Mikrosha Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 dupa cunostintele mele ar trebui ca la redresarea cu un tub sa avem aceeasi tensiune, eventual putin mai mica.Nope. Tensiunea redresată cu un redresor ideal ar fi egală cu tensiunea de intrare înmulţit cu factorul de formă, adică radical din 2, pentru sinusoidal. Dar dioda cu vid manifestă o rezistenţă internă în polarizare directă, pe care va avea loc o cădere de tensiune. Din graficul diodei PY88, aceasta se aproximează pe la 60...80 ohmi. Deci tensiunea la ieşire, în funcţie de curentul de sarcină, ar fi egal cuU(out)=U(in)*1,41 - I*0,08 (cu I in mA).PY88 este făcută să lucreze la frecvenţa liniilor, de 16KHz, aşa că bănuiesc că poate redresa anodica şi dintr-un SMPS. O problemă ar fi reacţia, pînă la încălzirea lămpii. Desigur, eficienţa montajului ar scădea mult, deci nu prea ar avea rost. Link spre comentariu
mitokadona Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 da, redresez direct din retea. stiu ca exista pericolul de a fi electrocutat, de cand ma ocup de electronica cred ca am fost electrocutat de cel putin 100 de ori in decursul a 27 ani de experiente. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 Si eu mai construiesc asa ca sa fac economie de trafuri de retea. Solutia este ok atata timp cat bagi stecherul in priza in asa fel incat sa nu-ti pice faza pe sasiu (verifici cu creionul de tensiune), aparatul nu este folosit de persoane neavizate sau conectat cu alte aparate alimentate tot din retea. (Am conectat la o petrecere un leptop la un amplificator audio cu lampi care avea anodica direct din retea, dupa un timp cineva a avut amabilitatea sa bage si leptopul in priza, nu s-a intamplat nimic, dar sa nu spuneti la nimeni ) Atentie la condensatorii de filtraj de dupa PY88, eu recomand sa nu depasesti valoarea de 50uF la primul condensator, iar al doilea, dupa drosel sau R poate fi 100 ... 120uF/400V.Valorile prea mari ale capacitatilor de filtraj epuizeaza rapid tubul redresor. Mai bine pui un drosel care e mult mai eficient decat 'enspe sute de microfarazi ... Link spre comentariu
Mikrosha Postat Iunie 17, 2011 Partajează Postat Iunie 17, 2011 Am încercat s-o duc puţin mai sus decît zice graficul de catalog. Amuzant că nu intră în saturaţie nici la 900mA. Peste valoarea asta n-am curaj să testez să nu-mi bubuie tracerul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 13, 2011 Partajează Postat Iulie 13, 2011 Si eu mai construiesc asa ca sa fac economie de trafuri de retea. Solutia este ok atata timp cat bagi stecherul in priza in asa fel incat sa nu-ti pice faza pe sasiu (verifici cu creionul de tensiune), aparatul nu este folosit de persoane neavizate sau conectat cu alte aparate alimentate tot din retea. (Am conectat la o petrecere un leptop la un amplificator audio cu lampi care avea anodica direct din retea, dupa un timp cineva a avut amabilitatea sa bage si leptopul in priza, nu s-a intamplat nimic, dar sa nu spuneti la nimeni ) Atentie la condensatorii de filtraj de dupa PY88, eu recomand sa nu depasesti valoarea de 50uF la primul condensator, iar al doilea, dupa drosel sau R poate fi 100 ... 120uF/400V.Valorile prea mari ale capacitatilor de filtraj epuizeaza rapid tubul redresor. Mai bine pui un drosel care e mult mai eficient decat 'enspe sute de microfarazi ...Nu se intampla absolut nimic atat timp cat nulul este la sasiu, garantat 100%.O alta solutie este cuplarea de trafuri la intrarea audio. Infasurarea primara obligatoriu in conexiune de cuplaj galvanic fara nici o conexiune cu circuitul alimentat direct la 220V in acest caz nu are imortanta daca faza este sau nu la sasiu. Singura precautie sasiul sa nu fie accesibil pentru "manutele altora". Daca tot aveti suspiciuni cu ce am scris mai sus, mai bine nu incercati, desi sincer asa am procedat de multe ori in experimente si totul a fost ok. :daNu recomand insa incepatorilor asa ceva...Tensiunea inalta este nemiloasa si ucide icon_hang Link spre comentariu
Mikrosha Postat Iulie 16, 2011 Partajează Postat Iulie 16, 2011 @cristian74 Cam sinistră ideea cu transformator la intrare. Diferenţa de potenţial între înfăşurări atinge 300V la vîrf, pe lîngă riscul de străpungere poate să prezinte brum din cauza capacităţii de cuplaj între înfăşurări şi a impedanţei mare de intrare. În special dacă masa montajului cu tuburi este faza prizei, sau dacă se foloseşte redresare dublă alternanţă. Tot ca o soluţie sinucigaşă, pentru prizele şuco, se poate lua masa din împămîntare, şi anodica se poate lua cu 2 diode, legate cu catodul comun, şi anozii la cei doi pini ai ştecherului. Astfel nu ar mai conta cum este băgat ştecherul, iar şasiul va fi mereu la nul. Riscul este mare dacă se bagă amplificatorul într-o priză fără împămîntare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum