Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRCV SSB cu defazaj

yo9hrb

Postări Recomandate

Venind azi mai devreme din delegatie, m-a apucat cheful de construit ceva. Asa ca mi-a picat pata pe transceiverul SSB cu defazaj, publicat in almanahul Tehnium din '87. De fapt, doream sa construiesc acel trcv cam de cand s-a publicat, dar atunci n-aveam osciloscop, miezuri binoculare (chiar, cele din RTM or fi bune in cazul asta?). Pe scurt, mai multe n-aveam decat aveam. Asa ca m-am apucat la batranete de el. In seara asta i-am facut cablajul oscilatorului (by hand :rade: , adica cu marker). Maine, cand ma voi intoarce de la job, sper sa-l si finalizez (oscilatorul doar...). L-a mai construit cineva? E vreo smecherie care e bine de stiut?O zi buna.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

4

• cirip

1

• yo3ihg

1

• radiomanyo

1

Top autori în acest subiect

da ce-i ala transceiver cu defazaj? pune o poza si cu schema, eventual tot articolul ca sunt curios. multumesc

Eheeee, defazaj, ce vremuri! Un filtru EMF500 era o mana si un picior, un XF9 era mai ceva, de nu te atingeai de el, asa ca SSBul saracului era ala cu defazaj. Primul meu transceiver era cu defazaj si atenuarea benzii laterale nedorite era de ... 15dB :101 Pfffffff ... Cred ca era chiar cel despre care vorbeste y09hrb. Valorile componentelor sunt critice in zona defazorului."Cu defazaj" este o metoda de generare a semnalului SSB. Pentru detalii http://en.wikipedia.org/wiki/Single-sideband_modulation, sectiunea "Hartley modulator". Transceiverele uzuale folosesc metoda filtrarii.
Link spre comentariu

Va salut ! Interesant acest subiect "retro". Din mana celui care este yo5at au iesit multe proiecte interesante si foarte bune. Va pot spune ca schemele din almanah sunt 100% functionale , am construit partea de receptie a acelui transceiver si a functionat din prima . Receptia este buna, doar daca ai acces la un vobler se poate regla corect multiplicatorul de Q din media frecventa ( de ex.cu EO503) . In rest se manifesta deficientele mediei frecvente de valoare joasa-455kHz. Frecventa imagine nu este suficient de bine atenuata . Poate piesa mai greu de gasit acum ar fi acel transformator defazor de la detectorul de produs. In rest acum nu mai sunt piese care nu se pot procura. La vremea respectiva torurile binoculare le-am gasit intimplator in niste simetrizoare de antena pentru TV ce se gaseau in comert de la cablu panglica la coaxial . Felicitari pentru abordarea constructiei . Din pacate nu va pot da poze deoarece in 1990 am donat aparatul unui pasionat de radio care nu a mai devenit niciodata radioamator ... Deci nu sunt nici un fel de smecherii , construieste-l exact dupa descrierea din almanah.Cu stima, yo6guo

Link spre comentariu
Vizitator mirzan daniel

Va salut.Am construit acest transceiver in urma cu opt ani si cu el am facut primele qso-uri.Problema la mine a fost ca nu aveam rezonatorul pe 455 si am lucrat cu osc purtatoare LC(!).N-au fost probleme de stabilitate.Cel mai interesant la el mi s-a parut reteaua de defazaj audio unde se cer componente cu valori critice.Din puneri in paralel,serie am reusit sa ating valorile cerute.In finalul de 1w am folosit BD137 pe un mic radiator.Ulterior am intrat in posesia unui filtru EMF500 si am recalibrat transceiverul pe aceasta medie frecventa.Filtrul il comutam cu un releu pe emisie si receptie.Modul CW l-am facut dupa o reconfigurare,dezechilibrand modulatorul si pastrand filtrul audio cu m324.La intrare am mai adaugat un preamplificator cu MOSFET cu circuit acordat in drena(comutabil cu diode de comutatie).VFO-ul l-am pastrat asa cum era descris de YO5AT.Mult succes in abordarea schemei si ,sa stiti ca merita.73s de YO8RQP.

Link spre comentariu

Daca te intereseaza oscilatorul de 455khz cred ca il am gata facut, prin anii 92 incercam si eu sa il fac dar in lipsa de aparatura de masurare a ramas doar la stadiul de kit, bineinteles ca am mai luat si piesele de pe el, dar BFO parca il am intact.Bafta la constructie

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Pentru definitivarea acestui TRCV, caut 2 buc. comutatoare de game de Zefir (cred) pe care nu le-am gasit in cutia mea cu maimute. 2x9 pini, 2 pozitii. Poza:

Link spre comentariu

Venind azi mai devreme din delegatie, m-a apucat cheful de construit ceva. Asa ca mi-a picat pata pe transceiverul SSB cu defazaj, publicat in almanahul Tehnium din '87. De fapt, doream sa construiesc acel trcv cam de cand s-a publicat, dar atunci n-aveam osciloscop, miezuri binoculare (chiar, cele din RTM or fi bune in cazul asta?). Pe scurt, mai multe n-aveam decat aveam. Asa ca m-am apucat la batranete de el. In seara asta i-am facut cablajul oscilatorului (by hand :rade: , adica cu marker). Maine, cand ma voi intoarce de la job, sper sa-l si finalizez (oscilatorul doar...). L-a mai construit cineva? E vreo smecherie care e bine de stiut?O zi buna.

Ce parere aveti de acest RTx cu defazaj ? Nu pare deloc complicat de construit , fata de cel mentionat de Dvoastra si poate reprezenta o alternativa datorita simplitatii , pentru incepatori si nu numai..... Puteti comenta , va rog ? ! ?:aplauze :da :aplauze
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări