DonNCSS Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Aceasta schema poate fi adaptata sa mearga cu un difuzor de 8/4ohmi? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Sigur ca da, se poate folosi un mic transformator de iesire cu un miez de 0.5 cmp. Bobinati 300 spire cu sarma CuEm de 0.12 ... 0.15 mm in primar si 100 spire CuEm 0.3 in secundar. Daca conectati la secundar un difuzor de 8 ohmi, in primar se va simti o impedanta de cca 72 ... 75 ohmi. Puterea este prea mica pentru difuzor, se va auzi destul de slab. Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Radio fm cu auditie in difuzor http://www.somerset.net/arm/reprints/ra ... l/rss.html http://cool386.tripod.com/6tr/srrx.html http://cool386.tripod.com/sspcrx/sspcrx.html Link spre comentariu
DonNCSS Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Radio fm cu auditie in difuzorhttp://www.somerset.net/arm/reprints/ra ... l/rss.htmlLa acesta,pe iesirea aceea nu merge sa ii pun un final in contratimp:bd135+136 si un bc171 ca driver?Schema este aceasta: Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Aprilie 4, 2012 Partajează Postat Aprilie 4, 2012 Radio fm cu auditie in difuzorhttp://www.somerset.net/arm/reprints/ra ... l/rss.htmlLa acesta,pe iesirea aceea nu merge sa ii pun un final in contratimp:bd135+136 si un bc171 ca driver?Schema este aceasta:[attachment=0]ampli_5w_tr.jpg[/attachment]Teoretic, la schema radioului merge adaptat orice amplificator audio. In mod special, cel desenat de dvs... nu functioneaza din cauza tranzistorului pnp. Trebuie cautata o schema functionala.BAFTA! Link spre comentariu
nea_bobina Postat Aprilie 4, 2012 Partajează Postat Aprilie 4, 2012 le bag intr-un oscilator autoblocat(flyback), si masor procentul de pierderi, practic randamentul, la acea frecventa(masurata)Seara buna Spitfire,E interesant, dar ati putea detalia metoda de masura? Multe toruri de ferita actuale, desi sunt concepute pt. deparazitare cabluri, de exemplu, lucreaza perfect pana la 30 MHzOK, suna interesant si asta. Dar ce schema de test (sau de masura) folositi pentru a putea determina acest plafon maxim? Ma intereseaza in mod special configuratia in care ati masurat materialul respectiv. Folosind o singura infasurare, sau doua? Si in cazul ultimei variante, in ce fel de schema de conectare? Daca puteti oferi mai multe amanunte, ar fi util de dezbatut. M-ati facut atent la afirmatia "lucreaza perfect pana la 30MHz", intrucat nu stiu la ce configuratie faceti referire ca poate "lucra" la acea frecventa, in conditiile utilizarii miezurilor de care ati amintit.Multumesc! Link spre comentariu
nea_bobina Postat Aprilie 4, 2012 Partajează Postat Aprilie 4, 2012 vreau sa-mi costruiesc propriul aparat de radio si m-am izbit de o mica problema,se poate face receptie FM cu tranzistoare,macar banda de la 89-100MHz?Buna seara, Se poate, dar performantele obtinute depind de configuratia utilizata. Un receptor simplu este cel cu superreactie, cum v-au si fost prezentate cateva. Din pacate, aceasta configuratie are un neajuns major: instabilitatea de frecventa (alaturi de altele). Totusi, pentru primul montaj, merita sa experimentati asa ceva, pentru a va forma "mana". Alaturi de cele deja postate, va mai furnizez cateva link-uri : VK2ZAY Another VHF Super-Regenerative Receiver VK2ZAY VHF Super-Regenerative Receiver Totusi, pentru performante ceva mai bune, e recomandabil sa treceti la o configuratie de superheterodina. Stiu ca pentru inceput, e complicat, dar exista si variante pentru incepatori. De exemplu, utilizarea circuitului integrat TDA7000, specializat pentru acest scop: FM Radio Using TDA7000 & LM386 ICs Detalii despre TDA7000, aveti aici. Performantele unui astfel de receptor sunt comparabile cu cele oferite de jucarioarele chinezesti din piata, dar oricum mult mai bune decat ale unei superreactii. TDA7000 se gaseste si costa cam 14 RON. Un receptor FM de buna calitate, e greu de facut manual. Nu e imposibil, dar in conditiile in care gasiti in talcioc zeci de tunere si mai vechi si mai moderne, la preturi de nimic, ar fi o pierdere inutila de vreme sa va apucati de un asemenea proiect (exceptand cazul in care o veti face din pasiune pura). Multa bafta! Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Primul receptor functional l-am facut prin 1997 si era un montaj in aer (imi era cam dificil sa realizez cablaje pe atunci) si m am inspirat din cartea aceasta iar receptorul este dupa aceasta schema aparatul nu mai exista Urmatorul proiect realizat prin 1998 care mai exista si azi si cu putina atentie il pot repune in functiune este un receptor pt banda de 80m 3,5-3,8 mhz este o sincrodina dintr un tehnium Am experimentat si invatat mult cu acest receptor. L am modificat, stricat si imbunatatit de zeci de ori. initial in partea stanga avusese si un atenuator rezistiv pentru semnalele din antena in 3 trepte cu un comutator. Pe laterala din dreapta e potentiometrul pentru RIT si langa e placuta cu vfo ul. In spate e amplificatorul audio cu un tba 810. Desi nu e deloc un receptor prezentabil, am avut parte de multe seri placute butonandul si ascultant traficul din 3,7 mhz si qso urile radioamatorilor din clubul bufnitelor care mai erau inca activi in anii aceia. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Primul receptor functional l-am facut prin 1997 si era un montaj in aer (imi era cam dificil sa realizez cablaje pe atunci) si m am inspirat din cartea aceasta iar receptorul este dupa aceasta schema aparatul nu mai exista Urmatorul proiect realizat prin 1998 care mai exista si azi si cu putina atentie il pot repune in functiune este un receptor pt banda de 80m 3,5-3,8 mhz este o sincrodina dintr un tehnium Am experimentat si invatat mult cu acest receptor. L am modificat, stricat si imbunatatit de zeci de ori. initial in partea stanga avusese si un atenuator rezistiv pentru semnalele din antena in 3 trepte cu un comutator. Pe laterala din dreapta e potentiometrul pentru RIT si langa e placuta cu vfo ul. In spate e amplificatorul audio cu un tba 810. Desi nu e deloc un receptor prezentabil, am avut parte de multe seri placute butonandul si ascultant traficul din 3,7 mhz si qso urile radioamatorilor din clubul bufnitelor care mai erau inca activi in anii aceia. Felicitarii!Receptorul sincrodina cu TAA661 l-am experimentat si eu, intr-o prima faza pe un cablaj anume realizat apoi am gasit un articol intr-un tehnium cu modificarea blocului FI/AAF dintr-un TV caruia i-am transferat de pe vechea placa bobinele ferocart acordate, montaj pe care inca il mai am. Am doua videoclipuri mai vechi urcate pe youtube de pe telefonul mobil. 9qvQfwBDwpY DEjpCV9H61E Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 Am gasit o poza mai veche cu receptorul intreg Link spre comentariu
Vizitator d444nn Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 Eu am ceva mai putini an decat aveti voi si primul meu aparat radio l-am avut la 5 ani. Era al parintilor mei Link spre comentariu
Piotr67 Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 He he....abia acum am descoperit topicul asta...Primul meu aparat de radio l-am construit prin clasa a 6-a (acum circa 33 de ani) si a constat dintr-o casca de telefon stradal cu disc si fisa de 25 bani si o dioda EFD 106 sau 108 cumparata cu 2 lei de la o cooperativa radio-tv. La scoala mergea cel mai bine, ca antena foloseam burlanul ce venea de pe scoala cu 2 etaje iar ca impamantare, caloriferul. Ascultam in ore de la 8.00 la 9.00 "Curierul Melodiilor" apoi, de la ora 9.00, "Raspundem ascultatorilor" Pana cand ne-a prins profa de fizica (eram legati in derivatie vreo 4 colegi) si ne-a dus de perciuni la tov. Director.. Ce vremuri....apoi a urmat un radio UM portabil cu reactie (prin clasa a 8-a) alimentat la 1,5 volti si pe care il bagasem intr-o cutie de chibrituri. Ascultam la el programul 1 ziua, iar seara prindeam la coltul blocului si programul 2, radio Iasi, radio vacanta si de cateva ori am prins si vocea americii......schema o luasem dintr-o revista Tehnium de la pagina cu Revista revistelor si era parca dupa o schema publicata de Popular Electronic din SUA.....din pacate, nu-l mai am demult..tare mi-ar fi placut sa-l pastrez... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 He he....abia acum am descoperit topicul asta...Primul meu aparat de radio l-am construit prin clasa a 6-a (acum circa 33 de ani) si a constat dintr-o casca de telefon stradal cu disc si fisa de 25 bani si o dioda EFD 106 sau 108 cumparata cu 2 lei de la o cooperativa radio-tv. La scoala mergea cel mai bine, ca antena foloseam burlanul ce venea de pe scoala cu 2 etaje iar ca impamantare, caloriferul. Ascultam in ore de la 8.00 la 9.00 "Curierul Melodiilor" apoi, de la ora 9.00, "Raspundem ascultatorilor" Pana cand ne-a prins profa de fizica (eram legati in derivatie vreo 4 colegi) si ne-a dus de perciuni la tov. Director.. Ce vremuri....apoi a urmat un radio UM portabil cu reactie (prin clasa a 8-a) alimentat la 1,5 volti si pe care il bagasem intr-o cutie de chibrituri. Ascultam la el programul 1 ziua, iar seara prindeam la coltul blocului si programul 2, radio Iasi, radio vacanta si de cateva ori am prins si vocea americii......schema o luasem dintr-o revista Tehnium de la pagina cu Revista revistelor si era parca dupa o schema publicata de Popular Electronic din SUA.....din pacate, nu-l mai am demult..tare mi-ar fi placut sa-l pastrez...Frumos!Chestia cu radio intr-o cutie de chibrituri in conditii de portabilitate a fost pentru generatia noastra parca un tel. De aici poate ca a plecat si succesul radioului RIC. Ehe cine avea un RIC era tare Link spre comentariu
Piotr67 Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Am avut si RIC cumparat cu 159 de lei parca. Am strans bani de sarbatori, de la plugusor. Era mai selectiv decat radioul meu din cutia de chibrit care numai seara prindea mai multe posturi. RIC-ul prindea si ziua vreo 4-5 posturi...Pe urma, RIC-ul l-am facut cadou unui prieten mai mare care l-a luat in armata si asculta seara cand era de garda pe aeroportul Baneasa si pe care, intr-o noapte i l-au furat de sub perna colegii de camera...deh..romani.... Link spre comentariu
marik2500 Postat Iulie 20, 2012 Partajează Postat Iulie 20, 2012 Mi-a placut ,,Povestea unui RIC,,!ma bucur ca in ciuda atator descoperiri ale tehnologiei inca R A D I O U L a ramas ,,la locul lui,,!!! Mai așteptăm si alte povesti frumoase cu aparate de radio. Multa bafta! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum