zal Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Şi Siemens folosea în amplifuri o temporizare anodică cu EZ80. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Multumesc celor care din bunavointa mi-au dat sugestii legate de utilizarea tubului PY88 in redresoarele IT ale amplificatoarelor audio sau in temporizarea tensiunilor anodice,Legat de redresare "avez vous" o schema de punte cu 4xPY88 mai desteapta pt o tensiune redresata de 250V pt un amplif SE cu PL84?A sa nu uit... mai am si ceva tuburi DY86/DY87 (folosite candva in TV pt tens recuperata din traful de linii) ar fi utile pt o aplicatie audio? Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Vezi ca puterea consumata de filamentele redresoarelor va depasi pe cea obtinuta de etajul final cu PL84... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 OK inteleg problema, pt filamentele 4x Py 88 voi folosi un traf separat cu 30 V in secundar conform : http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_py88.html Iar in cazul utilizarii lampilor DY 86/Dy87 o tensiune in secundar de 1,4V (curent mare ce sa zic) : http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_dy86.html Am gasit cu gogu schema asta cu 2xPY88 dar nu inteleg de ce la filamente 26 V nu ar trebui 30V? http://proehrenbude.pr.funpic.de/1W-Ste ... tzteil.GIF Link spre comentariu
carageae Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 ...A sa nu uit... mai am si ceva tuburi DY86/DY87 (folosite candva in TV pt tens recuperata din traful de linii) ar fi utile pt o aplicatie audio? Pai chiar PY88 era folosit pentru tensiunea recuperata, DY86/87 e redresor de anodica pentru cinescop...merge pe la 15kV dar are curent foarte mic, se vede si dupa structura interna a lampii...As fi curios daca a folosit cineva la redresare PY88 ce randament are, din cate stiu eu nu e chiar o dioda normala, am avut contact cu tv-urile cu lampi dar mai mult empiric, nu aveam cunostintele teoretice de acum, tin minte ca putea fi inlocuit cu multe diode BA157-159 inseriate, nu din cauza tensiunii inverse, nu mai stiu de ce, parca ceva legat de rezistenta dinamica...parca 12-14 diode inseriate si paralel cu ceva rezistente de egalizare.Sunt convins ca redreseaza ceva, dar daca randamentul e mic nu merita sa o folosim doar de dragul ca o avem in casa... si eu am asa ceva, recuperate din diverse TV-uri pe lampi. Cred ca mai am si una noua.Un mester cu experienta mi-a spus pe cand m-am apucat sa invat despre lampi ca "pe asta nu o poti folosi, e dioda recuperatoare, nu normala, nu merge ca redresoare la 50Hz, lucreaza bine doar la impulsuri..."Astept pe cineva mai cunoscator sa ne lumineze... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Cred ca mergea si TV18 in loc de DY86 este dioda lunga fixata pe trf de linii tv alb negru mai recente anii 80-90 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 TV18 nu poate inlocui PY88 in nici un caz, dar pe DY86 da.A nu se confunda diodele recuperatoare PY88 cu redresoarele de foarta inalta tensiune DY86 sau 87!PY88 am inlocuit-o eu cu 12 diode 1N4007 inseriate, fiecare avand in paralel o rezistenta de 470k/0.5W intr-un tv Opera si functiona excelent.DY86/87 se inlocuieste cu dioda TV18 sau TV20.PY88 functioneaza excelent ca redresoare la 50Hz, am experimentat o sursa vintage cu aceste lampi.Consumul filamentelor e cam mare iar tensiunea redresata e cu vreo 10 ... 15% mai mica decat in cazul folosirii unui EZ81 in rest nu sunt probleme. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Cred ca mergea si TV18 in loc de DY86 este dioda lunga fixata pe trf de linii tv alb negru mai recente anii 80-90nu are nici o treaba dioda TV18 si tubul DY86 cu dioda din PY88cum a spus si userul carageae PY88 este o dioda recuperatoare ,rezista la tensiuni inverse mari'tigarea " TV18 este dioda redresoare de FIT ,la fel si tubul DY86/82,1T1C,1T1P,aceste tuburi redreseaza tensiuni de peste 10000V ,in functie de ce diagonala avea televizorul dioda TV13 -13000v pentru diagonale mici de 37cmdioda TV18-18000v pentru diagonale de la 47cm la 66cmcele DY ,1T au fost bunicele redresoarelor TVtelevizoarele color au avut triploare de tensiune ,tv color are 27000v FITtoate redresoarele de FIT redreseaza curenti extrem de mici 1mA sau mai miciaceste diode se pot folosi in experimente gen Tesla coil ,fulgere,descarcari electrice,etcca sa va lamuriti mai bine cautati un catalog de tuburi si cartea cu scheme de televizoare si veti vedea rolul acestor componenteprin anii 60 am fabricat si noi un tv an care avea un autotransformator si doua redresoare PY ,televizorul avea denumirea VS47 sau ceva de genul acestapersonal nu o sa folosesc niciodata asemenea tuburi pentru redresari in aparatura audione plac noua lampile dar totusi sa mai tinem seama si de randamentul lor am avut si eu destule ,noi,au fost donate celor pasionati de tv pe lampiinca ceva ,din ce tin eu minte nu au avut si o functionare de lunga durata,cind eream mic stiu ca venea unchiul meu la mine ,inainte de revelion si schimba PL500,PY88,PL84,PCL86 in VENUS H2-50,astea mureau cel mai des Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 "PY88 functioneaza excelent ca redresoare la 50Hz, am experimentat o sursa vintage cu aceste lampi."Aveti o schema a acelei surse de care ati amintit, avea 4XPY 88, sau 2x PY88 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Redresarea era cu 2 x PY88. Experimentul l-am prezentat la sectiunea "vintage", subiectul "constructie vintage", ai acolo toate detaliile. Link spre comentariu
mitokadona Postat Aprilie 22, 2011 Partajează Postat Aprilie 22, 2011 Eu folosesc PY88 ca lampa redresoare obisnuita si nu am probleme. Folosesc direct tensiunea de retea ,220 v ca, pentru redresare si radioul construit cu PL84 sau PL500 functioneaza perfect.Alimentarea filamentului lui PY88 o fac la 24 v ca, se incalzeste mai lent, dar functioneaza fara probleme. Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 22, 2011 Partajează Postat Aprilie 22, 2011 inca ceva ,din ce tin eu minte nu au avut si o functionare de lunga durata,cind eream mic stiu ca venea unchiul meu la mine ,inainte de revelion si schimba PL500,PY88,PL84,PCL86 in VENUS H2-50,astea mureau cel mai desCum bine zice 'viobio' PL500 si PY88 aveau 500 ore durata de viata... Link spre comentariu
mitokadona Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 tuburile PY88 si PL500 pe care le folosesc eu au peste 500 de ore de functionare doar la mine si cand le-am procurat erau deja folosite, la fel si PL84. Link spre comentariu
Trabant Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 Mitokadona: Depinde de regimul in care le-ai folosit. Un PL500 poate depasi lejer 1000 ore , daca e pus sa mearga in audio, pe cand in regimul agresiv de baleiaj orizontal+ generare tensiune inalta, cedeaza mai repede, la fel si in cazul lui PCL82, utilizat in audio depasea 1000 ore, pe cand in deflexie verticala se defecta in cca 500-600 ore. Daca se folosea acelasi tip de tub atat pe cadre cat si pe audio , se interschimbau si totul rvevenea la normal, inlocuindu-se ambele tuburi simultan cand le venea sfarsitul. Confirm ca PY88 poate functiona fara probleme si ca redresor normal, insa nu se justifica datorita puterii destul de mari a filamentului. Cu EZ81 rezolvi totul nai ieftin, pentru amplificatoare sau alte aplicatii cu tuburi , iar daca vrei puteri mai mari ai GZ34,5T4S, 5T3S,5U4, etc. La televizoare, ca redresor se folosea PY82, insa difera de PY88. Un alt tub mai puternic ca PY88 este PY500. DY86/87/802 nu suporta curenti mari, in plus e un tub cu constructie extrem de simpla. Se poate folosi insa la generare de raze X. Bine, nu e asa mare puterea si cantitatea, insa pentru unele experimente, se poate folosi. . Link spre comentariu
mitokadona Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 folosesc PY88 ca redresor normal pentru ca nu am alte tuburi redresoare, nu doresc sa folosesc diode. PL500 le folosesc intr-un radioreceptor construit de mine, un pl500 pentru partea de radio si alt pl500 pentru preamplificare iar iesirea audio o conectez pe boxele de la calculator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum