sonic11 Postat Noiembrie 13, 2024 Partajează Postat Noiembrie 13, 2024 Dragilor...ați vrut date...le aveți acum, dacă nu va plac, nu am ce face. Link spre comentariu
AFCtin Postat Decembrie 24, 2024 Partajează Postat Decembrie 24, 2024 Sarbatori fericite. Cu stima Antonio Constantin Link spre comentariu
AFCtin Postat Decembrie 31, 2024 Partajează Postat Decembrie 31, 2024 La multi ani! Antonio Constantin Link spre comentariu
espfan Postat Ianuarie 31 Partajează Postat Ianuarie 31 Primul montaj radio care mi-a funcționat a fost o chestie bizară, două palete de carton prinse între ele în partea de sus, pe care erau bobinate un număr de spire. Acordul se facea prin apropierea și depărtarea celor două palete. Restul de detalii nu le mai țin minte, cel mai probabil era cu un tranzistor oarecare cu germaniu și o diodă EFD-108, alimentat de la o baterie. Marea mi-a fost mirarea și entuziasmul când s-a auzit în casca telefonică o voce, chiar nu mă așteptam să funcționeze. Cred că eram prin clasa a 6-a și singura sursă de informație era revista Cutezătorii, în care se mai publica din când în când câte o schemă, de Tehnium nici nu auzisem... 3 Link spre comentariu
iker Postat Februarie 2 Partajează Postat Februarie 2 Saracia ne-a invatat sa inventam tot felul de dracovenii...eu am furat o ,,galena" din telefonul public de la coltul strazii,...va mai aduceti aminte,telefoanele publice erau metalice,nu ca azi din plastic,si cum nu aveam pistol de lipit,am introdus un terminal al unei diode EFD sub tablita din centru galenei,apoi celalalt terminal,l-am legat de o sirma de cupru,de 1mm diametru,pe care o aveam legata afara pe bloc,facea de antena pentru 3,5 Mhz pentru roadioamatori. Al doilea terminal al galenei l-am legat de teava de la calorifer,facea de impamintare. Nu foloseam baterie,fara sursa de tensiune,si prindeam ce era prin zona,radio Bucuresti sau bulgarii,in functie de momentul zilei.A fost unicul meu radio pina mi-am cumparat unul pe lampi,arata ca un pian,cutie de lemn,mare, cu niste butoane mari,albe,sidefii. De aici,copil fiind,stiti si voi,casa pionierului,revista Tehnium,radioclubul din oras,am mai furat 4 ,,galene" de la telefoanele publice,dar de data aceasta doua micro si doua casti,si le-am alimentat cu o baterie de 4,5v din cele patrate,realizind un ,,telefon" prima data conectat in casa intre doua camere,unde vorbeam cu fratele meu,apoi cu un vecin din blocul alaturat,si dupa ceva timp,am realizat in sfirsit primul montaj electronic pentru bruiat televizoarele vecinilor,din pacate nu imi mai amintesc decit ca foloseam un trimer ceramic foarte mare,fiind singurul la indemina la acea vreme,dupa care au aparut cele micute,numai ca astea mai noi nu bagau armonicile asa cum imi placea,si trebuiau gidilate ca sa intri pe TVR1. Azi dupa 47 de ani inca mai lucrez cu acelasi pistol de lipit pe care l-am cumparat cind aveam 10 ani din banii cistigati mergind cu plugusorul. Primul proiect serios a fost un receptor pentru 3,5..7...14 Mhz,cind eram la liceu deja,dupa o schema aparuta in revista Tehnium,eu realizind desenarea cablajului dupa schema electrica,si realizarea lui pe placa baza,apoi lipirea tuturor componentelor.Bobinele au fost realizate de catre cei mai experimentati din radioclub,la fel si tragerea in banda a receptorului. 2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum