blue Postat Aprilie 24, 2010 Partajează Postat Aprilie 24, 2010 Amplificatorul este proiectat si testat in mare viteza dar sint multumit de ce a iesit, are o putere continua de 20w, sub 1% distorsiuni sau 25w cu 2,2%. Va fi utilizat pt chitara si are control de volum, bass, midle, treble si presence deci varianta clasica, tuburile sint 2*PL504 ,6N1P defazor si doua 6N2P preamplificatoare ,tensiune anodica pt finale de 320v, filamentele preamplificatoarelor alimentate in c.c. iar transformatorul de iesire de 3,8 K, 15 cm*. Tuburile PL504 se pot impinge usor pina la 30w, dar am preferat sa lucreze lejer pt a nu fi schimbate prea des 1 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 24, 2010 Partajează Postat Aprilie 24, 2010 Ce tensiune ai dat pe G2, ce bias au finalele? Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 24, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2010 Tuburile finale sint legate ca triode iar curentul de repaos 50 mA Link spre comentariu
Kosmin Postat Aprilie 24, 2010 Partajează Postat Aprilie 24, 2010 Va felicit, foarte frumos lucrat, ordonat pe cablaj etc. In limita timpului dvs disponibil asteptam si o schema. Stiu ca pl504 se poate inlocui si cu varianta ruseasca 6p36s.... pt cei care nu au pl-uri. Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 25, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Multumesc Cosmin pt aprecieri, bineinteles ca tubul 6p36s sau altele din aceasta categorie se preteaza la asemenea amplificatoare in special in cauza liniaritatii si robustetii lor, dar inlocuirea directa nu este recomandata, trebuie totusi facute citeva masuratori pt fiecare tip fiindca exista diferente ,este adevarat, nu prea mari. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Asa da !,placut/interesant/instructiv...__Cam lunga acolada X3,8...,trebuia sa se opreasca undeva primar trafo de iesire (asa cum se poate observa etajul final propiu zis are amplificarea sub-unitara de regula ,adica raportul de tensiuni / mai mic decit 1),Da, foarte ingrijit cablajul(schema/clasica/simpla/eleganta/eficienta-dar etajul final "rumegat") si se mentine aproape in intregime clasaA(pentru 20W la iesire in sarcina) avind in vedere ce_i 39Vef atac pe ramura(virf pozitiv 54,99V) si ce_i 55V negativare (grila de comanda ramine negativa usor/-0,01v chiar si la 20w in sarcina).Tensiunile incadrate in dreptunghi din schema trebuiesc INTELESE CA ALTERNATIVE/AF SI EFECTIVE (pentru ce_i cu mai putina experienta/cu scuzele de rigoare daca se simt ofensati).__Practic acest "montaj" un PP in clasaA pentru 20W la iesire(de loc de Neglijat !/Super!, avind in vedere config. trioda PL504,probabil a "scormonit/cautat" un pic/mai mult "PSF_ul" finalelor...,G2 fiind conectata la anod conduce la o tensiune mai mare de negativare in ciuda tensiuni relativ mici de alimentare final 320V).__Etajul final este de "PUS IN RAMA" !(i_mi place grozav/mult-bine gindit in ciuda simplitati =am decis sa pastrez aceasta "schema" ).__Si asa/astfel tubul PL504 poate fi ridicat la "RANG de TUB-AUDIOFIL"(ca orice alt tub de altfel).Asteptam si ceva oscilograme cind va fi cu putinta. Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 25, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Totusi voi incerca si alte variante a transformatorului de iesire fiindca nu sint convins de valoarea impendantei de 3,8K, este posibila o marire a randamentului de transfer. Oscilogramele sint intradevar relevante dar eu prefer sa masor distorsiunile pe sarcina , este doar o obtiune... Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 25, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Pt cei cu mai putina experienta ,ar putea fi util modul de dispunere a traseelor de masa... Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 in sfirsit si ceva nou!!! cred ca multi useri sunt satui de SE cu EL84 si PP cu EL84,34,6P3C ,si asteptau ceva noude ce nu puneti finalele ca pentode? este pacat de puterea pierdutadaca este comanda si asa a vrut clientul inteleg....daca se poate va rog postati si partea de preu,sunt curios cum se face prezenta Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 25, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Viobio@ Varianta cu pentoda necesita tensiune de alimentare ceva mai mare, aceasta pt incadrarea PSF intr-o pozitie avantajoasa, in plus PL504 nu prea-i convine tensiuni mari pe G2, ar mai fi necesar un transformator cu impendanta de iesire mai ridicata, ori eu sint adeptul lucrului pe impendante cit mai scazute (o alta tema). Toate acestea si in plus liniaritatea deosebita sint argumentele mele pt configuratia trioda (pseudotrioda) cu toate ca in situatia particulara de amplificator pt chitara pentoda poate suna mai bine cu alte tuburi. Reglajul de prezenta este inspirat dupa modelele Marshall ,cu dozajul reactiei negative pe un divizor in circuitul de catod al defazoarelor, de altfel am vazut ca si dvs i-l folositi. Amplificatorul nu este comandat ,va fi un cadou dar nu exclud ca pe viitor sa fac citeva, mai ales ca asa zisa criza se prelungeste... Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 frumos realizat dar mi se pare mie sau lipsesc trafo de alimentare/iesire din poze? Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 25, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Am uitat de ele, va trebui sa le fac, dar lasind gluma la o parte ordine in care i-mi construiesc amplificatoarele este : testare, sasiu (placa) transformator de iesire, parte de alimentare, transformator de retea Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2010 Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Domnilor sa nu credeti(gresit) ca am vre_o obiectie la cablajul @blue,in schimb va spun asa: __ nodul ala al traseelor de masa trebuie sa se formeze chiar in terminalul de minus(cazul de fata sau similare) al ultimului condensator de filtraj dupa care se culege Ua(sa zic ca am un CLC in alimentare,pe primul C_eu intra puntea-pe al doilea C_eu culeg Ua/"netezita"=terminalul de minus al acestui condensator de unde culeg practic Ua este punctul de masa ideal=aici trebuiesc adunate toate traseele de masa cit mai independent cu putinta) ,nu inseamna ca nu functioneaza si altfel dar ma rog... __Ultimul condensator la iesirea din filtru este bine sa fie local pe cablaj (pt o mai usoara conectare a maselor),cind nu este facil/posibil acet lucru traseele de masa trebuie sa mearga independent(preferabil sa nu avem curenti "comuni"pe aceste trasee independente) pina la terminalul lui de minus/masa. __Nu este bine sa unesc toate traseele de masa intr_un punct dupa care acest punct sal conectez la terminalul minus/masa al C_ului de filtraj printrun alt traseu/conductor/etc lung sau mai putin lung(in acest fel curentii de masa vor parcurge un traseu comun...total neindicat). Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 25, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2010 Pe placa sint doua noduri unul al defazorului plus preamplificator si unul al catozilor, amindoua se aduna cu fire pe ultimul condensator de filtraj asa ca circulatia de curent este evitata Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 26, 2010 Partajează Postat Aprilie 26, 2010 Viobio@ Varianta cu pentoda necesita tensiune de alimentare ceva mai mare, aceasta pt incadrarea PSF intr-o pozitie avantajoasa, in plus PL504 nu prea-i convine tensiuni mari pe G2, ar mai fi necesar un transformator cu impendanta de iesire mai ridicata, ori eu sint adeptul lucrului pe impendante cit mai scazute (o alta tema). Toate acestea si in plus liniaritatea deosebita sint argumentele mele pt configuratia trioda (pseudotrioda) cu toate ca in situatia particulara de amplificator pt chitara pentoda poate suna mai bine cu alte tuburi. Reglajul de prezenta este inspirat dupa modelele Marshall ,cu dozajul reactiei negative pe un divizor in circuitul de catod al defazoarelor, de altfel am vazut ca si dvs i-l folositi. Amplificatorul nu este comandat ,va fi un cadou dar nu exclud ca pe viitor sa fac citeva, mai ales ca asa zisa criza se prelungeste...am intrebat de prezenta ca nu am vazuto figurata in schema Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum