Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 20w cu PL504

blue

Postări Recomandate

Am inseriat transformatorul in cauza cu unul construit pt diverse probe, datele lui S=12,3 cm* N=2542 sp R=78,3 Ohm si le-am alimentat cu o tensiune de 100v/50Hz , caderea de tensiune pe acesta din urma este de 11,5v si pe celalalt (paranormal) de 88,5v curentul comun 1,09mA

Link spre comentariu

D-lor, pina la urma tot metoda rezonantei este cea mai potrivita pt determinarea inductantei unui transformator si aceasta fiindca rezistenta infasurarii nu intervine in masurare ,pierderile nu trebuiesc compensate ca si in cazul puntii echilibrate si se evita calculele de reactante inductive ,totusi propune-ti si alte metode, pot fi de folos oricui...

Link spre comentariu

Rezistenta infasurarii e neglijabila fata de reactanta inductiva daca masori inductante mari cum se presupune ca au trafurile de iesire. Iar un traf bun de iesire oricum nu trebuie sa aiba sute de ohm rezistenta .

Link spre comentariu

Cam asa se calculeaza ca aici http://engr.nmsu.edu/~etti/fall96/elect ... nduct.html , se pune o rezistenta in circuit cum am zis in serie cu bobina . Fara rezistenta e mai problematic sa masori un curent de ordinul 1mA exact . Valoarea rezistentei se alege destul de mare , cativa Kohm ( cam acelasi ordin de marime cat banuiesti ca va fi reactanta ) , astfel e neglijabila rezistenta infasurarii si vei avea o cadere de tensiune relativ mare si usor de masurat . Dar poti sa incluzi in calcul si rezistenta infasurarii daca tii cu tot dinadinsul .

Link spre comentariu

Cam asa se calculeaza ca aici http://engr.nmsu.edu/~etti/fall96/elect ... nduct.html , se pune o rezistenta in circuit cum am zis in serie cu bobina . Fara rezistenta e mai problematic sa masori un curent de ordinul 1mA exact . Valoarea rezistentei se alege destul de mare , cativa Kohm ( cam acelasi ordin de marime cat banuiesti ca va fi reactanta ) , astfel e neglijabila rezistenta infasurarii si vei avea o cadere de tensiune relativ mare si usor de masurat . Dar poti sa incluzi in calcul si rezistenta infasurarii daca tii cu tot dinadinsul .

Multumesc ,am sa incerc aceasta metoda
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Din pacate masuratorile facute prin metoda rezonantei sint complet gresite , pur si simplu am omis capacitate formata de primar si secundar, foarte mare din cauza numarului mare de sectiuni si a cuplajului strins, trebuia sa aleg o valoare mare a condensatorului pt rezonanta, ceva de ordinul 1 micro si nu de 50 nF fiindca capacitatea P-S este de 26 nF,se vede imediat eroarea majora de masurare. Am adoptat ideea Depanatorului de masurare a reactantei inductive si cu o calibrare pt verificare de inductante cunoscute, a rezultat valoarea de 46 H, adica ceva veridic in limita erorilor de masurare normale. Sint hotarit sa construiesc un L-metru cu posibilitatea de masurare si in situatia de saturare a miezului in c.c. fiindca inductanta se modifica in prezenta acestui fenomen...

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Cum amplificatorul sa reintors la mine pt o mica reparatie am profitat de acest lucru si am masurat etajul final cu analizorul de armonici si THD, constatarea imediata este ca PP cu PL504 se poate incadra lejer in clasa HI-FI, spectrul armonic este unul asemanator cu un amplificator PP cu EL84, in plus am marit curentul de bias la 65mA per tub si iata rezultatele:1W-0,45% thd3w-0,78%6w-1,18%9w-1,6%12w-1,78%15w-1,95%18w-2,220w-5,8%distributia armonicelor pt 18w este urmatoarea:H2=-35dBH3=-41dBH4=-65dBH5=-60dBVa rog sa trageti concluzia si in plus exista posibilitatea de inbunatatire a THD, inlocuind rezistorul din catodul defazorului cu un CCS testat de Valderama...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări