naminator2003 Postat August 6, 2005 Partajează Postat August 6, 2005 Am un egalizator cu 7 canale, dar e mono... am auzit ca cica ar exista integrate in care bagi 2 canale, le transforma in 1 singur, il treci prin ceva (egalizator in cazul asta) si pe urma le desparte iar in 2 canale... Exista asa ceva? va rog nu sariti si nu injurati daca spun o prostie (f probabil) Link spre comentariu
adi_0106 Postat August 7, 2005 Partajează Postat August 7, 2005 si presupunem ca ar exista vre-un CI care face asa ceva :roll: (nu stiu) ....... dar care e ideea ?? :shock: cand ai unit cele 2 canale inainte de corector ai pierdut stereofonia :( unirea celor 2 canale se poate face usor inspirandu-te din schema asta Link spre comentariu
csl1131 Postat August 8, 2005 Partajează Postat August 8, 2005 nu merge ce zici tu..va trebui sa folosesti 2 egalizatoare, sau unul stereo.. nu merge cu unul mono Link spre comentariu
nixforever Postat Octombrie 17, 2005 Partajează Postat Octombrie 17, 2005 nu aveti careva o schema simpla de sumator pentru unirea celor 2 canale cu ceva operationale, in principiu am gasit cate ceva pe net la http://www.mhennessy.f9.co.uk/preamp/analogue.htm nu prea inteleg ptr ce o folosit cel de-al 2-lea opamp, daca stie careva sa imi explice si cum sa leg , vreau sa il folosesc la un SUB si inaintea lui va fi un filtru activ trece jos pe fiecare canal si dupa vreau sa folosesc un filtru subsonic si pe urma wooferu Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 18, 2005 Partajează Postat Octombrie 18, 2005 Al doilea operational face o a doua defazare cu 180 grade. Primul, care lucreaza ca sumator, face o defazare inerenta schemei. Al doilea mai defazeaza o data si iti aduce semnalul in faza.Una peste alta obtii doua iesiri defazate la 180 grade intre ele pe care le poti folosi la atacul unui amplif in punte. Daca nu te intereseaza amplif in punte, poti lua semnal dupa primul operational si scapi de al doilea.Cirip Link spre comentariu
nixforever Postat Octombrie 18, 2005 Partajează Postat Octombrie 18, 2005 ok eu voi folosi doar primul operational ptr ca mai am ceva inaintea amplificatorului, am facut o schema cu el. In alte scheme am vazut rezistentele de la intrare de 39K oare sunt destul de 12K si daca poti sa explici ce rol au ele in acea configuratie Link spre comentariu
one Postat Octombrie 18, 2005 Partajează Postat Octombrie 18, 2005 Rezistentele R1, R2 si R5 determina castigul amplificatorului.A= R5/R1 pentru un singur canal.cand sunt 2 cred ca A= R5/(R1||R2)Apoi - daca ai un singur canal, R4=(R5||R1)- pentru doua canale R4=(R5||R1||R2)Pentru schema de fata deci A= 3K/6K= 0.5, deci vei avea o atenuare la jumatate a semnalului la iesire. R4 este dimensionata corect.Ar fi mai multe posibilitati de a insuma 2 canale audio si a le separa pe urma, dar nu imi imaginez cum ar putea sa foloseasca acelasi corector de ton. Oricum, partea de insumare si apoi separare costa mai mult decat al doilea corector. Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 18, 2005 Partajează Postat Octombrie 18, 2005 Eu cred ca amplificarea pe fiecare canal va fi de 3K/12K=0.25Motivul ptr care spun asa este urmatorul:Datorita tipului de reactie (esantionare pe nod si comparare pe nod) aplicata operationalului in configuratia inversoare, impedanta de intrare in pinul 2 este practic zero, adica este un scurt circuit.Pentru a calcula amplificarea in cazul nostru, circuitul se considera liniar. Se aplica principiul superpozitiei. Se pasiveaza (anuleaza) canalul RIGHT si se aplica tensiune pe canalul LEFT. Amplificarea va fi R5/R2 si datorita faptului ca intrarea (-) este un punct de masa virtula, datorat impedantei f scazute din intrarea (-), caderea de tensiune pe R1 va fi 0 => curent 0. Deci rezistenta R1 nu contribuie la calculul amplificarii pe canalul LEFT.De fapt, asta e una din tehnicile tipice de sumare prin care canalele nu se influenteaza reciproc.Tensiunea provenita de la fiecare canal va fi 0.25 din tensiunea de intrare. Daca tensiunile sunt necorelate (adica defazajul este aleator), tensiunea efectiva la iesire va fi egala cu 0.25*(radical din suma patratelor tensiunilor de intrare). Sumarea se face in putere atunci cand relatia de faza nu este fixa si frecventele pe cele doua canale sunt diferite.Daca relatia de faza este constanta si frecventele egale, in schema postata se poate ajunge la maxim 0.25*2*(tensiunea de intrare pe canal)=0.5*(o intrare) daca sunt in faza sau la anularea semnalului de iesire daca intrarile sunt in antifaza.Pentru a nu atenua, eu cred ca R5 ar trebui facuta de 6K. Cu alte cuvinte, daca tensiunile de intrare au amplitudini de 1V, atenuand cu 0.5 si sumand doua canale se ajunge la semnal cu amplitudine tot de un volt.Ceea ce conteaza este raportul rezistentelor, atata timp cat impedantele de intrare sunt tolerate de etajul de atac. Impedantele de intrare sunt egale cu rez serie de pe fiecare canal; R1 si R2 in cazul nostru.Cirip Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 18, 2005 Partajează Postat Octombrie 18, 2005 Corect , Cirip!Eventual se pot marii rezistentele R1 si R2 ( impedanta de intrare ). Se poate pune , daca e cazul, pana la 100Kohm . Link spre comentariu
one Postat Octombrie 18, 2005 Partajează Postat Octombrie 18, 2005 Da, corect.Multumesc pentru corectare.O mica nelamurire mai am : impedanta de intrare in pinul 2 este practic zero, adica este un scurt circuit.Ai vrut probabil sa spui ca intrarea (-) a AO este o masa virtuala si deci impedanta de intrare pe canalul LEFT va fi R2. Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 18, 2005 Partajează Postat Octombrie 18, 2005 Cred ca sunt doua modalitati de a spune acelasi lucru, deci in esenta nu e nici o contradictie.Referindu-ma la pinul 2 al operationalului, faptul ca este o masa virtuala eu il asociez cu impedanta 0 dpdv electric. Ma refer la impedanta de dupa R2. Nu inteleg prin asta ca impedanta pinului cu ampul in bucla deschisa e mica. Reactia negativa si configuratia reactiei sunt cele care confera nodului caracteristicile de impedanta scazuta.Impedanta de intrare pe canalul LEFT este egala cu R2+impedanta in pinul 2 (in cfg cu reactie). Intrucat pinul 2 e o masa virtuala, cum spuneai, impedanta asociata cu o masa virtuala este nula. Deci impedanta de intrare pe LEFT este R2+0=R2.Probabil ca referirea la pinul amplifului nu a fost cea mai fericita. M-am referit de fapt la nodul respectiv de retea si am imprumutat denumirea de la pinul operationalului in scopul identificarii mai usoare.Oare m-am exprimat mai clar acum la ce m-am gandit?Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum