Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul meu radio

Vizitator

Postări Recomandate

Primul radio mai adevarat(in afara de cele cu o dioda ,1-2 tranzistori) a fost un kit ,,Zvezdocika,,(nu stiu daca am scris bine) prin clasa a 9-a.Ascultam Abba,Bonney M,fotbal,mai jucam la pronosport.Il mai avea un coleg la intenatul liceului si ascultam cand jucam bridge(cand nu invatam).S-a mai defectat,inlocuiam tranzistorii rusesti cu EFT-uri,condesatorul variabil era slab(ceramic),placat,s-a crapat,apoi am gasit alt aparat defect in targ la Cluj si l-am inlocuit.L-am dat la un vecin mai mic de la scoala generala cand am plecat la armata,dupa liceu.Amintiri frumoase ca si electronica.Acasa aveam un Carmen 4 pe lampi.

wow! Carmen 4 :rade: e pe lampi dar fac un o//o topic cu un videoclip:4qHGn-jhIo0 :limb:
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Primul meu radio a fost dintr-o bobina, un cv, o dioda de rf si un AC 180 direct pe difuzor pe cand aveam 8 ani. Tranzistorul avea un radiator facut din tabla de aluminiu ca se incingea ca naiba si dupa o vreme isi dadea duhu'. Antena era de aproape 40 m de la geamul meu ( etajul 2 la bloc) pana la un nuc dintr-o gradina si pamantarea era la calorifer. Mergeam la clubul copiilor la Dej la cercul de radiotransmisiuni (YO3KLP) la domnul Filip Vasile. Ce vremuri bune..

Fiul meu de 9 ani a inceput direct cu 3 tranzistori..

Link spre comentariu

Primul meu radio a fost dintr-o bobina, un cv, o dioda de rf si un AC 180 direct pe difuzor pe cand aveam 8 ani. Tranzistorul avea un radiator facut din tabla de aluminiu ca se incingea ca naiba si dupa o vreme isi dadea duhu'. Antena era de aproape 40 m de la geamul meu ( etajul 2 la bloc) pana la un nuc dintr-o gradina si pamantarea era la calorifer. Mergeam la clubul copiilor la Dej la cercul de radiotransmisiuni (YO3KLP) la domnul Filip Vasile. Ce vremuri bune.. Fiul meu de 9 ani a inceput direct cu 3 tranzistori..

:aplauze Felicitari si lui Paul pentru realizare, ma bucur cand vad copii atrasi de electronica in 2012. :aplauze :aplauze :aplauze
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

primul meu radio a fost facut dontr-o casca telefonica si o dioda efd106, impamamtarea o luam de la calorifer si antena era pe bloc, un fir coborat paralel cu antena tv.

Cu toți am experimentat acest radio simplu fie din curiozitate fie îndrumați de cei pasionați pentru a ne inocula "microbul electronicii" în viata noastră...Schema a fost publicata și în revista "Start spre viitor" și îmi aduc aminte ca prietenii foloseau/recuperau galenele de la telefoanele acelea cu disc...de sunat suna dar nu se mai auzea. Tipul care lucra la reparații/ deranjamente telefonice se obișnuise cu idea dispariției galenelor de la abonații din cartier. :rade:
Link spre comentariu

primul meu radio a fost facut dontr-o casca telefonica si o dioda efd106, impamamtarea o luam de la calorifer si antena era pe bloc, un fir coborat paralel cu antena tv.

Cu toți am experimentat acest radio simplu fie din curiozitate fie îndrumați de cei pasionați pentru a ne inocula "microbul electronici" în viata noastră...

Schema a fost publicata și în revista "Start spre viitor" și îmi aduc aminte ca prietenii foloseau/recuperau galenele de la telefoanele acelea cu disc;de sunat, suna...dar nu se mai auzea. Tipul care lucra la reparații/ deranjamente telefonice se obișnuise cu idea dispariției galenelor de la abonații din cartier. :rade:

Din pacate nu mai am acea revista "Start spre viitor" a circulat pe la prea multi prieteni...

Schemele le am dintr-o carte foarte răsfoită acum câțiva zeci de ani, publicata de ing. Dumitru Codaus pitestean de-al nostru si pe care l-am cunoscut personal spre finalul vietii dinsului , inainte de a pleca in vesnicie.

Posted Image

Link spre comentariu

Daca cineva crede ca un radio cu cristal sau dioda e ceva simplu( in majoritatea cazurilor) atunci se insala amarnic.

Un radio performant din aceasta clasa necesita materiale scumpe, unele de negasit in Romania si multa munca.

Un exemplu:

http://makearadio.com/crystal/50.php

Unde gasim lita de radiofrecventa, diode performante, transformatorul de iesire, condensatoare variabile diferentiale...plus materialele plastice cu pierderi reduse pentru carcase???

Link spre comentariu

Daca cineva crede ca un radio cu cristal sau dioda e ceva simplu( în majoritatea cazurilor) atunci se înșală amarnic.Un radio performant din aceasta clasa necesita materiale scumpe, unele de negăsit în Romania și multa munca.Un exemplu:http://makearadio.com/crystal/50.phpUnde găsim liță de radiofrecvență, diode performante, transformatorul de ieșire, condensatoare variabile diferențiale...plus materialele plastice cu pierderi reduse pentru carcase???

Asta a fost tragedia noastră și în general a României ca am fost rupți/izolați de ceea ce se întâmpla în lumea occidentala și nu am știut de aceste lucruri; după revoluție le-am descoperit și noi dar și azi tot începători suntem în multe privințe, însă învățăm.Universul lui Dave este fascinant, l-am admirat cred ca din primul moment când am început sa intru pe internet și făceam primii pași de internaut căutând asiduu site-uri de electronica...E totuși o pasiune dusa la un extrem. Si noi putem sa ne oprim la un moment dat pe un domeniu al electronicii si sa-l perfecționăm pana la extrem.Dar noi nu suntem ca Dave, ne lăsam repede de ce am început :rade:
Link spre comentariu

Daca cineva crede ca un radio cu cristal sau dioda e ceva simplu( in majoritatea cazurilor) atunci se insala amarnic.

Salut,Categoric. Cine va incepe cu aceste radioreceptoare, aparent simple, adaugand imbunatatiri la indemana si cu putina acuratete, poate intelege "cheia" radioreceptoarelor performante. Astfel, daca la receptorul clasic cu detectie (din fig. a 3-a a paginii sus-mentionate ) se adauga un montaj pentru modificarea pragului de detectie ( de regula intre 0,15 - 0,2 V la Ge) , pe langa rezultatele imediate observate la acest receptor, este in masura sa recunoasca si sa inteleaga, prin diverse adaugiri, detectorul clasic, cel cu prag , cu dublare, precum si alte tipuri , functie de volumul experientei castigat aici , fara sa mai socotim "taina" unui RAA simplu sau "poarta" sau intarziat care se bazeaza tot pe principiul detectiei. Sa nu uitam insa ca totul se incepe, avand ca reper de plecare, cu o antena cat mai degajata si izolata corespunzator, cat si o buna priza de impamantare,( si evident, studiul lucrarilor scrise din domeniu) altfel, orice experiment poate fi sortit esecului.Cat priveste lita RF, conform lucrarilor ing. I. C. Boghitoiu, in constructiile experimentale de amator, in lipsa acesteia, se poate utiliza (cu minimul de diferenta fata de alte solutii) un conductor Cu Em cu diametrul de 0, 25 mm.
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
Vizitator regenrx

Am construit nenumarate aparate de radio dar niciunul nu ma fascineaza mai mult decat cele rgenerative. Ultimul dintre ele este un kit american ce merge pe scurte. Marea lor majoritate aufost proiectate de mine. Acum am proiectat o schema relativ simpla ce doresc sa o lansez sub forma de kit. Am nevoie de cineva care sa imi proiecteze circuitul imprimat, dublu strat, pentru ca acesta sa intre in productie mai apoi.Complexitate: 5 tranzistoare, 1 IC - in prima varianta.Intr- o varianta ulterioara acesta va fi pilotat de un microcontroler.Avantajul acestui radio va fi pe langa o buna sensibilitate un nou model de detector cu un castig marit.Cine ma ajuta?

Link spre comentariu
Vizitator regenrx

Imi mai aduc aminte si de emitatoarele de mica putere ce le-am construit pe vremea comunismului.Erau pt FM si aveau o fidelitate si sensibilitate extraordinara. Colegii mi le solicitau sa isi spioneze prietenele.Acum vremurile sunt altele! Prelucrarea digitala a acaparat si receptoarele de larg consum.Totusi nostalgia acelor vremuri ramane si se pot face si astazi receptoare performante cu idei vechi.De aceea am nevoie de voi pt ca sa ma ajutati pentru proiectarea unui kit in ceea ce priveste circuitul imprimat.Va multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări