Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Cronometru milisecunde


Vizitator UtilizatorAmator

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mikrosha

    3

  • Liviu M

    2

Cel mai simplu ar fi cu un microcontroller. Ceva in genul asta: http://extremeelectronics.co.in/avr-pro ... h-atmega8/ Mai exista si alte proiecte similare pe net.

Altfel, poti pune in cascada mai multe numaratoare 7490, fiecare legat la un driver de afisor 4511. Frecventa pentru 1ms o poti obtine dintr-un cristal de frecventa mai mare, pe care-l divizezi. Partea buna e ca nu ai nimic de programat, dar implica o schema mult mai complexa, cu peste 10 integrate.

Daca obtezi pentru prima varianta, cauta pe google microcontroller stopwatch / chronometer / chronograph.

Daca vrei a doua varianta, spune-mi sa-ti arat o schema.

Link spre comentariu
Vizitator UtilizatorAmator

Cel mai simplu ar fi cu un microcontroller. Ceva in genul asta: http://extremeelectronics.co.in/avr-pro ... h-atmega8/ Mai exista si alte proiecte similare pe net.Altfel, poti pune in cascada mai multe numaratoare 7490, fiecare legat la un driver de afisor 4511. Frecventa pentru 1ms o poti obtine dintr-un cristal de frecventa mai mare, pe care-l divizezi. Partea buna e ca nu ai nimic de programat, dar implica o schema mult mai complexa, cu peste 10 integrate. Daca obtezi pentru prima varianta, cauta pe google microcontroller stopwatch / chronometer / chronograph.Daca vrei a doua varianta, spune-mi sa-ti arat o schema.

Pe google nu am gasit decat scheme ce masoara pana la zecimea de secunda.Vreau sa vad o schema cu a doua varianta.Multumesc!
Link spre comentariu

Hai ca am gasit ceva timp pentru o schema.

Consider ca-i destul de usor de inteles: 4026 este un divizor decadic cu iesire decodificata pentru un display cu 4 segmente, iar 4518 este divizor decadic dual (doua intr-o capsula). Deci in toatal foloseste 8 integrate. Frecventa initiala de 1MHz este divizata la 10 de 3 ori (10^3=1000), rezultand 1 KHz (o perioada de 1ms). De aici mai departe comanda numaratoarele pentru display. Valoarea maxima pe care o poate atinge este 99.999s, dupa care se reseteaza la 00.000. Ca sa numere se tine apasat pe butonul Count, sau la semnalul care vine de la butonul Count se pune "0" logic. RESET reseteaza toate numaratoarele la zero.

Se poate face si cum lucreaza un cronometru "normal", apasand o data incepe numararea, apoi inca o data se opreste; pentru asta se mai poate conecta un toggle la pinul de RST.

N-ar trebui sa ai probleme cu constructia. Asta-i schema:

http://i44.tinypic.com/o9n85k.jpg

Link spre comentariu
Vizitator UtilizatorAmator

Hai ca am gasit ceva timp pentru o schema.Consider ca-i destul de usor de inteles: 4026 este un divizor decadic cu iesire decodificata pentru un display cu 4 segmente, iar 4518 este divizor decadic dual (doua intr-o capsula). Deci in toatal foloseste 8 integrate. Frecventa initiala de 1MHz este divizata la 10 de 3 ori (10^3=1000), rezultand 1 KHz (o perioada de 1ms). De aici mai departe comanda numaratoarele pentru display. Valoarea maxima pe care o poate atinge este 99.999s, dupa care se reseteaza la 00.000. Ca sa numere se tine apasat pe butonul Count, sau la semnalul care vine de la butonul Count se pune "0" logic. RESET reseteaza toate numaratoarele la zero. Se poate face si cum lucreaza un cronometru "normal", apasand o data incepe numararea, apoi inca o data se opreste; pentru asta se mai poate conecta un toggle la pinul de RST. N-ar trebui sa ai probleme cu constructia. Asta-i schema:http://i44.tinypic.com/o9n85k.jpg

Multumesc pentru schema!Am mai cautat pe google si o sa incerc sa fac ceva cu Arduino. Nu am mai lucrat niciodata cu Arduino si voi incerca intai asa.
Link spre comentariu

Da, cu Arduino se face destul de usor. Spor!

(Dupa umila mea parere Arduino te cam plafoneaza daca vrei sa te-apuci de microcontrollere. Nu are debugger, nu poate fi rescris bootloaderul si compilatorul e cam limitat))

Link spre comentariu

Cam la ce poate fi folosit un cronometru atat de precis? :nas: Intrebarea e cat se poate de serioasa, ca eu am senzatia ca viteza de reactie a "degetului" care apasa butonul e oricum mult mai mica. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, cand am facut o tastatura (la un proiectel cu microcontroller) a trebuit sa fac un debouncind de cateva zeci/sute de ms. Daca la fel o sa fie si butonul folosit la cronometru...

Link spre comentariu
Vizitator UtilizatorAmator

Da, cu Arduino se face destul de usor. Spor!(Dupa umila mea parere Arduino te cam plafoneaza daca vrei sa te-apuci de microcontrollere. Nu are debugger, nu poate fi rescris bootloaderul si compilatorul e cam limitat))

Am vazut ca Arduino are un suport foarte mare. Gasesti destul de multe idei pe net. Am cumparat deja piesele pentru un Arduino Single-Sided Serial Board (version 3). 8 RON + Atmega168. Il fac pe asta si pe masura ce invat si vad ce vreau sa fac o sa ma reorientez daca este nevoie. Cam ce altermative mai bune are Arduino?

Cam la ce poate fi folosit un cronometru atat de precis? :nas: Intrebarea e cat se poate de serioasa, ca eu am senzatia ca viteza de reactie a "degetului" care apasa butonul e oricum mult mai mica. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, cand am facut o tastatura (la un proiectel cu microcontroller) a trebuit sa fac un debouncind de cateva zeci/sute de ms. Daca la fel o sa fie si butonul folosit la cronometru...

Nu trebuie folosit neaparat degetul. Se pot face multe lucruri de genul cronograf balistic facut cu PIC (daca se masoara gloante este nevoie de microsecunde, nu milisecunde) sau tester pentru timpii de expunere ai unui aparat foto. Imaginatie bogata si cunostinte pe masura sa ai. :)
Link spre comentariu

Eu credeam ca pe alea le rezolvi direct cu timerele din controllerele cu care faci aparatul, nu m-am gandit ca trebuie un cronometru separat langa ele.Da' precis ai tu aplicatiile/ideile tale, eu eram doar curios.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări