Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transceiver yo3dac

Vizitator silviu tcaciuc

Postări Recomandate

Vizitator silviu tcaciuc

In tabelul din carte scrie ca nu sunt trifilare, ci bifilare: L106 = 2x3spire si L107 = 2x7spire.Peste L106 se bobineaza L105 = 14 spire si peste L107 se bobineaza L108 = 70 spire.In caz de nevoie se poate folosi sarma de cupru emailat ceva mai subtire, de 0.08mm in loc de 0.1mm.Priza de regula se face cam la o treime de capatul rece, dar merge si la jumatate.Pentru alte valori ale frecventei intermediare de 9MHz trebuie schimbate valorile la multe circuite.

Buna ziua.Am o neclaritate.Spuneti ca bobinele din mixer se realizeaza bifilar.Se folosesc fire torsadate,sau pot sa bobinez spira langa spira,aplic priza la jumatate si continui cu cealalta jumatate?Am observat ca bobinele MF din GLORIA pt 10,7 sunt cate doua in aceeasi carcasa.Cum sa fac?Sa separ una dintre ele pt mixer?Multumesc.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MiniTehnicus

4

• yo9how

1

• gica70

1

• nea_bobina

1

Buna ziua.Am o neclaritate.Spuneti ca bobinele din mixer se realizeaza bifilar.Se folosesc fire torsadate,sau pot sa bobinez spira langa spira,aplic priza la jumatate si continui cu cealalta jumatate?Am observat ca bobinele MF din GLORIA pt 10,7 sunt cate doua in aceeasi carcasa.Cum sa fac?Sa separ una dintre ele pt mixer?Multumesc.Se bobineaza intr-un sens, se scoate priza (care poate fi torsadata!) si se continua bobinarea in acelasi sens (initial), apoi se vine cu secundarul.Cu carcasele si cu bobinarea se procedeaza asa cum se scrie in instructiuni. In rr Gloria acelea sunt filtre; ti-au fost recomandate carcasele (de fapt miezurile conteaza) pt. rezultate bune. Deci folosesti o singura bobina; acum ca o lasi in vechiul blindaj care va fi mai mare (pt. ca-i facut pt. 2 bobine) sau ii construiesti tu un blindaj mai mic pt. una singura, tu alegi. Poate reusesti sa tai blindajul si suportul carcaselor in doua...

Link spre comentariu
Vizitator

Bobinaj bifilar inseamna ca se bobineaza simultan cu doi conductori.Dupa bobinarea numarului necesar de spire se va lega inceputul uneibobine cu sfarsitul celeilalte si aceasta conexiune reprezinta priza lajumatate. Cei doi conductori in paralel reprezinta o linie de transmisie,chiar daca nu sunt torsadati, cu o anumita impedanta caracteristica.In alta ordine de idei, in defunctul Tehnium a fost publicat, pe parcursula cateva numere din anul 1989, un articol care trateaza transformatoarelede banda langa cu linii de transmisie.

Link spre comentariu
Vizitator

Poti sa le bobinezi cum vrei...Mixerul este pe frecventa fixa, face trecerea de la9 MHz la 500 kHz, nu e nevoie de transformatoare de banda larga.

Link spre comentariu

BTW: Bifilar nu inseamna ca firele sunt torsadate. Daca nu se specifica torsadarea,bifilar are sensul de bobinaj realizat cu doua fire simultan...

Link spre comentariu
Vizitator RiffMaster

Intradevar bifilar nu inseamna torsadat, dar in cazul de fata firele trebuie torsadate pentru o mai buna fazare. O mai buna fazare inseamna o mai buna izolare LO RF, LO IF si RF IF, dar si mai putine pierderi de insertie. Initial am folosit pentru acest circuit un mixer cu diode gata facut, dar cel din schema prezentata fiind de banda ingusta se comporta mai bine, din toate punctele de vedere.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Eu nu ma refeream la circuite acordate ci doar la socuri de radiofrecventa.

Din pacate nu am LC-metru.Sper sa ma descurc altfel.

Silviu, omul ti-a descris o metoda de masurare relativa a unei inductante, anume prin rezonanta derivatie. Fara a utiliza instrumente speciale, nu poti sa masori o inductanta fara sa realizezi un circuit acordat (desigur, o bobina dispune de o capacitate parazita proprie, iar sistemul astfel privit va avea o rezonanta undeva, anume, dar asta va fi mult mai greu de determinat in conditiile de mestereala cu care ne jucam noi, amatorii).

LC-metrele vehiculate pe aici (tip IK3OIL cu uC PIC sau AVR), se folosesc tot de acest principiu, al rezonantei. E adevarat ca pot oferi o precizie mai buna, dar pana iti vei construi un astfel de instrument, metoda rezonantei propusa de Minitehnicus poate fi calea cea mai simpla pentru tine.

Daca crezi ca te poate ajuta, iata aici un link in care vei gasi o descriere asemanatoare realizata de mine. E putin mai detaliata si astfel s-ar putea sa tragi mai multe concluzii.

Cu toate ca am spus si acolo, reamintesc pe scurt si aici.

Folosind un miez al carei inductanta specifica AL o cunosti (masurata sau luata din catalog), poti determina numarul de spire necesar realizarii unei inductante anume, folosind relatia:

N = SQRT (L/AL)

( AL se exprima uzual in [nH/sp^2], asadar atentie la unitatile de masura cand vei face calculele!)

Si ca un hint suplimentar, exista in Bucuresti un magazin particular, numit AFERO (http://www.afero.ro), care comercializeaza miezuri toroidale sau cilindrice de ferita. Magazinul a preluat stocul de ferite de la fosta AFERO S.A., comercializandu-le acum in regim privat. Nu-s foarte scumpe.

Eu am cumparat 4 tipuri de toruri de la ei, si le-am caracterizat pe toate, folosind un impedantmetru de laborator TESLA BM358.

Poate rezultatele de mai jos sa fie utile si altora, care vor cumpara modelele respective.

- tor AFERO material F4a, 9x6x2 mm AL mediu = 18.19 nH/sp^2 , f = 0.5-30Mhz

- tor AFERO material F4bx, 23x14x7 mm AL mediu = 93.42 nH/sp^2 , f = 0.5-20Mhz

In afara de cele 2 tipuri testate, am mai caracterizat un model realizat dintr-un material

special, conductiv, utilizabil de regula la filtrele antiparazite. Dimensiunile torului respectiv

sunt 44x27x17mm, prezentand o rezistivitate ohmica de aprox. 1.78Kohm in oricare dintre

punctele in care se plaseaza sondele de test. Important e ca am determinat ca materialul

nu poate fi utilizat decat pana la 300KHz si ca are un AL mediu de 2972 nH/sp^2 (extrem de mare).

In speranta ca datele precizate iti vor fi de un real folos (inclusiv descrierea mai amanuntita a metodei de masura prin rezonanta derivatie a unui inductor), iti urez bafta si spor la mestereala!

Cu stima,

Nea Bobina

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Foarte interesant.......cred totusi ca era mai bine cu XF9 in prima FI , filtrul cu bobine pe 9MHz nu poate fi prea performant , dar daca trebuie sa fie ieftin......

Link spre comentariu

Hai sa gandim mai pe indelete...Avem o prima mixare de la semnalul din banda la prima FI de 9 MHz.Urmeaza o alta mixare de la 9 MHz la 500 kHz unde se asigura si selectivitatea cu filtrul electromecanic.Problema este ca cel de al doilea mixer este "incarcat" cu prea multe semnale in cazul in carepe FI de 9 MHz se foloseste un filtru LC. Un filtru gen XF9-B este un lux in acest punct, in plus prin montareasa creste factorul de zgomot cu valoarea atenuarii de insertie a filtrului. Cea mai buna solutie ar firealizarea in regim home made a unui filtru roofing cu 2-3 cristale montat, eventual printr-un diplexer saudupa un etaj de amplificare cu castig mic si IP3 ridicat, la iesirea primului mixer:Antena -> FTB -> 1'st mixer -> diplexer (optional) -> filtru Q 9 MHz -> ...etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări