slabiciune pentru radiourile mici de buzunar, ii stricasem tatalui vitreg un PESCĂRUȘ pentru ca umblasem in el, lucru pentru care am luat si ,,pe spinare,, cateva. ,,Acum voi avea aparatul meu si nu ma va mai certa pentru ca umblu cu el,, imi ziceam in sinea mea. Fara sa am nici cele mai elementare notiuni de electronica am inceput constructia la noul aparat doar folosind logica si un dictionar rus-roman. Un fapt care m-a ajutat era si acela ca la scoala faceam limba rusa inca din clasa a II-a. (va urma)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări