Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul meu radio

Vizitator

Postări Recomandate

Va prezint schema unui receptor cu reactie Lorentz 12P3 sau 12P4 din 1947 , avand performante foarte bune si in zilele noastre . Cred ca se poate interveni asupra reactiei si amplificarii primului etaj prin intermediul unui microprocesor ...doar prin modificarea tensiunilor G2 ( independent ) , pastrand exact acelasi mod de obtinere a reactiei . Acum 2 ani am studiat diferitele tipuri de etaje de etaje detectoare cu reactie si am constatat ca acesta este cel mai stabil , in sensul ca nu se observa fenomenul de influentare a acordului si reactiei datorita intermodulatiei cu posturile foarte puternice cu modulatie AM din apropierea postului ascultat , care modifica PSF-ul etajului detector...

Link spre comentariu

Merge orice pentoda universala din familia lui RV12P2000 , adica 12J1L , 2J27L , 6J1p sau chiar lampa miniatura 6J1b , am remarcat ca 6J1b inca se gaseste la vanzari , pe forum . Trebuie insa respectata tensiunea de filament pentru fiecare tip de lampa...Receptorul descris este foarte sensibil ,poate fi folosit in traficul de radioamatori pentru DX , etajul detector + etajul audio si o pereche de casti sensibile ( 2x2200 ohmi fabricate de EM sunt excelente , fiind o clona reusita Telefunken WW2 ) conectate la un trafo out avand impedanta in primar 30.000 ohmi iar in secundar 4.400ohmi , obtinand sensibilitatea maxima in telegrafie de aproximativ 10 milivolti , iar daca adaugam si amplificarea suplimentara a etajului amplificator RF acordat ( foarte bine ecranat ... ) ...probabil ca sensibilitatea poate fi sub 0.5 milivolti ...deja este extrem de importanta stabilitatea ( rigiditatea ) mecanica . Reactia se regleaza extrem de precis prin intermediul CV cu demultiplicare ( al meu are 5,5 : 1 ) si are marele avantaj ca nu produce zgomot la actionare ca varianta cu potentiometru in G2 :sparge: .Evitati orice schema de detector care are un grup RC in serie cu G1 , acel gen de detector prezinta fenomenul de modificare al PSF-ului datorita semnalelor AM de mare putere parazitare...Toate aparatele militare ( !!! ) si comerciale produse in Germania ce folosesc detector cu reactie au doar acest tip de detector ( prezentat in schema de mai sus ) si am testat ca sa pot intelege de ce au preferat nemtii acest detector...E simplu : au folosit lampi cu panta fixa care se preteaza mult mai bine la acest detector , iar CV avand variatie logaritmica din constructie era usor de actionat , nu produce zgomot la actionare , se poate conecta cu o armatura la masa sasiului pentru minimalizarea influentei mainii operatorului asupra reglajului reactiei , amplificatorul RF acordat are castig variabil convenabil astfel ca nu mai este necesar inca un reglaj pentru volum ( in opinia lor ) si izoleaza etajul detector de antena , mareste selectivitatea ...Ai dracu nemti , stiau ceva carte :) !Merita studiat si receptorul militar Torn eb ( are doua etaje amplificatoare RF foarte bine ecranate , tipic nemtesc , comutator de game tip tambur , detector cu reactie si un etaj audio , in total " doar " 4 lampi cu incazire directa ) ...dar tot varianta Lorenz 12P4 de mai sus este campioana simplitatii si performantelor DX in regim de constructor DIY !

Link spre comentariu
Vizitator regenrx

Uitati ca revin cu clarificarile ce mi le-ati cerut privind noul proiect de radio regenerativ.

Acest nou proiect poate fi vazut la adresa: http://scitec.hubpages.com/hub/High-Per ... n-Receiver

Receptia este de buna calitate si se face in banda de unde scurte in functie de dimensionarea

circuitului LC. Ceea ce difera, in mod special, la acest aparat fata de celelalte, este sensibilitatea.

Sensibilitatea este imbunatatita prin configuratia speciala de detectorului regenerativ. Nu voi intra

in detalii tehnice de analiza de circuit care la prima vedere par simple dar va asigur ca nu e asa.

Mai are si alte avantaje ce sunt descrise in prezentare.

Aparatul se adreseaza in special pasionatilor de radio, pasionatilor de unde scurte si mai ales cunoscatorilor.

Link spre comentariu
Vizitator regenrx

T3, T4 si T5 au un castig foarte bun in ceea ce priveste detectia, deci semnalul audio e mai puternic decat

in cazurile clasice de regen astfel incat e suficient LM386 ba chiar i-am redus amplificarea la 52 cu ajutorul R17.

Daca tot va raspund la acest mesaj as vrea sa clarific un aspect la care sunt intrebat mai des ..... de ce sensibilitatea e mai buna????

In cazurile clasice ale detectoarelor regenerative, demodularea (detectia) se face pe baza neliniaritatii dispozitivului activ (tub, FET, BJT). Neliniaritatea ca o caracteristica a functiei de transfer (mai exact termenul patratic din seria Taylor) contribuie la demodulare. Acest termen patratic este "amplificat" in configuratia utilizata de mine. Rezultatul este un semnal demodulat mai puternic la iesirea din demodulator deci o sensibilitate mult mai buna. Asta e valabil pe toate regimurile AM, CW, SSB. Am construit multe receptoare regen cu tranzistoare cumparate kit sau conceptie proprie. De acesta, pe care vi-l propun sunt foarte multumit si de aceea mi-am permis sa vi-l fac cunoscut. Componentele sunt bine dimensionate.

Avand in vedere ca international, transportul si alte taxe ridica pretul acestui kit relativ ieftin, sunt in cautarea unei rezolvari. Sunt sigur ca o voi gasi in variantele existente. De aceea pentru inceput am dat posibilitatea achizitionarii fisierelor gerber pentru realizarea PCB de catre fiecare . Nu e chiar ieftin dar e un inceput. Pentru Europa pot trimite prin curier PCB-ul profesional facut (single side, solder resist, silkscreen, lead free tin...) 14 EUR plus transport. Pentru Romania plata ramburs. Componentele sunt usor de gasit. Trimiterile de PCB-uri le fac cam o data pe saptamana - pentru a comanada un volum mai mare care sa permita un pret destul de mic. Cine si-l doreste il poate avea trimitandu-mi exact adresa de livrare la [email protected].

Link spre comentariu
Vizitator regenrx

Ei cate nu ar fi bune de adaugat de dragul perfectiunii !!!!In viitoarea varianta care va fi comandata de microcontroler perfectiunea va avea prioritatesi atunci, printre altele, cu siguranta va mai avea un circuit acordat. Chiar zilele acestea ma gandeamsi incercam variante. O sa va fac cunoscut si acest nou proiect cand va fi gata.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări