Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul meu radio

Vizitator

Postări Recomandate

• 2 luni mai târziu...

Primul meu radio a fost un Alfa 2 daruit de parintii mei in 1981, dupa ce-l cumparasera in vara lui 1976. Era o versiune pe germaniu http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=292

Un aparat cam gajait din pacate, si datorita electronicii, dar si din cauza difuzorului destul de prost (membrana din sugativa). Dupa defectiuni repetate, a murit de tot, eu fiind prea mic sa ma pricep sa-l fac iar centrele de depanare locale refuzand sa mi-l faca.

Incepand din 1987, de cand am inceput sa frecventez targul local de vechituri, mi-am propus sa-mi procur un exemplar identic cu cel ce l-am avut in copilarie si pe care, dezamagit de imposibilitatea depanarii, l-am dezafectat. De-a lungul anilor, am gasit cateva exemplare grav avariate, insa in vara lui 2009, spre surprinderea mea am gasit un exemplar ce functiona ca nou. Imi aminteam foarte bine gajaiala vechiului meu aparat (chiar si la volum mic cu baterii nou-noute) si folosind bucati din carcasele celor nefunctionale, procurate de-a lungul anilor, se putea spune ca-n toamna lui 2009, dupa 22 de ani, mi-am indeplinit dorinta.

Cat depre gajaiala, in acest caz nu se putea spune ca batranetea pieselor a fost de vina, inlocuirea lor cu piese de ultima ora nerezolvand problema (tocmai de aceea le-am si pus la loc pe cele vechi, pe care scria "1976", pentru a pastra originalitatea aparatului). Mi-am amintit atunci de putina electronica pe care am studiat-o in facultatea mea de mecanica si de conceptul de reactie negativa ce reducea distorsiunile si zgomotul in detrimentul scaderii volumului. Am identificat cateva posibile bucle de reactie negativa, iar prin incercari repetate, prin reducerea unei rezistente, am obtinut o imbunatatire clara a auditiei. Mai am si alte modele de Alfa, numai acestuia i-am umblat la reactie ca era prea gajait. Celelalte adoua modele sunt un Alfa de Electronica cu UM si US si unul hibrid Alfa 3 cu Si si Ge in amplificatorul audio, evident si ele avand traditionala gajaiala, dar in niste limite mai acceptabile, d-aia nu le-am mai modificat.

Avand in vedere ca multe aparate portabile romanesti erau gajaite sau usor gajaite am tras concluzia ca aveau special amplificarea supradimensionata probabil pentru a face impresie...

Link spre comentariu

Primul meu radio a fost un Alfa 2 daruit de parintii mei in 1981, dupa ce-l cumparasera in vara lui 1976. Era o versiune pe germaniu http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=292Avand in vedere ca multe aparate portabile romanesti erau gajaite sau usor gajaite am tras concluzia ca aveau special amplificarea supradimensionata probabil pentru a face impresie...

Buna dimineata,Problema auditiei distorsionate la aparatele romanesti in general (Gama ,Cora ,Alfa etc) se poate rezolva dupa metoda urmatoare:Se inlocuieste rezistorul R408 incercuit pe schema atasata cu un semireglabil de 50K; Se regleaza pana se obtine jumatate din valoarea tensiuni de alimentare, in cazul radioreceptorului Alfa de 2.25V.Se scoate semireglabilul i se masoara rezistenta si se inlocuieste cu una sau doua rezistoare in serie sa rezulte din calcul valoarea masurata.Veti fi surprinsi de calitatea auditiei, chiar si cu tranzistori nemarcati performantele sunt excelente. :rade:
Link spre comentariu

Iti multumesc mult Cristian74!Aceeasi rezistenta am modificat-o si eu. Nu sunt profesionist in electronica, deci gandindu-ma la conceptul de reactie negativa m-am gandit la rezistorii R408, R409. Dupa incercari repetate m-am oprit la R408 vazand ca are si o valoare "mai larga". Am pus rezistente prin incercari in paralel cu ea, pana am gasit optimul. Am observat ca valoarea din schema nu era respectata, fiind mai mare. Am experimentat si scoaterea din circuit a acestei rezistente (auditie practic inecata) precum si reducerea dramatica a ei (aparitia unor oscilatii in difuzor). Optimul l-am realizat dupa ureche, neavand aparatura unui profesionist (osciloscop) si nestiind nici sa umblu cu el.Marturisesc ca Gloria S pe care am achizitionat-o recent tocmai am incheiat treaba la ea, amanand pe alta data experimentele de reducere a distorsiunilor. Pe Gloria am testat-o initial cu un difuzor rotund de boxa de masina ce este capabil sa redea inaltele foarte bine, distorsiunile fiind evidente si suparatoare. Difozorul eliptic insa "mascheaza" substantial aceste distorsiuni. Uitandu-ma pe schema, am incercuit niste bucle R417, 418 ce mie mi se par a fi de reactie negativa. Ce parere ai?Multumesc pentru sfaturi!

Link spre comentariu
:jytuiyu Gloria S(4) ar trebui sa se auda excelent, distorsiunile de care spuneai nu au la baza neaparat cauza din reactia negativa. Aici ma gandesc la un alt mod de abordare al cauzei de defectare si anume verificarea tensiunilor indicate in schema (atasez o schema mult mai clara).Problema in general la acest tip de amplificator este ambalarea termica a etajului final (pe Si 2x BD235) atunci cand R424 este dereglat (intrerupt sau cu valoarea minima).Trebuie neaparat verificata tensiunea de 4-4,8V in baza tranzistorului T13 , apoi se desface strapul din emiterul T15 se cupleaza un mA si se masoara curentul de repaus mai mic de 5mA;In caz contrar se impune schimbarea tranzistoarelor finale; Daca toate tensiunile sunt corecte bineinteles ca se va rezolva si problema distorsiunilor.
Link spre comentariu

Distorsiuni de acest tip chiar si la un reglaj corect apar datorita difuzorului care in timp se decalibreaza, un alt motiv aparent fara legatura apare datorita condensatorilor din circuitul de RAA din blocul FI si condensatoarelor de filtrare purtatoare

Da, ca sa eliminam sau nu suspiciunea de defect din blocul FI se poate cupla o sursa de semnal ''curata" (de la un DVD, etc) pe intrarea audio, si prin comparatie se confirma daca etajul final este ok sau nu.La difuzor m-am gandit si eu initial dar fiindca l-a inlocuit cu altul l-am scos din calcul...
Link spre comentariu

Parerea mea: dupa schimbarea tranzistoarelor finale si prefinale cu unele corect imperecheate, reglarea tensiunii mediane si a curentului de mers in gol sunetul va fi foarte bun. Asta daca si celelalte piese sunt ok.

:jytuiyu Gloria S(4) ar trebui sa se auda excelent, distorsiunile de care spuneai nu au la baza neaparat cauza din reactia negativa.

Corect!

Trebuie neaparat verificata tensiunea de 4-4,8V in baza tranzistorului T13 , apoi se desface strapul din emiterul T15 se cupleaza un mA si se masoara curentul de repaus mai mic de 5mA;

Aici nu sunt de acord. Curentul de mers in gol poate fi chiar mai mare, in jur de 10mA. Se scapa de distorsiunile crossover (sunet "metalic" la puteri mici). BD235 sunt solide si nu se ambaleaza asa usor in aplicatia respectiva.
Link spre comentariu

Aici nu sunt de acord. Curentul de mers in gol poate fi chiar mai mare, in jur de 10mA. Se scapa de distorsiunile crossover (sunet "metalic" la puteri mici). BD235 sunt solide si nu se ambaleaza asa usor in aplicatia respectiva.

:pandaci Ok, curentul de 3-5 mA era trecut pe schema si din experienta se constata ca merge pana la 10mA...O alta cauza a distorsiunilor poate fi si condensatorul C417 1000µF/16V, trebuie verificat...
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut colegi forumisti.Vreau sa va spun si eu despre primul meu radioreceptor ce functioneaza si acum doar la o baterie AA de 1,5V.Am fost foarte entuziasmat sa vad ca a functionat de la prima incercare,avand in vedere ca mai incercasem alte montaje de pe la prieteni si nu au functionat.Parerea mea este ca oricine dintre noi a incercat sa realizeze practic un radioreceptor sau celula de detectie oricat de simpla a fost ea(schema) si sa nu fi ascultat programele radio la propriul receptor.Dupa cum spuneau si ceilalti colegi,satisfactia a fost f.mare.Atasez si niste poze cu RR si schema.Cele bune.

http://fisierulmeu.ro/29IVMBW6BUZ6/Prim ... r-rar.html

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Aveam 12 ani cand am primit cadou un kit radio, se intampla in vara anului 1986.......

Da, stiu. Am citit data cand au fost postate randurile de mai sus..Dar zau ca aproape ca am plans cand am citit randurile de mai sus, pt ca m-am recunoscut in ele..In octombrie 1977 am inceput electronica tot cu un Electron, evident "cdelano vCCCP". Atunci era o mica avere, adica 175 lei, pt ca mama era divortata...A urmat Electron M, apoi Junostul, KP101, -mai am si azi cutia si montajul, pe care atunci nu mi-a iesit..Si la fel, ma priveau ciudat colegii -eram in a VII-a, apoi a VIII-a, cand tot apaream cu diverse dracii care mai si cantau..Si da, dormeam cu ele sub perna..Nu uitati, vorbesc de anii '77 si 78. Asa ca dupa scoala generala liceul Electronica a fost ceva logic..Si uite asa m-am virusat pe viata..Cristian 74Daca diseara o sa sughiti inseamna ca cineva a ridicat niste beri in sanatatea ta si pt norocul tau..
Link spre comentariu

Am citit rândurile de mai sus, sunt emotionante si sunt încă o dovada ca acest virus ,,electronica,, a luat nastere oarecum asemanator cu al meu si cu al multora care eram copii in acele vremuri pe cat de triste pe atat de frumoase. Sunt amintiri care ne vor urmari toata viata si care raman nepieritoare cu atat mai mult cu cat exista acest forum. e l f o r u m

Link spre comentariu

Salutare si sanatate ! Primul meu radio a fost un "radio reflex cu tranzistoare" facut la "Casa Pionierilor si Soimilor Patriei" din Pitesti, apoi prin 1984 a urmat un "Electron M" (ajutat fiind de tatal meu), de provenienta sovietica sub forma de kit la 150 lei (un balcescu si un cuza), iar spre sfarsitul anilor 1990, un radio cu CI TDA 7000 parca.

Link spre comentariu

Stiu sigur ca in epoca descrisa, intre Electron M si Iunost mai era un aparat "cdelano b CCCP", al carui nume incepea cu L?...

Parca la Electron M aveai de lipit doar firele de la baterie si cele de la difuzor, adica doar 4 lipituri, despre Junost s-a scris.

La asta trebuia sa pui toate piesele si parca sa faci si bobina de pe antena..

Am (re)citit toate paginile anterioare. Sa ma iertati daca nu am fost atent si dus de emotie nu am realizat cum il chema..

Asa ca pls, ajutati-l pe HB (Hodorog Batran) cu numele integral si corect..

PS. Am cautat pe ebay, asa ca iepurasul ii va aduce goagei mele un kit cu amplificare directa. 30$ cu transport, off si aoleu..

Sunt curios daca va lipi si el ceva sau va auzi celebra replica "mai bine ma lasi pe mine" cu dezvoltarea "MA LASI ACUM SAU DUPA CE INCASEZI 2 PERECHI DE PALME?"..

Si in acest caz oare va pleca din prima, cum ar trebuii, hi, hi..

pt albasete

Cat am "plans" inainte de dec 89 cat am citit despre el..Si cat mi-am dorit TDA-ul 7000, sa imi fac proiectul de stat cu el..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări