Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul meu radio

Vizitator

Postări Recomandate

Mi-a placut ,,Povestea unui RIC,,!ma bucur ca in ciuda atator descoperiri ale tehnologiei inca R A D I O U L a ramas ,,la locul lui,,!!! Mai așteptăm si alte povesti frumoase cu aparate de radio. Multa bafta! :aplauze

Daca stam sa ne gandim bine, radioul a fost una dintre primele aplicatii ale electronicii
Link spre comentariu

Primul aparat de radio eu l-am construit in anul 1969 la Palatul Pionierilor din Bucuresti (actualul Palat Cotroceni) sub indrumarea instructorului de la cercul de radio Nicolae Batraneanu.Era un aparat cu 4 tranzistori, cu difuzor mic, (EFT-uri cu germaniu de tip EFT319 si EFT323) pe un cablaj cu capse in care se introduceau componentele si firele de legatura dintre ele, si se cositoreau cel mai adesea cu bucatele de cositor si praf de sacaz (fludorul era o raritate in acea vreme)Capsele le confectionam din mine de pix metalice din alama, modelul acela subtire de 2,5mm.Drept carcasa erau doua cutii de ace pentru pescuit carora le scoteam capacul transparent si le alaturam cele doua jumatati negre (care in prealabil erau curatate de peretii despartitori).Dimensiunile erau aproximativ similare cu dimensiunile unui RR Zefir (S631T)In vremurile acelea aparatele de radio erau cel mai la indemana pentru a fi construite.

Link spre comentariu

Prima auditie radio homemade am facut-o la teava de gaz metan,cu o dioda EFD si niste casti cu impedanta mare.Ma trezeam si noaptea si mai puneam castile pe urechi.La noi in zona ,de sarbatori se obisnuieste sa mergi cu diferite obiceiuri(capra,urs,urat,colindat).Asta reprezenta pt un copil si o posibilitate de a face niste bani in plus.Inainte de sarbatorile anului 1983 vazusem in geamul unei librarii un kit frumos care-ti lua ochii:"EleKtron M".Pretul,daca nu ma insel ,exact 100 lei.Nu era putin pt un copil cu 2 parinti muncitori.Stiu ca as fi obtinut de la ai mei bani pt el,dar voiam sa-l cumpar eu,din "munca" mea.Era singurul loc din oras unde se gasea.Mergeam zilnic ,cu inima cat un purice,sperand sa-l vad tot acolo(m-am interesat si era singurul ramas).Mi-am luat inima in dinti si m-am dus sa o rog pe doamna de la vanzare sa-l puna deoparte pana dupa sarbatori.N-a zis nici da nici nu,ci doar a schitat asa un gest care m-a nedumerit.A doua zi nu mai era acolo.Sa cad jos de disperare.Din fericire,il pusese ea deoparte.In fine,pe 3 ianuarie l-am luat si am trecut la munca.Montasem corect toata placa...dar stupoare.Nu mergea.Dupa multe reverificari cu acelasi rezultat,am cerut consultanta din partea unui vecin care detinea un aparat de masura.Un P401 defect.Inlocuit imediat cu EFT317 aparatul a functionat imediat,delectandu-ma cu undele medii si chiar,seara ascultand ...dx-uri(Vocea Americii).Dupa ceva timp am pus mana la biblioteca(o spun fara falsa modestie,si fara a jigni pe cei mai tineri,dar eu fac parte din generatia care a avut fisa la biblioteca si pe care o vizitam saptamanal,in fine) pe minunatele aparatii ale lui G.D.Oprescu din Colectia Cristal.Primul aparat facut a fost cel cu 3 tranzistori,amplif directa si alimentare la 1,5 v.A luat-o din prima facand senzatie in fata blocului atunci cand coboram cu "mataraia"dupa mine.Prima superheterodina a fost din acelasi volum,o schema redusa si simpla care m-a incantat si pe care l-am si incasetat.Apoi au urmat cele cu reactie,superreactie si multe ,multe altele.Despre prima emisie,intr-un alt topic pe acest subiect.Cine are curajul sa-l deschida?Cu deosebit respect,YO8RQP,Daniel.

Link spre comentariu

Prima auditie radio homemade am facut-o la teava de gaz metan,cu o dioda EFD si niste casti cu impedanta mare......Dupa ceva timp am pus mana la biblioteca(o spun fara falsa modestie,si fara a jigni pe cei mai tineri,dar eu fac parte din generatia care a avut fisa la biblioteca si pe care o vizitam saptamanal,in fine) pe minunatele aparatii ale lui G.D.Oprescu din Colectia Cristal.Primul aparat facut a fost cel cu 3 tranzistori,amplif directa si alimentare la 1,5 v.A luat-o din prima facand senzatie in fata blocului atunci cand coboram cu "mataraia"dupa mine.Prima superheterodina a fost din acelasi volum,o schema redusa si simpla care m-a incantat si pe care l-am si incasetat.Apoi au urmat cele cu reactie,superreactie si multe ,multe altele.Despre prima emisie,intr-un alt topic pe acest subiect.Cine are curajul sa-l deschida?Cu deosebit respect,YO8RQP,Daniel.

Biblioteca judeteana era principalul mod de documentare in materie de radioelectronica, aveam un caiet si in sala de lectura copiam scheme de radio pe care le experimentam ulterior. Renuntasem sa imprumut carti pentru ca asteptam mult pana se intorceau de la ceilalti cititori abonati si mai ales ca unele aveau pagini lipsa.Cartile din sala de lectura erau intregi si astfel erau de folos. :rade:
Link spre comentariu

Prin 1960 am cumparat cu 5 lei un detector cu galena, din acela la care cautai punctul-minune cu un maner. Casti de 2x2200 ohmi aveam de la bunicul. Mi-am facut primul receptor UM cu o antena abandonata de un vecin si m-am molipsit. Tot pe atunci au aparut primele diode cu germaniu rusesti (D1 - D2). Costau 25 de lei, dar faceau toti banii. Am ajuns expert in circuite de intrare. Prindeam multe posturi pe UL, UM si chiar US cu o singura dioda. Cand au aparut primele tranzistoare cu germaniu P13 (50 lei) mergeau numai in audio. Curand au iesit si P15 care oscilau in UM si cu care am facut primul receptor cu reactie. Alta viata! Se gaseau si tuburi la baterie cu tensiuni mici de alimentare. Primul receptor serios de US (1965) l-am facut cu o pentoda 3V4 alimentata cu 9V pe anod si cu 1,5 V la filament. Era portabil si avea si antena telescopica. Mai departe au urmat receptoarele de trafic cu lampi, etc. Documentatia disponibila consta in reviste romanesti si carti rusesti pentru tineret (foarte bune) traduse la noi.

Link spre comentariu

Ma scuzati pt ca voi fi off topic.

Daniel, mi-ai rupt inima cu postarea ta. "Aminitile ma napadeste", hi, hi..

, hi, hi..

Si eu am inceput cu "Electron M", dar prin octombrie 1977.

Mama tocmai divortase, ne mutasem in casa noua, unde nu aveam prea multe, asa ca si eu stiu cat de grea era suta aia de lei.

Dar si BUCURIA, cand auzi in aparartul facut de tine primul post de radio....

Sincer, si eu am remarcat, cu tristete, ca atunci, rusii ofereau mai multe pe piata libera dpdv al electronicii. Kituri radio, instrumente de masura, celebrele T-uri, sau chiar si osciloscoape, evident mai simple, ca sa nu mai zic de tranzistoare, P, GT, KT, se gasesau la liber la ei. Ca sa nu mai zic de revista Radio, mult superioara Tehnium-ului nostru..

Eu mi-am luat T-ul 4223 dintr-un magazin cum era Oborul in Tbilisi, cand am fost intr-o excursie, in 1981, cu vre-o 20 de ruble. Normal, oscul costa mai mult, adica peste 100 de ruble, si nu am mai avut banii....

Nici eu nu vreau sa ii jignesc pe cei mai tineri, referitor la biblioteca. Si pt mine Oprescu, Dzeu sa il odihnesca, Sergiu Florica, Ristea, Radoi, Mihaiescu, Basoiu*, etc , au insemnat foarte mult.

Jur ca au stat la baza formarii mele ca inginer electronist. Iar pe unii am avut onoarea sa ii si cunosc personal.

Chiar, de aia l-am mai iertat pe Basoiu, care in '98 si '99 mi-a facut niste magarii.

Asa ca voi, cei care sunteti mai tineri, cautat-i si cititi-i. Nu conteza ca vorbeste de AC-uri si azi se poarta BD-uri, tot tranzistoare sunt, iar principiile de baza se pastreaza...

In plus schemele lui Oprescu sunt tolerante. Adica daca in loc de 1K pe care nu il ai pui 1.5K, montajul tot merge..

Apropos de Oprescu, imi amintesc cat de greu am strans greu banii pt difuzorul de radioficare pe care il pomenea in cartea lui HiFiABC. Parca atunci costa 150lei, o suma ENORMA. Intr-o carciuma spargeai greu 100 de lei..

Am bagat in carcasa lui o sursa cu un mic pre/amplificator si un Vumetru. Nu mai stiu cate montaje am facut folosindu-l..

Desi il mai am, am rugat un coleg care bate targurile sa imi mai cumpere unul, daca mai gaseste modelul clasic...

Altfel, cu biblioteca, eu am avut o BAFTA enorma. In 1975, pe strada pe care locuiam Popa Soare, la nr 33, si culmea exact pe drumul pe care mergeam spre scoala generala 53, jur ca asta era numarul ei de atunci, azi e (o filiala a lui) 85 hi, hi, -in zona hala Traian din Bucuresti - s-a deschis biblioteca publica "Emil Garleanu".

Desi din noiembrie '76 m-am mutat din acel cartier, am continuat sa merg acolo si sa citesc pana cand am inceput facutatea. Si de fapt cam terminasem toate cartile...

Ma rog, acum cativa ani, adica prin 2010, biblioteca aia a disparut si ea, ca de' foamea de cultura a maselor a fost stinsa. Bine ca nu au facut carciuma, asa cum stiu alt caz.

Astept cu nerbdarea sa introduca cineva "primul QSO"..

*Chiar, zilele trecute sapand pe net, am gasit ceva interesant http://www.emag.ro/sanatate/203-retete- ... -728-448-8

Stiu din sursa sigura ca e aceiasi persoana...

Link spre comentariu

Iar prin clasa a 10-a am facut un radio cu amplifcare directa cu 6 tranzistoare dupa o schema din cartea aia mica si groasa "Inteligenta si indemanare tehnica" alimentat la 3V. Mi-a mers din prima, avea etaj final in contratimp cu AC180K/AC181K, eu pusesem EFT 323 si EFT373, n-aveam AC-uri, dar a mers super. Radiatoarele pt tranzist. finali le-am confectionat eu din fasii de tabla de Al infasurata in jurul capsulei. Primele 2 etaje era cu BF214 parca, urmate de o celula de detectie cu dublare de tensiune din 2 buc.EFD 108. Se auzea f. tare in difuzor, folosisem un difuzor de la un radio CORA sau GAMMA, nu mai stiu exact, oricum era de 0,25w/8 ohmi. Carcasa era un cub din placaj de traforaj lipit cu aracet si tinte de cismarie cu latura cam de 10cm. A functionat vreo 3 luni la mine apoi l-am dat la schimb pe 2 difuzoare eliptice de la un tv Stassfurt parca.... :freaza: Amintiri frumoase...

Link spre comentariu

Am avut norocul sa gasesc o casca de 2000 ohmi, gen casca telefonica, care avea pe mijloc 2 bobine alaturate iar membrana era un disc din tabla subtire de otel, casca care a stat la baza primelor aparate de radio construite.Dupa un an la Casa Pionierilor la cercul de electronica ( unde pe un perete era agatata o tabla pe care era construit un receptor pe tuburi in stil didactic), am construit primul aparat de radio 0-V-1.Pe atunci aveam si o colectie de timbre si faceam schimburi cu mai multi colegi de scoala si din cartier, iar la unul am gasit o bobina variabila pe care am platit o serie de timbre si colita, destul de mult pentru acele timpuri, insa doream neaparat acea piesa.Bobina variabila era realizata dintr-un cilindru de plastic (bachelita?) care la un capat avea un buton, iar bara de ferita era sub forma de surub, daca se invartea butonul culisa in carcasa.Pe carcasa am realizat bobinele cu sarma de cu acoperita de bumbac (albastru) si tot aparatul a fost construit pe o bucata de carton, initial cu un condensator fix si o dioda, cu receptia pe casca.Insa aparatul a evoluat in cateva saptamani la un receptor 0-V-1 ( adica fara amplificare rf, cu detectie pe dioda de germaniu si cu amplificare audio) cu reglaj din bobina si condensator variabil, bara de ferita pentru receptie si etajul audio realizat din tranzistoarele din kit-ul de generator morse ( cel mai ieftin, costa 33lei), totul asamblat pe o bucata de cablaj imprimat.Am experimentat mult cu acea bobina variabila, diferite scheme si inca mai este undeva printr-un sertar.Dupa care am primit un kit de Iunosti, la care cel mai greu a fost realizarea bobinei pe torul de ferita si lipiturile pe cablajul oxidat inainte sa apuce sa se exfolieze.Am construit si un Electron, insa Iunosti a ramas preferatul meu la care i-am montat si o mufa pentru casti, a fost utilizat cu brio chiar si in armata, pana am facut rost de diode rusesti de sticla.Am dotat tot dormitorul cu receptoare pe galena, iar unele casti rusesti am reusit sa le demontez si sa lipesc dioda inauntru, afara ramanea doar firul de antena si masa.De asemenea, in perioada in care am prins si serviciul de garda, am confectionat o bucata de cablaj (recuperata de la atelierul service al unitatii) care se potrivea la mufa de receptor de la telefonul de campanie care era instalat la postul de paza. Firele fiind lungi, doar tineam receptorul la ureche si se prindea postul local, suficient de tare sa se poata asculta muzica si suficient de incet incat sa pot auzi si zgomotele din mediul inconjurator, iar in cazul unui control puteam dosi rapid aparatul de radio.

Link spre comentariu

Intr-adevar, tranzistoarele cu germaniu merg la zecimi de volt. Am facut odata un receptor cu tranzistoare alimentat din antena. Un circuit de intrare era acordat pe postul local (Radio Iasi, 1000 kW) si detectorul lui alimenta tranzistoarele unui receptor ce avea alt circuit de intrare, acordat pe alte posturi. Cu o antena lunga se auzeau tare.

Link spre comentariu

Si eu ma numar printre cei ce au construit cand eram in liceu atat ,,ELEKTRON-M,, cat si ,,IUNOSTI KP-101,,.Aceste aparate costau atunci prin 1986 125 LEI-ELEKTRON-ul si 175 LEI IUNOSTI. Stateam la internat si-mi rotunjeam veniturile din aceasta indeletnicire, vanzand aceste aparate cu 150 LEI respectiv 200 LEI la fetele din internat carora le placea sa asculte radio insa nu stiau sa le construiasca.Prima pasiune insa am avut-o prin clasa 5-a 1983 cand mi-am cumpărat in vacanta de iarna, imediat dupa anul nou, din banii de la colindat un pistol de lipit Radio Progres la 188 LEI, care funcționează si azi, impreuna cu o sirena UAU-UAU! Am fost certat de mama care spunea ca trebuia sa-mi fi luat un pulover de lână si o pereche de bocanci!!!

Link spre comentariu

M-ai "dat pe spate" ! Au trecut aproape 27 de ani de cand nu am mai vazut un "Electron M" si mai ales instructiunile de montaj. Acest radio l-am facut si eu prin scoala generala, in clasa a 7-a, parca. Si eu i-mi cumparam diferite montaje cu banii de la obiceiurile de iarna, care le scoteam la iveala mai tarziu, sa nu fiu certat de parinti ca dau banii pe prostii. Ce timpuri...

Link spre comentariu

Nitel off-topic: primul meu pistol de lipit l-am avut in cls a 10-a. Mie si sora-mi ne cumparase parintii o chitara Orpheus, a costat 625 lei! Ei, bine, eu am dat acea chitara unui coleg de clasa care mi-a dat pe ea pistolul de lipit de 188 lei si 200 lei! :freaza: Bineinteles ca sora-mea a inebunit iar cu parintii n-am mai vb vreo 2 saptamani. Acel pistol de lipit il mai am si-n ziua de azi, am lipit sute de kile de fludor cu el si acum are o carcasa metalica, cea originala s-a spart. Pe urma au urmat la schimb cu doua clasoare pline ochi cu timbre si colite cu cai si fluturi nestampilate de-ale sora-mii, un magnetofon Majak 203 cu ambreiajul defect si finalii (KT numai stiu cat) arsi. L-am reparat si a fost scula mea de bairamuri vreo 4 ani!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Primul radio mai adevarat(in afara de cele cu o dioda ,1-2 tranzistori) a fost un kit ,,Zvezdocika,,(nu stiu daca am scris bine) prin clasa a 9-a.Ascultam Abba,Bonney M,fotbal,mai jucam la pronosport.Il mai avea un coleg la intenatul liceului si ascultam cand jucam bridge(cand nu invatam).S-a mai defectat,inlocuiam tranzistorii rusesti cu EFT-uri,condesatorul variabil era slab(ceramic),placat,s-a crapat,apoi am gasit alt aparat defect in targ la Cluj si l-am inlocuit.L-am dat la un vecin mai mic de la scoala generala cand am plecat la armata,dupa liceu.Amintiri frumoase ca si electronica.Acasa aveam un Carmen 4 pe lampi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări