Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul meu radio

Vizitator

Postări Recomandate

Acum am proiectat o schema relativ simpla ce doresc sa o lansez sub forma de kit. Am nevoie de cineva care sa imi proiecteze circuitul imprimat, dublu strat, pentru ca acesta sa intre in productie mai apoi. [...] Intr- o varianta ulterioara acesta va fi pilotat de un microcontroler.[...]Cine ma ajuta?

Buna seara,As fi extrem de curios sa vad un proiect de receptor cu reactie pilotat de un microcontroller. Numai pentru conceptul in sine, ma ofer sa va proiectez PCB-ul, dar atat timp cat inteleg ca la momentul actual, nu discutam inca de uC, de ce doriti sa fie dublu strat ?
Link spre comentariu
Vizitator regenrx

Circuitul este deja in proiectare....am gasit deja pe cineva priceput....si va multumesc si pentru oferta dumneavoastra. PCB este simplu strat si e in faza de prototip. Astazi am plantat ceva din RF si urmeaza in curand proba ..... Dupa modificarile finale PCB-ul va fi disponibil fizic.Abia astept sa vad cum functioneaza. Ceea ce aduce nou aceasta schema este o noua metoda de detectie AM ce are un castig mai mare. Analiza de semnal in RF am facut-o cu Tina de la Texas Instruments.Intr-o varianta ulterioara voi lucra la o imbunatatire prin introducerea unui uC (MSP430), care sa gestioneze functionarea unui astfel de receptor. Acolo va trebui PCB dublu strat.

Link spre comentariu

Intr-o varianta ulterioara voi lucra la o imbunatatire prin introducerea unui uC (MSP430), care sa gestioneze functionarea unui astfel de receptor.

Sunt indiscret daca intreb ce ar putea gestiona MSP-ul la un receptor cu reactie? Partea de RF sau de AF ? Nu vreau sa par insistent, dar chiar mi-ati starnit curiozitatea. Daca nu e o chestiune de patent personal, mi-ar facea placere sa spuneti cateva cuvinte despre rolul unui uC in functionarea unui rx cu reactie.
Link spre comentariu
Vizitator regenrx

La receptoarele regen una din probleme este ca odata cu schimbarea frecventei de acord este necesara simodificarea reactiei. Faptul ca tot timpul operatorul trebuie sa butoneze foarte atent la doua butoane este incomod. Am intalnit discutii pe forumuri unde se punea intrebarea : cum se poate face reglarea reactiei in mod automat?...si se incerca o solutie analogica! Nimeni nu daduse o solutie clara! Cred ca daca ma pun pe gandit pot gasi o solutie analogica la aceasta problema.Dar cred ca mai eleganta este utilizarea unui microcontroler, solutie pe care o am deja schitata in minte.Folosirea unui microcontroler deschide calea unor imbunatatiri ce nu pot fi realizate analogic. Important este ca acum sa realizez partea analogica sa fie buna atat RF cat si AF. Daca imi trimiti o adresa de mail iti pot trimite cate ceva analogic deocamdata.As vrea sa te intreb unde pot executa in serie mica PCB simplu strat, inscriptionare si solder resist la preturi f mici.Deasemenea unde as putea gasi componente electronice de calitate si la preturi mici.Cu stima....

Link spre comentariu

La receptoarele regen una din probleme este ca odata cu schimbarea frecventei de acord este necesara simodificarea reactiei. Faptul ca tot timpul operatorul trebuie sa butoneze foarte atent la doua butoane este incomod. Am intalnit discutii pe forumuri unde se punea intrebarea : cum se poate face reglarea reactiei in mod automat?...si se incerca o solutie analogica! Nimeni nu daduse o solutie clara! Cred ca daca ma pun pe gandit pot gasi o solutie analogica la aceasta problema.Dar cred ca mai eleganta este utilizarea unui microcontroler, solutie pe care o am deja schitata in minte.Folosirea unui microcontroler deschide calea unor imbunatatiri ce nu pot fi realizate analogic. Important este ca acum sa realizez partea analogica sa fie buna atat RF cat si AF. Daca imi trimiti o adresa de mail iti pot trimite cate ceva analogic deocamdata.As vrea sa te intreb unde pot executa in serie mica PCB simplu strat, inscriptionare si solder resist la preturi f mici.Deasemenea unde as putea gasi componente electronice de calitate si la preturi mici.Cu stima....

Din propria experienta legat de reglajul reactiei nu este intr-un cuplaj liniar cu acordul, am incercat sa fac acest reglaj pe un sistem de scala cupland simultan acordul cu reactia, fara a le prinde pe amandoua in maxim.Reglajul separat este tocmai varianta optima a acestui receptor, dar poate cu un microcontroler se poate face.
Link spre comentariu

Hmm..daca se poate cu tuburi..normal ca functioneaza si la altele..Cu ceva timp in urma am dat de schema aceasta:http://cool386.tripod.com/regenrx/regenrx.htmlhttp://cool386.tripod.com/arc/automatic_regen.html

Reactia inductiva este un pic mai complicata, in schemele prezentate mai sus se regleaza reactia prin grila tubului.In videoclipul urmator e prezentat un receptor pe care se regleaza reactia si inductiv si din reglaj pe grila:http://www.youtube.com/watch?v=7qdwD0THN3w
Link spre comentariu
Vizitator regenrx

Ar mai fi de adaugat ca dozarea reactiei....pozitive defapt....este si in functie de variatia cu frecventa a factoruluide calitate in circuitul acordat. Odata cu modificarea frecventei de acord operatorul trebuie imediat sa dozezedin nou reactia pentru a compensa variatia Q.Dar as vrea sa abordez ceva mai detaliat un amanunt in functionarea receptoarelor regenerative.In principiu introducerea unei reactii pozitive in amplificatorul RF duce pe langa marirea amplificarii si a selectivitatii. Deci ceea se obtine este defapt un amplificator RF acordat, foarte bun.In schimb demodularea, de regula, in aceste receptoare se bazeaza pe caracterul neliniar al dispozitivului activ (Tub, FET, Bipolar).Demodularea AM, SSB/CW, FM nu ar putea apare teoretic daca consideram dispozitivele active perfect liniare.Aceasta metoda de demodulare frecvent utilizata, daca ar fi sa o analizam pe hartie, este de un randament slab.De multa vreme ma pasioneaza aceste receptoare si am sa va propun un etaj simplu ce face demodularea cu un randament mult mai bun. Am testat si rezultatele sunt bune. Va voi face disponibile toate detaliile si deasemeneacelor ce doresc sa construiasca aparatul un PCB bine executat sau varianta de kit complet.

Link spre comentariu

In schimb demodularea, de regula, in aceste receptoare se bazeaza pe caracterul neliniar al dispozitivului activ (Tub, FET, Bipolar).Demodularea AM, SSB/CW, FM nu ar putea apare teoretic daca consideram dispozitivele active perfect liniare.

Exact pentru acest motiv se recomanda utilizarea unei lampi cu panta variabila pentru etajul detector cu reactie...
Link spre comentariu
Vizitator regenrx

Cristian74,as vrea sa stiu cum explici existenta unui "maxim" in reglajul regenerarii! ...sau poate spune-mi mai exactcum se manifesta acel reglaj in care maximele nu sunt sincrone!o seara buna!

Link spre comentariu

Cristian74,as vrea sa stiu cum explici existenta unui "maxim" in reglajul regenerarii! ...sau poate spune-mi mai exactcum se manifesta acel reglaj in care maximele nu sunt sincrone!o seara buna!

Ai amintit mai sus explicatia...

Ar mai fi de adaugat ca dozarea reactiei....pozitive defapt....este si in functie de variatia cu frecventa a factorului de calitate in circuitul acordat. Odata cu modificarea frecventei de acord operatorul trebuie imediat sa dozeze din nou reactia pentru a compensa variatia Q.

Iar eu m-am referit si la aspectul ca am incercat un reglaj al reactiei "mecanic" simultan cu acordul si rezultatul a fost un esec.Ele se regleaza independent pentru un maxim de randament al receptorului exact cum era prezentat si in videoclip.Dar...asteptam cu interes daca "se vrea a se dezvalui" reglajul reactiei cu microcontroler.
Link spre comentariu

Dar cred ca mai eleganta este utilizarea unui microcontroler, solutie pe care o am deja schitata in minte.

Salut,Sunt si eu curios care este criteriul de optimizare al algoritmului de reglaj? MSPul tre sa culeaga o valoare masurabila si in fct de aia sa ia o decizie. Ce parametru masoara MSPul?
Link spre comentariu
Vizitator regenrx

Salut tuturor,O posibilitate de a introduce un microprocesor intr-un circuit de reglaj automat al regenerarii ar fi masurareacu un ADC a nivelului amplitudinii si in functie de asta sa comande gradul de reactie.O alta posibilitate este ca in memoria acestuia sa existe un tabel (generat printr-o calibrare initiala) de corespondenta intre frecventa de acord si gradul de reactie. Frecventa de acord poate fi defapt nivelul tensiuniide comanda a unei diode varicap convertite cu un ADC.

Link spre comentariu

Cu acel microprocesor s-ar mai putea face cate ceva ...nu doar sa controleze un etaj detector .......................Pana la urma exact asta este farmecul unui RR cu reactie , ajustarea permanenta a reglajului de reactie prin interventia manuala ( !!! ) a operatorului , avand ca avantaj major simplitatea aparatului in raport cu performantele obtinute . Nivelul de performante va depinde permanent de abilitatile operatorului .Cred ca prin adaugarea unui microprocesor dispare acest farmec...care ar mai fi diferenta fata de un receptor superheterodina , clasic ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări