Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transceiver yo3dac

Vizitator silviu tcaciuc

Postări Recomandate

Vizitator silviu tcaciuc

Buna ziua.Vreau sa construiesc transceiverul publicat de yo3dac in MONTAJE PT RADIOAMATORI.Cel economic pt unde scurte.Singura problema o reprezinta bobinele L105-106 si L107-108.Ele formeaza un mixer.Autorul recomanda construirea lor pe miezuri de 10,7mhz.Eu stiu ca un mixer se bobineaza trifilar,inceputul unei bobine cu sfarsitul celeilalte.Cum as putea sa le fac in niste carcase atat de mici?Daca nu as reusi as putea sa le fac pe toruri de ferita?L105-106sunt acordate pe 9mhz.Va multumesc pt ajutor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MiniTehnicus

4

• yo9how

1

• gica70

1

• nea_bobina

1

Vizitator RiffMaster

Bobinele respective se pot realiza pe carcase de 455kHz (L107-L108) si 10.7MHz (L105-L106), cat si pe toruri de ferita. Avantajul realizarii pe carcase cu oala este ca se poate face un acord al circuitelor (L106/C115 pe 9MHz, L108/C118 pe 500kHz). De retinut la realizarea acestui transceiver este ca se v-a renunta la folosirea unui singur grup RC in emitoarele tranzistorilor T106/T107 R126/C137 si T103/T104 R116/C120. Se vor folosi grupuri RC identice in emitoarele fiecarui tranzistor. Oscilatorul de purtatoare BFO pe 500kHz trebuie foarte bine ecranat caci armonica a 18a cade chiar in 9MHz (prima frecventa intermediara). O solutie pentru eliminarea acestei probleme este mutarea cu cateva zeci de kHz a frecventei de 9MHz (prin schimbarea frecventei oscilatorului de 8.5MHz).

Link spre comentariu
Vizitator silviu tcaciuc

Buna dimineata.Multumesc pt raspuns.Eu intrebam daca in aceste oale folosite in mixer se bobineaza tot trifilar ca la inele de ferita.Daca ar fi asa ar fi f greu de facut bobinele,zic eu.Eu neavand quarturi de 8,5 respectiv 9,5 am sa folosesc 4 respectiv 5 mhz cu 4,5 mhz prima fi.Deci,cum sa fac bobinajul:trifilar(inceputul cu sfarsitul celeilalte)sau bobinez normal si aplic priza la jumatate.Prezentarea acestui aspect in carte nu mi se pare prea edificatoare.Va multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator RiffMaster

In tabelul din carte scrie ca nu sunt trifilare, ci bifilare: L106 = 2x3spire si L107 = 2x7spire.Peste L106 se bobineaza L105 = 14 spire si peste L107 se bobineaza L108 = 70 spire.In caz de nevoie se poate folosi sarma de cupru emailat ceva mai subtire, de 0.08mm in loc de 0.1mm.Priza de regula se face cam la o treime de capatul rece, dar merge si la jumatate.Pentru alte valori ale frecventei intermediare de 9MHz trebuie schimbate valorile la multe circuite.

Link spre comentariu
.Vreau sa construiesc transceiverul publicat de yo3dac in MONTAJE PT RADIOAMATORI.Cel economic pt unde scurte.
Singura problema o reprezinta bobinele L105-106 si L107-108.Ele formeaza un mixer.Autorul recomanda construirea lor pe miezuri de 10,7mhz.Eu stiu ca un mixer se bobineaza trifilar,inceputul unei bobine cu sfarsitul celeilalte.

Eu stiu ca un mixer se bobineaza trifilar,inceputul unei bobine cu sfarsitul celeilalte.

Daca folosesti miezuri toroidale gen Amidon T50-6.

Singura problema o reprezinta bobinele L105-106 si L107-108.Ele formeaza un mixer.Autorul recomanda construirea lor pe miezuri de 10,7mhz

In aparatele de radio (Gloria, Bucium, etc) pentru frecventa intermediara se folosesc bobine (transformatoare ) realizate pe miezuri de ferita, cele capsulate in cutii de metal.

Sunt 2 tipuri de transformatoare, cele pentru banda AM ( 455khz, unde scurte, medii, lungi ) si cele pentru banda FM ( 10,7Mhz, unde ultrascurte).

Deoarece ai nevoie de miezuri de ferita care sa functioneze bine la 9mhz, se folosesc cele recuperate care au fost folosite pentru FM.

Daca folosesti trafo utilizate la 455khz, ferita o sa aiba pierderi mari la frecventa utilizata si aparatul nu o sa functioneze bine.

Bobinele penru mixer se realizeaza in felul urmator:

- se bobineaza primarul cu priza la jumatate

- peste se bobineaza secundarul

- se asambleaza transformatorul si se monteaza pe cablaj, dupa care se regleaza

In documentul atasat este descrisa procedura de realizare.

Link spre comentariu

Si referitor la renuntarea la un grup RC la ce anume concret va referiti?Ce anume trebuie inlocuit si cu ce?

Tranzistoarele T106/T107 au in emitoare un grup comun RC format din R126/C137. Colegul a sugerat ca, fiecare din cele doua tranzistoare sa aiba in emitor grupul lui, deci dublati R126/C137, in final avand T106 cu grupul RC din emitor R126 si C137. T107 cu grupul RC R126 si C137. Lafel procedati si pentru T103 si T104.73 de yo9how
Link spre comentariu
Vizitator silviu tcaciuc

Alta rugaminte am:in oscilatorul de purtatoare trebuie obligatoriu cristal de quart in capsula metalizata sau se poate folosi un rezonator mic in capsula de plastic(la fel ca cele folosite in telecomenzi).Multumesc.

Link spre comentariu

In functie de cat de stabil vrei sa fie oscilatorul, poti sa-l construiesti si LC.Cristalul de quartz are cea mai mare stabilitate dupa care urmeaza rezonatoarele ceramice.

Link spre comentariu
Vizitator silviu tcaciuc

Da,dar am observat ca in schema propusa de autor daca pui un rezonator ceramic nu intra in oscilatie cum ar intra cu cristal de quart.trebuie ajutat de capacitati suplimentare?

Link spre comentariu
Vizitator silviu tcaciuc

Revin cu o intrebare si in acelasi timp,o rugaminte.Nu am inductante de fabrica asa ca as vrea sa stiu cum pot confectiona in regim de amator urmatoarele:3,9 mh,1mh si 3,3 microhenry.

Link spre comentariu

Ai mai multe posibilitati:1. Achizitionezi sau construiesti un LC-metru. :da 2. Daca folosesti bobine Toko, in documentul atasat cateva posturi mai sus, la pag4 arata un tabel cu inductanta si numarul de spire3. Ai nevoie de un osciloscop si un generator de semnal ( versatester).Bobinezi pe miez de exemplu 10 spire, asamblezi bobina, legi in paralel un condensator, de ex. 680pF sau 1nF.Conectezi generatorul si osciloscopul pe capetele circuitului oscilant.Reglezi frecventa din generator pana sinusoida creste, ramane la o valoare maxima dupa care scade.In momentul in care ai valoarea maxima, citesti frecventa.Cunoscand valoarea condensatorului si frecventa de rezonanta paralela, se poate calcula valoarea inductantei.4. Cauti arhiva revistei Radioamatorul pe hamradio.ro si cum se regleaza filtrele la A412 pe tehnium.org si studiezi articolele aparute.O sa gasesti o gramada de detalii despre realizarea transceiverului A412 precum si alte scheme utile.L.E. Era cat pe ce sa-mi scape din vedere acest post, cu toate ca este doar cateva pozitii mai sus. viewtopic.php?f=29&t=26014

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări